výpadek jističe při vypínání autotrafa
Moderátor: Moderátoři
Možná tam něco nakmitá při vypnutí na indukčnosti a kapacitě přívodního kabelu a mezi závity vinutí a znovu zapálí oblouk mezi kontakty vypínače. Protože při vypnutí cívky se v cívce indukuje napětí v opačné polaritě a to se sečte s napětím v síti a tak překročí izolační schopnost vypínače. Když vypnutí trefíš do 0 proudu (pozor ne napětí, posun na cívce) sinusovky, tak by se to nemělo stát.
Máš tam kondík pro kompenzaci chodu naprázdno? U traf v distribuční síti musí být na sekundáru trafa kondenzátor pro kompenzaci chodu naprázdno. Možná to pomáhá i při vypnutí.
medulin píše:Máš tam kondík pro kompenzaci chodu naprázdno?
Nemám a teď když to už bejkule nedělá (při spínání a vypínání přes odpory v soft spínači/vypínači), tak se do trafa hrabat nechci, ono v něm není moc místa na ten kondík.
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/imag ... up73PmvQng
A taky to nebude jen na tuto trafo, eště mám další kousky, co bych je rád napojil.
Ale přivádí mě to na myšlenku, ten soft start-stop ještě doplnit o spínání v nule vstupního napětí a vypínání v nule výstupního proudu. Hmmmm....
mtajovsky píše:Nemělo by se to spínat v maximu vstupního napětí?
Při hledání odpovědi jsem narazil na
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 89b4b6c074
a kruh se uzavřel. Budu to muset promyslet (hlavou
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Mě téměř pravidelně vyhazuje 100mA fíčko klasické čerpadlo Sigma Nautila ve studni, když ho za běhu vypnu 3f "černým" jističem. Při běžném provozu to nedělá, takže to neřeším, ale asi to bude podobný problém.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
ZdenekHQ píše:Jo, a efekt vyražených jističů a pojistek málem až na sloup jsem zažil u bleskojistek, takže oblouk tam téměř určitě hraje nějakou roli.
Ale tam je oblouk mezi fází a zemí, tady diskutujeme spíš mojí původní otázku v rámci jedné fáze a jak v ní vlastně vznikne tak veliký proud.
Jestli jsem to správně pochopil z diskuse výše, v okamžiku vypnutí trafa (v době maxima proudu do trafa) na něm vzniká napětí s obrácenou polaritou, než která je zrovna na sinusovce v síti a tím tedy proti sobě přes ten oblouk (vodivý) jdou dvě napětí, jejichž vyrovnávací proud teče přes ten jistič. V diskusi mě několik z vás uklidnilo, že to se nestává jen mě, vyhodit jistič při vypnutí. Hned se cítím líp
ZdenekHQ píše:Zkusit vhodný RC článek přes kontakty jako např. u trafopájky?
Doteď jsem to chápal spíš jen jako ochranu před vypalováním kontaktů. Pokud by to eliminací vzniku oblouku zabránilo i "zkratu" mezi aktuální honotou síťové sinusovky a napětím opačné polarity na trafu, tak by to bylo super. Ale jak se takové věci (RC snubbers) dělají v rozvaděči prakticky ? Na plošňáku bych si s tím poradil, ale rozvaděčový HW ? Nechce se mi kolem stykače dělat nějaké 3D vzdušné konstrukce, a taky by to mělo být asi co nejblíže těm stykačovým kontaktům. Přinejhorším bych to ubastlil do rámečku, který je určený k zacvaknutí na DIN lištu, a ten rámeček dal na lištu hned vedle stykače.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Trafo 2.5kVA není nic velkýho, napřed bych ten RC zkusil a teprve potom se zabýval výpočty, co se týká dimenzování.
Nakonec existují i krabicové varistory Epcos, určené do rozvodny, ty by mohly být taky řešení.