Regulovaný zdroj z PC zdroje
Moderátor: Moderátoři
PavelFF píše:Nezabýváme se tu žádnou složitou rekonstrukcí ale jen celkem jednoduchou úpravou podle Danyka.
Pavle, právěže ta rekonstrukce sekundární strany měniče je daleko jednodušší, než nějaký polovičatý úpravy ve stylu předzátěže či vycvaknutí toho nebo onoho odporu. Nikdy nevíš, co ti kde měnič shazuje nebo kterej ellyt bouchne do xichtu. Sám jsem úspěšně upravil několik AT zdrojů a vím, co to sežralo času a čumění do schémat a datalistů, než jsem pochopil jak to celý dokupy funguje. Samožřejmě že bylo i pár rozstřelenejch trandů a čmoudu (a to jsem z oboru). Nedovedu si tedy představit kutila, kterej nedokáže ani správně pojmenovat elementární prvky, že by něco takovýho bez úhony zvládnul. viz výše.... Podle mě je toto špatná cesta. Tazatel by se měl vydat jinou cestou. Ušetří se tím spousta času, nervů, kopanců atd. Upravovat zdroj z kompu může člověk, kterej ví která bije. Ne diletant!!!
Připouštím, že mě to taky zaskočilo. Čekal jsem o něco vyšší pokročilost.Milan_F píše: Nedovedu si tedy představit kutila, kterej nedokáže ani správně pojmenovat elementární prvky, že by něco takovýho bez úhony zvládnul. viz výše....
Ale přece to nevzdáme. Dokud zdroj nevybouch, tak je možno pokračovat. Zneklidňuje mě jen nebezpečí úrazu proudem. Jinak o nic nejde.
- frantajetel11
PavelFF píše:Tak já si živě pamatuju, jak jsem na chladič bezelstně přiložil prst, abych zkontroloval teplotu a už jsem ji měl. Předtím jsem celou dobu oživoval s oddělovákem a dělal jsem to tak běžně. Pak jsem zdroj zapojil přímo na síť a nějak jsem si to neuvědomil. Takže můj zdroj chladič izolovaný neměl. Ale pamatuju si to už nafurt. Bylo to poučné.
Hm, takovej zdroj taky pamatuju. Belza kdysi k němu zveřejnil i schema.
Tohle byl takový dost problémový zdroj 250W a často majitelům odcházel.
Zbytky jeho vraku mám ještě někde doma. Myslím, že to bylo od DTK Computer.
Jinak co jsem se setkal z většinou zdrojů tak jsou chladiče buď v luftu nebo je na ně napojena zem.
Mám doma i poctivé ještě staré měřáky s tím černým zadním dílem, myslím že česká výroba, 40x40 a 80x80mm, ale ty jsou moc velké a do té bedny je už nenarvu. Ten z Hadexu snad ještě nějak ano.
Děkuji
Tyhle jsou malinké:
http://www.ebay.com/itm/Mini-0-28-DC-Digital-Voltmeter-Panel-Mount-LED-Voltage-Volt-meter-Red-2-50-30V-/251591926373?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a940c2265
http://www.ebay.com/itm/Mini-DC-0-1-30V-Red-LED-3-Digital-Display-Voltage-Voltmeter-Panel-for-Motorcycle-/131000844123?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e80423f5b
nebo větší:
http://www.ebay.com/itm/DC-0V-To-99-9V-Red-LED-Panel-Meter-Mini-Digital-Voltmeter-/221593909642?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item339806b98a
Ten komu to děláš a nechce do toho vrážet prachy je obeznámen že:
Pojistka i když vyvedená vně do pouzdra mu neochrání tento zdroj při zkratu? Že ho čekají náklady na opravu?
Nebo máte dohodu do prvního šlusance? Poučit uživatele a to řádně.
V opačném případě jestli jsi to vyráběl za úplatu,máš nadosmrti o kšeft postaráno. V dobrym jo.
2. Nějaký občasný krátkodobý zkrat zdroj zvládne(vyzkoušeno), prostě se sám vypne. Musí se však ihned vypnout, chvíli počkat a po zapnutí se znovu rozjede. Samozřejmě to je jen pro vyjímečné případy a o tom, že je to háklivé na zkrat jsem ho upozorňoval už předem. Nějaký složitý obvod, který by zdroj ochránil od zkratu trvale nevím, možná bych zvládnul, ale nemám žádné schéma a opět další investice.
3. Je to můj dobrý známý, zdroj si sehnal sám nějaký vyřazený, ale jiný. Ten jsem použít neuměl, byl to zdroj ATX s IO 2003, který je prý na přestavbu mnohem složitější. Tak jsem sehnal tento.
4. Případné drobné opravy nejsou problém, samozřejmě pokud neodejde něco důležitého. S tím musí počítat
varok píše:Dobrý večer, tak dnes mi přišel ten ručkový měřák na zdroj z Hadexu. Jak tedy prosím poznám, jestli už má nějaký ten přeřadník nebo ne? Podle odporu jaký má?
Nechceš ještě postup jak ho na tu plechovou krabici přivrtat
Ale abys neřek, že jsem zlý poradím ti. Určitě máš doma nějaký ten tužkový 1,5V článek. Můžeš použít i vybitý. Změř kolik na něm je a připoj ho na měřák. Když se ručička pohne jen mírně a ukáže výchylku např. při 1,5V těch 1,5V tak má potřebný předřadník.