Tak na krtky je expert můj soused
Včera ráno v 8 hod. - soused z vedlejšího vchodu, jmenuje se Tonda.
Známe se víc než 50 let, ještě z průmky a cca 30 let spolu bydlíme v jednom činžáku. Za barákem máme malé zahrádky (cca 5x8m, tj. 40m²) - s Tondou je máme naproti sebe.
Tonda už od mládí běhá dálkové tratě (za federálu závodně běhal např. maratony v Novém Meste n. Váhom, ale třeba i košický MMM (pro mladší: Mezinárodní Maraton Míru) a nepustilo ho to ještě ani teď - je nám oběma už 69.
V to včerejší ráno jsem v zahrádce olamoval květ z česneku, když jsem zaregistroval Tondu - právě doběhl z denního treningu. Otevíral nízké skleníky (léta už tam pěstuje kaktusy). Byl tam jen snad 3, či 4 min. a najednou říká: "Chytil jsem 2 krtky"!
Já na to: "A kde a jak proboha?" (neměl tam ani motyku).
Tonda: "No, podebral jsem ho rukou, vyhodil na chodník a zašlápl".
Já se jdu podívat - na chodníku, vedle záhonu s jahodami (mj. už krásně zralýmy) leží 2 krtci.
Tonda: "To jsou ještě mlaďoši, ještě byli hloupí, tak se nachali chytit. A určitě jich je tu ještě víc". (Je fakt, že se tam krtek "držel" už snad 2 roky.)
Já na to: "No jo, ale ti další si to mezi sebou už pověděli!"
Dnes ráno - 7,30hod.
Vyjdu s kolem za barák (jedu na chalupu pozalívat jahodníky) - Tonda jde ze zahrádky a říká: "Představ si, že jsem včera v 10hod. chytil další 2 krtky! A představ si, že by všichni byly samice, co bysme tu měli příští rok?"
Takže, otázka "Jak na krtka?" - jedině můj soused Tonda (4 krtci za 2hod. - a chytá je holýma rukama)