Čím nejlépe odpájet 16 pin konektor?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
trodas
Kontaktovat uživatele:

Čím nejlépe odpájet 16 pin konektor?

#1 Příspěvek od trodas »

Vážení, domnívám se, že tento 16 pin konektor:

Obrázek

Obrázek

by se asi nejlépe dal odpájet tak, že vymaskuji nějakým plechovým krytem ten tišťák (tlačítka hlavně) a to LCD a horkovzdušnou pistolí to nahřeji a rozpojím.

Pokud souhlasíte nebo dokonce máte lepší nápady a nejlépe doporučení nějaké pistole, co má hezky úzkou hubici, kterou by se to dalo odpájet, tak sem s tím.

Shodně sem s jakoukoliv praktickou zkušenotí s touto činností. Pájím už desetiletí, ale s horkovzdušnou pistolí jsem ještě nepracoval a tak každý tip pro mě bude dobrý.

Délka toho konektoru je 40mm, pájeno je to mikropájkou nastavenou na 350°C pro tento spoj displeje s zbytkem. Když je display vadný, tak se musí prostě vyměnit a... to je problém.

Nějaké zkušenosti a doporučení? Vhodná pistole, co má kolem 350°C nastavení a cca. 40mm plochou hubici?
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Tam je připájená lišta mezi ten LCD a desku? Nebylo by lepší to normálně odsát?
Horkovzduch na tohle asi nebude to pravé ořechové (nikdy jsem neviděl takovou štěrbinovou trysku, ani by neuměla ohřát všechny spoje stejnoměrně).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
workhard
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od workhard »

Trafopájkou to mám dole do minuty.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Nakydaj tam cin, aby sa to vsetko zlialo dokopy a prechadzaj hrotom spajkovacky po celej dlzke sem-tam. Ked to bude dostatocne rozohriate, displej nadvihni.

V blizkosti LCD a plastovych casti by som teplovzdusnu pistol nepouzival.
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Asi tak, jak je psáno výše, udělat si odpovídající tvarové očko do trafopájky, s rovným úsekem tak přes třetinu až polovinu pinů a s velkým přebytkem pájky a tavidla sundat. Pohoda. Asi bych to z lenosti odpájel úplně stejným způsobem mikropáječkou, ale s trafopájkou je to jistější.
trodas
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od trodas »

Tam je připájená lišta mezi ten LCD a desku? Nebylo by lepší to normálně odsát?

Ne, nic mezi těmi dvěmi PCB není. Mimo napájených kuliček cínu která z vrchu toho spodního PCB drží a dělají vodivé spoje těm pinům.

štěrbinovou trysku, ani by neuměla ohřát všechny spoje stejnoměrně

Já myslel, že je stačí ohřát všechny natolik, že povolí. To by bohatě stačilo...

Trafopájkou to mám dole do minuty.

No to nevím... fakt? Jak?

Nakydaj tam cin, aby sa to vsetko zlialo dokopy a prechadzaj hrotom spajkovacky po celej dlzke sem-tam. Ked to bude dostatocne rozohriate, displej nadvihni.

To mě nenapadlo. Zní to na velkou spotřebu cínu, ale asi to zkusím... To by teoreticky mohlo fungovat, ale bude se to muset pěkně rozehřát...

udělat si odpovídající tvarové očko do trafopájky, s rovným úsekem tak přes třetinu až polovinu pinů a s velkým přebytkem pájky a tavidla sundat

Takže navíc ještě spešl očko, abych nahříval větší kus najednou? Hmmm, to snad už raději to horkovzdušnou pistol, ne?

S tím tady nikdo nic nepájel?

V blizkosti LCD a plastovych casti by som teplovzdusnu pistol nepouzival.

Já také ne, proto bych je odstínil plechem, aby se jim nic nestalo.
"It is dangerous to be right in matters on which the established authorities are wrong." - Voltaire
workhard
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od workhard »

Mi to pošli, sundám Ti to. Zdarma ;)
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
kaja4

#8 Příspěvek od kaja4 »

Používám odsávací knot
Kvicala_r

#9 Příspěvek od Kvicala_r »

Já taky - první přidám čerstvý cín, odsaju mechanickou odsávačkou a pak doladím knotem. je to sice namáhavější, ale s mikropájkou nepřehřeju PCB, což se mi s trafopájkou sem tam stalo
Michal22

#10 Příspěvek od Michal22 »

Mě se pořád zdá, že mezi deskou LCD a hlavní deskou nějaká mezera je. Vyfoť to z boku.
S horkovzduchem dělám denně, je dobrý na BGA a menší SMD. Na tohle si jej neumím představit.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
ZVUK2000

#11 Příspěvek od ZVUK2000 »

kaja4 píše:Používám odsávací knot

Odsávací knot je super věc, ale u oboustranného plošnáku ti neodstraní cín z prokovení. Myslím že tento plošnák je oboustr.
Michal22

#12 Příspěvek od Michal22 »

ZVUK2000- pokud si dáš desku na předehřev, tak licnou odsaješ i prokovené otvory. Jen je dobré před odsáváním přidat olovnatý cín (pokud je to pájeno Pb free).
ZVUK2000

#13 Příspěvek od ZVUK2000 »

Michale máš pravdu, já myslel konkrétně tento konektor. Jeho vývod licuje otvor plošňáku. Běžné součástky R C IO a tranz. mají průměr vývodu aspoň o 10% menší než otvor.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od otakarv »

trodas píše:Pájím už desetiletí, ale s horkovzdušnou pistolí jsem ještě nepracoval a tak každý tip pro mě bude dobrý.

Když už máš takové letité zkušenosti s pájením, tak kde je vlastně problém?
Na adresu horkovzduchu Ti už zde odpověděli že v tomto případě není vhodný.
Já osobně bych použil klasickou odsávačku a trafopájku nebo mikropájku.
Michal22

#15 Příspěvek od Michal22 »

Ještě by bylo řešení od Metcalu, když jsem dělal na monitorech, tak jsme tím pájeli, měli jsme tam hrot o šířce 20mm, dobře se s ním odpajovaly např. rezistorové sítě. Teď jsem se díval, že existuje dokonce šířka 50mm: 2" Metcal
Ale kdo jej má k dispozici...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“