Zapojení a napájení LED pro plastikový model :-)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mancini

Zapojení a napájení LED pro plastikový model :-)

#1 Příspěvek od mancini »

Přeji všem fajn svátky!

Na úvod bych rád podotknul, že jsem modelář a naprostý elektro analfabet. Dokážu použít ohmův zákon pro zapojení LEDky a odporu k baterce, ale na to o co se pokouším, mi zkušenosti nestačí.

Rozhodnul jsem se, že jeden ze svých modelů osvítím pomocí různobarevných LEDek a optických vláken. Aktuálně se plán pohybuje mezi 94 a 97 LEDkami (naprostá většina 3.2-3.3V, 20mA; asi jedna 2.1V; asi dvě 25mA). Napájet to mám v plánu transformátorem nastaveným mezi 5-12V. Začal jsem hned "levou nohou", protože mám aktuálně už v modelu vlepených 78 LEDek (jsou všechny stejný), a jsou spájené po 26-ti trojicích paralelně. Jednotlivé trojice jsou zatím samostatné. Jak jsem pochopil z různých fór, tak spojovat LEDky paralelně je fantastickej nápad :roll:. V krajním případě se k tomu ještě dostanu a můžu to nějak přepájet, ale nerad bych se v tom vrtal.

Pomozte mi prosím se z toho nezbláznit 8O
1. Jak se vypořádat s různými typy LEDek v takových počtech?
2. Je lepší více menších sérií s nižším napětím obvodu nebo naopak?
3. Můžu nějak ochránit různé části obvodu před odpalováním LEDek?
4. Jak můžu docílit toho, abych mohl různě zapínat skupiny LEDek (tři okruhy, kdy jeden svítí stále a další dva můžu nezávisle zapínat)?
5. Existuje nějaký "chytrý" obvod, který by mi usnadnil život?

Děkuju moc předem,
Zoufalec
KUBO

#2 Příspěvek od KUBO »

„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
mancini

#3 Příspěvek od mancini »

KUBO píše:http://www.somr.genezis.eu/elektro/VypocetOdporuLED.html

Díky moc za odpověď, podobnejch kalkulaček jsou plný Internety a s několika jsem si už hrál. Bohužel mi podle mě nevyřeší vše, co potřebuju.
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

mancini píše:1. Jak se vypořádat s různými typy LEDek v takových počtech?

rozdělit je do sériových skupin
mancini píše:2. Je lepší více menších sérií s nižším napětím obvodu ?

ano
mancini píše:3. Můžu nějak ochránit různé části obvodu před odpalováním LEDek?

každá série bude mít svůj ochranný sériový odpor
mancini píše:4. Jak můžu docílit toho, abych mohl různě zapínat skupiny LEDek (tři okruhy, kdy jeden svítí stále a další dva můžu nezávisle zapínat)?

všechny sériové skupiny navrhneš na stejné napájecí napětí . . . třeba 12V (tři LED a odpor)
celou množinu sérií rozdělíš do třech skupin a ty pak budeš zapínat jak potřebuješ
mancini píše:5. Existuje nějaký "chytrý" obvod, který by mi usnadnil život?

. . . sorry, ale takovou blbost jsem ještě neviděl . . . budeš si ho muset postavit sám.

a ještě pár zásad:
do série spojovat jen LEDky se stejným proudem
počítat s výkyvem napájecího napětí, aby to ještě svítilo a aby se nespálily LED - aby nebyl překonán maximální proud

a na závěr kalkulačku:
http://www.prevod.cz/index.php?str=412&raz=1
mancini

#5 Příspěvek od mancini »

Děkuju moc!

mancini píše:4. Jak můžu docílit toho, abych mohl různě zapínat skupiny LEDek (tři okruhy, kdy jeden svítí stále a další dva můžu nezávisle zapínat)?

všechny sériové skupiny navrhneš na stejné napájecí napětí . . . třeba 12V (tři LED a odpor)
celou množinu sérií rozdělíš do třech skupin a ty pak budeš zapínat jak potřebuješ

- A není problém, že jedna skupina je třebas 80 LEDek a druhá jen 2? Stačí prostě jen těch 80 zapojit např. paralelně ve 40-ti sériích (každá se svým odporem) po dvou a ve druhé skupině mít jen dvě LEDky s odporem? A každá skupina si bude brát kolik proudu potřebuje a napětí bude všude stejný? Nebudu potřebovat nějakej "výkonnější" odpor na tý sérii s pouze dvěma LEDkama?

mancini píše:5. Existuje nějaký "chytrý" obvod, který by mi usnadnil život?

. . . sorry, ale takovou blbost jsem ještě neviděl . . . budeš si ho muset postavit sám.

