Je to možný s tímhle vajglem anténou dovolat se na 6 km ?
Moderátor: Moderátoři
Je to možný s tímhle vajglem anténou dovolat se na 6 km ?
Moje oblíbená rst.RF10 dávala do antény vf výkon cca 1W a slyšitelnost v terénu na krátkou prutovku byla 1.5 - 2 km ale v jiném kmitočtovém pásmu, to jo.
- monterjirka
Dobrá hračka do auta, když jede několik lidí, tak na několik set metrů se dá domluvit, když "poslední nestihne projet křižovatku na zelenou"...
konosuke píše:Je to možný s tímhle vajglem anténou dovolat se na 6 km ?
ano a mohem, mnohem dál . . .
záleží ale na okolních podmínkach . . .
dva stojící operátoři, na rovné silnici v rovině, anténa ve výši očí, není problém i 10km.
Z kopce na kopec a bez teréních překázek i 100 km.
Ale ve městě, mezi baráky, může být problém i na 300m . . .
Přeber si to . . .
0,5W je docela dost a citlivost mají tyto stanice obvykle velmi dobrou.
Je to sice hračka,
ale profi staničky s tímto výkonem větší dosah rozhodně nemají !!!
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Prostě někde vypůjčit příslušné staničky na CB, na 80 MHz nebo PMR446 a zkusit co bude spolehlivé.
http://www.mapy.cz/turisticka?mereni-vz ... 95P3sxVUPU
- monterjirka
Takže je jasné, že PMR s vlnovou délkou kolem 70cm se musí chovat jinak, než CB s vlnovou délkou 11m.
CB má ten problém, že se tam díky odrazům od ionosféry ozvou i velmi vzdálené signály, pak je problém s tím, že je spousta hajzlů, kteří věří, že je nechytí, "vylepšují" si stanice a občas to přeženou, používají zakázané zesilovače i tam, kde by nemuseli...
Ale jednu chybu má CB i PMR - nevíte kdo vás slyší!
Je to asi 15 let. Kamarád mi domluvit nějaké auto v jednom bazaru, večer mi to popisoval jak by mělo být v pěkném stavu, jaké je to za tu cenu slušné auto, kdy tam zajedeme...
Když jsme tam přijeli, majitel bazaru se divil co chceme, půl hodiny před námi tam někdo přijel, tvrdil, že je z xxxx a jede si pro tu červenou Škodovku... Tak mu ji s úsměvem prodali...
A kutilmile - nelituju tě