Analogový Wattmetr

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
toMajstr

Analogový Wattmetr

#1 Příspěvek od toMajstr »

Dobrý den, sehnal jsem starý analogový wattmetr, ale nevím jak ho zapojit. na zadní straně je 9 svorek, 6 vlevo a 3 vpravo. Svorky vlevo jsou popsány: A1 A2 B1 B2 C1 C2 a mezi svorkami se stejným písmenem je vždy odpor 300 ohm. vpravo jsou svorky: A, B, C a ty se jeví jak s příliš velkým odporem vůči kterékoliv jiné svorce, nevíte někdo jak to zapojit? (Přiložil bych fotku ale nevím jak redukovat velikost aby se sem dala nahrát)
Jodr

#2 Příspěvek od Jodr »

Kdejaký fotoeditor to umí nebo fotku ulož na nějaké úložiště, leteckposta, ulozto a pod. sem dej odkaz.
toMajstr

#3 Příspěvek od toMajstr »

Můj tablet bohužel nedokázal zaostřit na zadní stranu wattmetru, tak jsem nakreslil jakýsi plánek
Přílohy
wattmetr.png
(3.46 KiB) Staženo 133 x
toMajstr

#4 Příspěvek od toMajstr »

Jak to zapojím? Napadlo mě na A1 fázi na A nulák a mezi A2 a A dát zátěž. Chtěl bych to používat jen na jednu fázi, je to možné?
masar

#5 Příspěvek od masar »

Možné to je, ale bez měřících transformátorů se pravděpodobně neobejdeš. Jinak hrozí zničení wattmetru. :wink:
Kdybys alespoň napsal, co všechno je vidět na stupnici...
toMajstr

#6 Příspěvek od toMajstr »

Jodr

#7 Příspěvek od Jodr »

Je to jen měřák, pokud nemáš proudové transformátory, moc ho nevyužiješ. Třívodičové měření.
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Trojfázový ferodynamický měřící systém, vodorovná montáž, třída přesnosti 1%, zkušební napětí 2kV.
Podle vodorovné montáže, rozsahu a přesnosti bych tipoval že přístroj není pro rozvaděče ale z nějaké měřící soupravy - např. "měřícího kufru" Metra.
Proto lze před případnými pokusy doporučit ověření základního proudového a napěťového rozsahu - mohl by být značně odlišný od obvyklých hodnot pro měřící transformátory (1-5A / 100V).
toMajstr

#9 Příspěvek od toMajstr »

myslím že u toho nic takového nebylo, jen deska omotaná drátem s několika odbočkami (pravděpodobně odpor) na každé fázi.
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

No právě - to mohou být odpory k úpravě napěťového rozsahu. Napěťové cívky nemusí být přímo pro 220V. Přístroj mohl být použitý v jiném zařízení než je jeho původní určení.
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

Něco podobného jsem měl, bylo to určené pro rozvodný panel ostrovní elektrárny, musely k tomu být bočníky + předřadníky. Bez toho to fungovalo asi jako by to mělo proud 20mA na fázi a napětí kolem 10-20V, to už si nepamatuji přesně. Skončilo to v nějaké škole v maketě 3f obvodu, napájeného z 3x24V.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“