- Děkuji za upřímnost :-P. Klidně si něco vymyslím a postavím, ale rád bych minimálně věděl, co mám hledat a co má s přiměřeným úsilím smysl. Jen tak pro info, model už dělám druhý rok, takže nějaká ta hodina studia, hledání a pájení nehraje roli. Můj hlavní problém spočívá v tom, že ani nevím, co je vlastně možné :roll:.

a ještě pár zásad:
do série spojovat jen LEDky se stejným proudem

- Ano, díky

počítat s výkyvem napájecího napětí, aby to ještě svítilo a aby se nespálily LED - aby nebyl překonán maximální proud

- Mám tedy dát silnější odpory? Mám to celý počítat, jako kdybych to např. napájel 13V místo 12V nebo tak nějak? Kolik procent je bezpečná tolerance? Tohle je pro mě hodně důležitý, protože se k těm LEDkám po slepení už nikdy nedostanu. Potřebuju tedy, aby to vydrželo co nejdýl.

a na závěr kalkulačku:
http://www.prevod.cz/index.php?str=412&raz=1[/quote]
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Tak to vidím, že ten model je nejspíš kolejiště, kde si můžeš dovolit i prostorově náročnější realizace. Sníženýho svitu LEDek se neboj, když jim všem dáš místo 20mA "jenom" 18mA, budou svítit jen o několik málo % míň - a budeš mít právě tu jistotu, že se nesčudnou ani v momentě, kdy vinou nějaký špičky jejich napájecí napětí vyskočí nad původně navrženejch 12V. A platí to i pro ty s proudem 25mA, protože tyhle proudy jsou vždycky v datasheetu uváděný jako maximální trvalý = LEDku můžeš vždycky napájet i menším proudem (přes větší sériovej odpor) s výsledkem delší životnosti při o málo snížený svítivosti....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mancini

#7 Příspěvek od mancini »

EKKAR píše:Tak to vidím, že ten model je nejspíš kolejiště, kde si můžeš dovolit i prostorově náročnější realizace.

hihi, kolejiště ... http://www.therpf.com/f11/yet-another-f ... ld-161969/
mancini

#8 Příspěvek od mancini »

Ještě jedna věc, z nějakýho důvodu jsem už 78 LEDek připravil do 26 paralleních trojic. Můžu s nima zacházet jako s LEDkama 3.3V, 3x20=60mA a zapojit je třebas po třech za sebou v sérii s nějakým 200 ohmovým odporem a krmit to 12V?
Ruprecht

#9 Příspěvek od Ruprecht »

Doplň si do profilu odkud jsi, třeba se poblíž nějaký podobný blázen najde :)
To přece musí ve výsledku vypadat apokalypticky a proto to stavíš, ne? Podle mě to musí minimálně blikat, nejlíp různými kmitočty a plynulé cyklické změny jasu by tomu slušely ještě víc, aby to "žilo". Vidím to na nějaký procesor, některé okruhy spínané, některé s jasem krz PWM. Dělal jsem něco podobného pro kamarádův model vrtulníku :)
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

mancini píše:Ještě jedna věc, z nějakýho důvodu jsem už 78 LEDek připravil do 26 paralleních trojic. Můžu s nima zacházet jako s LEDkama 3.3V, 3x20=60mA a zapojit je třebas po třech za sebou v sérii s nějakým 200 ohmovým odporem a krmit to 12V?
Nemůžeš, paralelní spojení už ti tady bylo zavržený. Budeš je muset přepájet do sériový kombinace...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ok1hga

#11 Příspěvek od ok1hga »

mancini píše: A není problém, že jedna skupina je třebas 80 LEDek a druhá jen 2? Stačí prostě jen těch 80 zapojit např. paralelně ve 40-ti sériích (každá se svým odporem) po dvou a ve druhé skupině mít jen dvě LEDky s odporem? A každá skupina si bude brát kolik proudu potřebuje a napětí bude všude stejný? Nebudu potřebovat nějakej "výkonnější" odpor na tý sérii s pouze dvěma LEDkama?

není to problém, jen ten zdroj 12V by měl mít stabilizaci a měl by být na celkový odběr dimenzován.

k proudu ledkou, který je dán datasheetem, je lepší dát menší a životnost se zvětší několikanásobně.

mancini píše:A každá skupina si bude brát kolik proudu potřebuje a napětí bude všude stejný?

ano
mancini píše:Nebudu potřebovat nějakej "výkonnější" odpor na tý sérii s pouze dvěma LEDkama?

zatížitelnost odporu si spočítáš tady:
http://www.prevod.cz/index.php?str=412&raz=1
stevo59

#12 Příspěvek od stevo59 »

Na blikanie a iné efekty by sa snáď dal použiť riadiaci obvod na vianočnú reťaz, len to upraviť...
...kábel odrezaný na presnú dľžku je nutne krátky...
ok1hga

#13 Příspěvek od ok1hga »

jen malý příklad . . . pro představu.
Přílohy
priklad zapojeni.PNG
(35.66 KiB) Staženo 98 x
Jimmi2

#14 Příspěvek od Jimmi2 »

mancini píše: ...hihi, kolejiště ...
Hustý. Koukej sem pak hodit fotku, až to bude hotový. Denní i noční 8-)
masar

#15 Příspěvek od masar »

EKKAR píše:
mancini píše:Ještě jedna věc, z nějakýho důvodu jsem už 78 LEDek připravil do 26 paralleních trojic. Můžu s nima zacházet jako s LEDkama 3.3V, 3x20=60mA a zapojit je třebas po třech za sebou v sérii s nějakým 200 ohmovým odporem a krmit to 12V?
Nemůžeš, paralelní spojení už ti tady bylo zavržený. Budeš je muset přepájet do sériový kombinace...
Ano, paralelní spojení už tady bylo zavržené, nicméně není nemožné. Pokud diody v této trojici mají přibližně stejné VA charakteristiky, jinými slovy - pokud proud těmito diodami je při stejném napětí přibližně stejný, pak je lze zapojit paralelně. Toho se hojně využívá např. u běžných (levných) LED svítilen. Naproti tomu sériové zapojení LED zajišťuje stejný proud diodami i při různých VA charakteristikách a lze tedy spojit do jedné skupiny i LED různých barev.
Tož tak. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“