Jak otevřít a zavřít FET? (název upraven)
Moderátor: Moderátoři
Jak otevřít a zavřít FET? (název upraven)
Když to takto zapojím tak se mi tranzistor na 4,5V sepne ale naplno a už se nerozepne, i když shodím napětí na bázi. Zajímavostí, že když připojím voltmetr tak jak je na obrázku, tak jde vše v pořádku, žárovka se pozvolna rozsvěcí a zhasíná.
Nevíte někdo proč?
Málo říkající název vlákna upraven.Viz PRAVIDLA, odst.7a)
Hill
- Přílohy
-
schema.jpg- (17.79 KiB) Staženo 86 x
A kutilmile - nelituju tě
- monterjirka
Už to chápeš?
A kutilmile - nelituju tě
Asi to buzení máš zapojené blbě, jak to, že se ti nemá řídicí elektroda přes co vybíjet? Dej sem celé schéma.
- Přílohy
-
schema.jpg- (32.37 KiB) Staženo 87 x
Jestli nechceš, aby potevření FETu bylo zhruba úměrné proudu LEDkou, a bude ti FET stačit pouze ve funkci spínače, použij nějaký optočlen s fototranzistorem (TLP721, CNY18-5, CNY71, PC120FB nebo MOC8101), ten má strmější přechod zapnuto/vypnuto.
To, co tam dáváš, je vhodnější pro rychlé oddělovače analogových veličin, v omezeném rozsahu a v určitém zapojení dost dobře lineární, kdy proud z plusu do pinu 6 je téměř přímo úměrný proudu LEDkou.
Nebo, když už ten optočlen s fotodiodou a tranzistorem máš, použij ten tranzistor uvnitř jako proudový zesilovač (emitorový sledovač). Příklad zapojení máš v příloze. Že GNDP je kostra, tedy mínus zdroje, snad je zbytečné připomínat, a emitor tranzistoru (pin 5) slouží jako výstup na řídicí elektrodu FETu, není spojen se zemí natvrdo.
Když použiješ uvedené hodnoty, nemusíš už do hradla FETu nic dalšího připojovat.
Pokud by citlivost přesto nestačila, musel bys ho zapojit v katalogovém zapojení a hradlo nebudit z pinu 5, ale 6, ten napájet od pinu 8 přes odpor (přendat tam RD31 5k1) a obrátit polaritu výstupu v programu, protože by pak FET spínal při zhasnuté LEDce.
- Přílohy
-
6N136_jako_ES.png- Zapojení 6N136 s výstupním proudem do 5 mA (max. asi 2,5 mA totiž teče tím zatěžovacím odporem 5k1, je-li LEDka rozsvícená)
- (16.09 KiB) Staženo 83 x
kucma25 píše:a jak velkej odpor, dal jsem tam 3KΩ, a stejně tam mám 0V
Takto:
p.s. Nezapomeň na propojení příslušných GND.
- Přílohy
-
spínání.png- (37.05 KiB) Staženo 95 x