Tak jsem se vrhnul na opravu toho, co jsem zpackal, což je přepájení paralelních trojic na trojice v sérii - snad jich moc nespálím.
A jde to tak rychle, že se asi na všechny blikací obvody vykašlu a budu rád, když to nepoletí z okna
Moderátor: Moderátoři
masar píše:Ano, paralelní spojení už tady bylo zavržené, nicméně není nemožné. Pokud diody v této trojici mají přibližně stejné VA charakteristiky, jinými slovy - pokud proud těmito diodami je při stejném napětí přibližně stejný, pak je lze zapojit paralelně. Toho se hojně využívá např. u běžných (levných) LED svítilen. Naproti tomu sériové zapojení LED zajišťuje stejný proud diodami i při různých VA charakteristikách a lze tedy spojit do jedné skupiny i LED různých barev.EKKAR píše:Nemůžeš, paralelní spojení už ti tady bylo zavržený. Budeš je muset přepájet do sériový kombinace...mancini píše:Ještě jedna věc, z nějakýho důvodu jsem už 78 LEDek připravil do 26 paralleních trojic. Můžu s nima zacházet jako s LEDkama 3.3V, 3x20=60mA a zapojit je třebas po třech za sebou v sérii s nějakým 200 ohmovým odporem a krmit to 12V?
Tož tak.