Uprava instalace LED pásku

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EL34

Uprava instalace LED pásku

#1 Příspěvek od EL34 »

Zdravím,
Loni v létě jsem instaloval na jako osvětlení kuchyňské linky LED pásek 5050 teplá bílá zalitý v gelu celkem asi 1,5m. Zdroj 12V je taky tovární. pásek jsem po celé délce nalepil na Al plocháč 30x5mm. Dost rychle to ale odchází a hřeje. Některé LED už svítí fakt málo. Nejvíc to hřeje v blízkosti napajení od zdroje.

Lze s tím něco dodatečně udělat, aby se to zlepšilo? Nebo reklamovat? Myslel jsem, že to bude skoro studené.... :D
EL34

#2 Příspěvek od EL34 »

Bude docela možné, že je to na konstantní proud. Bylo by divné, že by to tak rychle odešlo, i když mi ten zdroj přímo k tomu pásku doporučil prodavač. V jednom svíticím bodě jsou 3 SMD LED. Zkusím doma kouknout na paragon, co to přesně je zač. Chlazení je tedy dostačující?
procesor

#3 Příspěvek od procesor »

Led pásky, ktoré sa dajú deliť (strihať) sa napájajú zdrojom napätia (cca12V).
Ten (nešpecifikovaný)zdroj by som preveril či nedáva oveľa viac. Možno nebol dimenzovaný na 1,5m pás a odkráčal do Si-neba. Napäťové preťaženie si odnesú najmä LEDky na strane pripojenia k zdroju. Straty na fóliových vodičoch znižujú napätie na LEDkách na konci pásku.
Príkon tej pásky závisí od hustoty osadenia (ks-LED/m), a v popise sa udáva aj spotreba prúdu v (mA/m).
Treba to odmerať jednosmerným voltmetrom.
Jimmi2

#4 Příspěvek od Jimmi2 »

Proudový/napěťový zdroj lze snad odlišit podle údajů na štítku a jak píše kolega výše, také bych začal změřením napětí a kontrolou zatížení.
EL34

#5 Příspěvek od EL34 »

procesor píše: Treba to odmerať jednosmerným voltmetrom.

Změřil jsem následující: Zdroj dává 12,46V na začátku prvního dílu pásku je asi 12,33V a na začátku poslední části pásku je 11,77V.
LED pásek má uáno 14,4W/m. Proud jsem nezměřil, protože se pokazil multimetr.

Zdroj má napsáno 12V 2,5A.
procesor

#6 Příspěvek od procesor »

Ja zvyknem napájať "pásik" v prostriedku, alebo z oboch strán. Potom je jas diód rovnomernejší.
Tie pásiky nie sú stavané na prúdy nad 1A a úbytok 0,5V už ukáže veľký rozdiel v svietivosti.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“