Nabíjení autobaterie
Moderátor: Moderátoři
V literatuře o nabíjení autobaterií se uvádí, že konečné napětí nabité baterie je 2,7 - 2,8 V na článek (16,2 - 16,8 V na baterii) při připojené nabíječce. Ale jaký proud má ta nabíječka dávat? Když bude dávat 0,5 A tak napětí bude nižší, než když bude dávat 2 A. Nebo je to jinak?
Já používám (hloupou nabíječku) při konci nabíjení proud 0,7 A a dosáhnu napětí 16,4 - 16,6 V.
- Artaban001
při změně baterií z technologie Ni-cd na olovo se nám stává, že baterie (24V) bývají vyšťavené až na pár V. Dodané nabíječky (Fronius Selectiva)
ji nechce nabíjet z důvodu příliš nízkého napětí. Řešíme to tak, že se na místo ní připojí prastará klasická nabíječka nastavena na 30V a čeká se na první ampér. pokud odběr postupně vzroste na 10A, nabíječka se odpojí a připojí se ta Froniuska a baterie se nabije..
Nevím, proč to u těch gelovek tak je, ale děje se to.. U autobaterie jsem se s tím nesetkal..
PeteBurns píše:Nabijacka musi byt zdroj napatia 16.8V, prud potecie taky, aky si baterka zoberie
Ano, ale to je ten samý "problém". Kolik proudu do ní má téct?
Dříve se baterie dobíjeli do doby (za konec nabíjení se bralo) že se napětí dvě hodiny nemění (při dobíjení konstantním napětím to s proudem to bude pravděpodobně to samé) a všechny články živě plynují.
Jde mi o to posoudit stav baterie. Sleduji napětí při konstantním proudu už dlouhodobě a ze statšími bateriemi jsem přes 16 V nedosáhl.
F.U.C.K.T. výborná rada, až se podle ní někdo bez dalších zkušeností zařídí, může bejt výsledkem i docela velkej voheň... Takhle to vypadá, když se automechanik začne motat do elektroniky.PeteBurns píše:Nabijacka musi byt zdroj napatia 16.8V, prud potecie taky, aky si baterka zoberie
A kutilmile - nelituju tě