indikace plně nabitého kondenzátoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
scorpions-cz

indikace plně nabitého kondenzátoru

#1 Příspěvek od scorpions-cz »

Zdravím všechny,postavil jsem si novej manuální pult pro ohňostroje.Rozhodl jsem se použít pro odpal napětí 36V(4x9v baterie) a velkej kondík.Ten se bude nabíjet přes odpor a já potřebuju CO NEJJEDNODUŠÍM způsobem indikovat ,že je nabitej na max hodnotu(tím pádem budu vědět ,že i baterie jsou OK).Napadlo mě několik způsobů,ale vševhny potřebují napájení logiky 5V,tudíž stabilizátor(další topení a spotřeba). Šlo by to udělat nějak jednoduše ? Napadl mne panelovej rafikovej voltmert,ale raději bych LED diodu nebo něco takového.Za každej nápad díky.
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

nízkopříkonová LED, vhodně zvolená zenerka a odpor . . .
Naposledy upravil(a) ok1hga dne 08 led 2015, 14:11, celkem upraveno 1 x.
vladimir

#3 Příspěvek od vladimir »

a co dát zenerku a LED s odporem,zenerku použít takovou aby se LED rozsvítila právě při dosažení plného napětí
ok1hga byl rychlejší
scorpions-cz

#4 Příspěvek od scorpions-cz »

V jednoduchosti je krása, já tam hned chtěl cpát logiku :o . Takže zenerka asi vyhraje. Dík.
mihal

#5 Příspěvek od mihal »

Ale nabíjanie na max hodnotu Ti bude trvať hooodne dlho :D
Počítaj s adekvátnou deštrukciou kontaktov FIRE spínačov s každým odpalom a dimenzuj na vhodné zaťaženie.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

Jenže jak bude baterka slábnout, tak se bude nabíjet na stále menší a menší napětí. Buď bude muset být ta zenerka s nějakou tolerancí, anebo se to dá řešit jedním tranzistorem tak, že to bude zohledňovat i napětí na baterce. Jak dosáhne napětí na kondíku hodnotu cca Ubat-0,6 V, tak LEDka zhasne. Případně ještě jeden tranzistor na invertování LEDky.

Ono by to vlastně šlo i bez toho druhýho, jen se prohodí vývody tranzistoru. Doufám, že to v hlavě vidím dobře, nemůžu si to teď nakreslit. :)
mtajovsky

#7 Příspěvek od mtajovsky »

Ale on nechce zjišťovat, jestli je nabíjení u konce i se slabou baterií. Chce v jednom zjistit stav baterií a zároveň ukončení nabíjení. Já bych tam dal malý analogový měřáček V s tlačítkem nebo vypínačem.
scorpions-cz

#8 Příspěvek od scorpions-cz »

ty kontakty to vydrží,mám to tak na starým pultu, jenom na zdroji nemám žádnou indikaci. Není nutný aby to ukazovalo zrovna 36V ,stačí v pohodě i třeba 33V na odpal. Napadlo mne dát tam dvě zenerky a dvě ledky. Jednu např na 25V což ještě na odpal stačí a druhou na těch 33V což je skoro maximum.Pokud bude svítit i ta druhá mám energie spoustu,pokud zhasne ta první,může nastat problém.U těchto manuálních odpalů je frekvencu max 1 za 5 s. což by na nabití toho kondíku skoro na max mělo stačit.
Bernard

#9 Příspěvek od Bernard »

Trochu je na škodu, že polovina energie těch baterií se zmaří na tom sériovém odporu. Nad měničem si neuvažoval? Ten by mohl dávat stabilnější výstupní napětí, a čas nabití by vypovídal o kondici napájecího zdroje. Jak u fotoblesků.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Bernard mi to sebral z klábosnice - jako zdroj by mohly fachčit klidně třeba i "velký buřty" = "D-cell" alias velký monočlánky, 6ks v sérii má 9V a na 33-36V výstupních nepotřebuješ ani trafo, stačí nábojová pumpa nebo diodovej násobič. Sice se 6 buřtama nebude ten zdroj tak kompaktní, jako 4x 6F22 (9V destičkovka), ale rozhodně bude schopnej delší funkce bez ztráty kytičky - jeho výstupní napětí bude dlouhodoběji stálý.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
scorpions-cz

#11 Příspěvek od scorpions-cz »

Za úvahu by to jistě stálo, ale už je tam moc součástek a tím pádem větší šance ,že se něco po.... . Polovinu svých ohňostrojů pálím právě těmito manuálními pulty a to od +20 do -25stupňů. pokud by se po 5 odpalu něco podělalo tak jsem v háji.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

scorpions-cz píše:... Polovinu svých ohňostrojů pálím právě těmito manuálními pulty ...
A čím odpaluješ tu druhou půlku? Předpokládám, že nějakým synchronizátorem založeným na programovatelným automatu - ALE I TEN MUSÍ MÍT ZDROJ NAPĚTÍ PRO PALNÍKY - JAKEJ TO JE ZDROJ??????
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
scorpions-cz

#13 Příspěvek od scorpions-cz »

pro EKKARa Plně programovatelnej pult s počtem pozic tak jak si představuju je teprve ve vývoji :lol: tedy něco už mám ale je to v začátcích. To co používám je malej pultík s 20 pozicemi a je to čína. Tam je to řešený gelovkou 12V a spínaný přes FET. Ono i těch 12V vpohodě stačí. Těch 36V(4x9 baterka) jsem odkoukal před 15. lety na ohňostrojařským kurzu v Bojkovicích od jednoho přednášejícího.
weed_smoker

#14 Příspěvek od weed_smoker »

Jde to i komparátorem s OZ,kde bude dělič 1:9 z napájení(odpory třeba 90k horní,10k spodní) na jeden vstup a na druhej vstup obyč 3V3-3V9 zenerka napájená z plusu přes odpor asi 2k2.Na výstupu LED s 1k odporem.Pokud to bude těch 36V,bude to chtít 44V operák,nový baterky maj napětí trochu vejš.Možná by stačila i TESLA MA 1458,na 38V se mi zatim nespálila.
scorpions-cz

#15 Příspěvek od scorpions-cz »

Tak se vracím opět k tomuto tématu.Rozhodl jsem se ,že pult bude mít i svůj vlastní vnitřní zdroj. Tam bych to řešil tím dc/dc měničem. Na vstupu by byla 12V gelovka. Výstup bych si představoval tak 40V. Problém je ten,že při odpalu to jde skoro do zkratu(pár ohmů vedení + palník). Otázka zní nemáte někdo odzkoušené nějaké zapojení DC/DC měniče,který by toto splňoval. Nerad bych někde na netu něco našel,udělal desku a potom zjistil ,že to po pár odpalech jde do kytek.
A nebo zdroj proudu. Někdy zapojím i 3 palníky do serie. a potřebuju aby obvodem protekly 4A.
Za všechny náměty děkuju.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“