výpadek jističe při vypínání autotrafa

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vava

výpadek jističe při vypínání autotrafa

#1 Příspěvek od vava »

:?: Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jak vznikne přechodový děj při vypnutí autotrafa, který vyhodí až jistič na ulici (25A) ?

Autotrafo má výstupní výkon cca 2,5 kVA. Postavil jsem mu soft start při zapnutí, ale jističe vypadly při jednom z několika vypnutí ! :evil:
Když jsem tento děj opakoval několikrát s žárovkou 100W sériově v přívodu, žárovka někdy při vypnutí blikne.
Autotrafo je spínané přes stykač, takže případný oblouk je rychlostí stykače minimalizovaný, ale pokud tam vznikne byť i jen kratinký, může to způsobovat občasné výpadky jističů ? :roll: Které proudy se pak poperou s kterými, že to překročí nadproudovou ochranu jističe ?

V zapojení jsem doplnil k soft startu i soft vypnutí, ale účinnost budu zkoušet až za světla, kdo by po tmě chtěl blbnout s jističema, že.

Pro silnoproudaře: Sory za položenou otázku, která je možná na úrovni znalostí průmyslováka, ale já spíš do pěti voltů, a tam jističe nelítají.
TubeGuru

#2 Příspěvek od TubeGuru »

Zdar, jen takový nápad. Větší jističe obsahují kromě nadproudové ochrany ještě podpěťovou (chrání trojfázové motory, aby nebyly provozovány při nízkém napětí). Při vypnutí by se teoreticky mohly odečíst hodnoty okamžitého síťového napětí a okamžitého vypnutím naindukovaného napětí a na vzniklé podpětí by mohla ta podpěťová cívka zareagovat vypnutím jističe. Kromě ochrany trojfázových motorů je podpěťová cívka ještě užitečná k vyražení jističe v případě přerušení dodávky el. proudu, aby se při obnovení dodávky např. neroztočily stroje a někoho neohrozily.
TAKJAN

#3 Příspěvek od TAKJAN »

To asi ale nebude jeho případ-na ulici
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Blbá otázka: nemáš doma něco s přepěťovou ochranou? - třeba zásuvku, nebo tak? - Po vypnutí takové bestie Ti vznikně přepěťová špice a nejbližší varistor Ti hodí do zkratu síť (teoreticky). Co když dáš paralelně k trafu nějaký výkonový drátový odpor - Třeba 1K, či 100W žárovku nebo paralelně ke kontaktům rozpojovacího kontaktu nějaký zhášecí RC člen? (bezpečnostní vypnutí by se v tomto případě muselo řešit zvláštním spínacím prvkem)
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Zkusil bych to trafo vypínat s nějakou zátěží, třeba 100W žárovkou.
vava

#6 Příspěvek od vava »

Artaban001 píše:Blbá otázka: nemáš doma něco s přepěťovou ochranou? - třeba zásuvku, nebo tak?

Tohle jde přímo na jistič B16, který má nadřazený B25 u elektroměru. Vypadly oba.
Přepěťovou ochranu mají UPSky, ale ty jsou na jiném okruhu jističů a kdoví jestli ne i na jiné fázi. A těm jistič nevypadnul.

Žárovku u trafa nechci (ani LEDkovou :lol:), to je další manipulace a krám navíc, to už bych si ten softstart a softstop mohl rovnou řídit ručně přepínačem. Eště bych spíš skousnul to trafo napájet přes "ochranný a odrušovací filtr", 220V/16A, co se mi tu válí. Je to docela velký hovado a určitě obsahuje spoustu přepěťovejch prvků. (to bych ho měl zapojit ale obráceně ? když přepětí přijde od spotřebiče a ne ze sítě ?) Ten by mohl být součástí té krabice se softstartem.
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Kdybys to zkusil, tak bys možná už věděl, která bije, nikdo po tobě nechce, abys tam tu járovku nechával natrvalo.
vava

#8 Příspěvek od vava »

Jističe (oba v řadě, co vypadly) jsou Moeller PL7 a v nabídce k nim se píše:
... příslušenství: ...., vypínací spoušť ZP-ASA, podpěťové spouště Z-USA, Z-USD, motorový pohon Z-FW-LP a dálkové ovládání Z-FW-MO, propojovací systém

Z katalogu (Eaton= dříve Moeller) jsem ale nepochopil, jestli to příslušenství (včetně podpěťové spouště) je už v tom jističi, nebo se to k tomu ještě dodělává.
vava

#9 Příspěvek od vava »

Sendyx píše:Kdybys to zkusil, tak bys možná už věděl, která bije, nikdo po tobě nechce, abys tam tu járovku nechával natrvalo.

OK, zkusím, ale až za světla. Dopředu si taky myslím, že zatížené trafo takové efekty způsobovat nebude. Otázkou je, jestli 100W u 2,5 KVA trafa lze považovat za zatížení. Ale zkusím.
TAKJAN

#10 Příspěvek od TAKJAN »

Není
procesor

#11 Příspěvek od procesor »

Ako "prepäťovka" u kamaráta fungovala lacná päť-zásuvková predlžovačka.
Z času na čas mu vyleteli všetky poistky v sérii na jednej fáze až po stĺp.
Vtip bol najmä v tom, že to strieľalo aj keď v tej predlžovačke nebol pripojený spotrebič.
Peterseal

#12 Příspěvek od Peterseal »

Tak ak v tej predlzovacke bol varistor tak mohol "chytit" nejaku tu spicku ktora vznikla v sieti.
procesor

#13 Příspěvek od procesor »

V predlžovačne nebol varistor iba očiernené plasty od výboja. To potom občas aj pri menšom prepätí fungovalo ako iskrište, kde sa naťahoval poriadny oblúk.
Peterseal

#14 Příspěvek od Peterseal »

To asi soudruzi neurobili naschval, ci? :D
vava

#15 Příspěvek od vava »

Tak jsem dneska cvakal jako divej, s žárovkou i bez, ale nepodařilo se mě zopakovat výpadek jističů při vypnutí toho trafa. Hotový Akta X. Prostě tam včera zapůsobil neznámý faktor.

Protože už to mám teď i s dodělaným soft vypínáním (zkoušel jsem to dneska pochopitelně bez něj !), tak to tak nechám, to ničemu nevadí a případně to eliminuje další lupanec, ke kterému ale dochází nejvýše jednou za 100 let, jak vidno. Děkuji diskutérům za účast.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“