UTP-PATCH kabel -origo a dělaný průřez drátů
Moderátor: Moderátoři
UTP-PATCH kabel -origo a dělaný průřez drátů
Když si koupím hotový lan kabel s RJ45 cca 20-30m tak mne stojí cca 1/2 toho co dám pouze za kabel v metráži bez koncovek a práce.
Potřebuji kvůli protáhnutí přes zeď ucvaknout jednu koncovku a potom nakrimpovat jinou zpět. Tam problém není, ale co nevím jestli továrně hotové kabely mají stéjné pruřezy jako metráž, nebo je to ošulené a já tam spolehlivě ručně koncovku už nedám.
na plné dráty jsou jiné RJ45ky, mají dva hroty vedle sebe, dělá to takový "žlábek",
ty co jsou do licny mají jen jeden hrot v prostředku . . .
jo a ty propojky z plných drátů se dají poznat podle ceny, jsou velmi levné . . .
ok1hga píše:jo a ty propojky z plných drátů se dají poznat podle ceny, jsou velmi levné . . .
Ty propojky z plných drátů jsou také podezřele levné pro to že ty dráty nejsou měděné ale z nějaké pochybné slitiny s vysokým obsahem železa. Jinak kvalitní kabel v metráži (1000 stop) má prakticky stejnou cenu jak drát tak licna.
A aby to nebylo tak jednoduché - objevují se také podezřele laciné a podezřele měkké a ohebné propojky. To je dáno z části tím že jsou někdy v kabelu jen 4 vodiče místo 8 (na 10/100 síť to stačí) ale někdy je to tím že kabel je tvořený vodiči s textilním jádrem omotaným jen tenkými plochými páskovými vodiči. Na krátkou vzdálenost to funguje, nejbližší router nebo switch si s případným útlumem kabelu poradí a pokud není kabel často namáhaný v ohybu tak vydrží.
Jó když se číňanovi řekne: vyrob mi to co nejlevněji tak se dějí věci
- kevin_mitnick
Já znám jen se dvěma zoubky v řadě na licny a se třemi zoubky první vyhnutý doleva, prostřední doprava a třetí zas doleva na plný drát.
Tohle mi vždycky nosí kámoš který ve firmě tahá sítě, stojí to pár korun a zatím jsem neměl nikdy problémy. Ale půjčuje mi k tomu kvalitní kleště.
Měl jsem v ruce i kleště od čínana na 200,- , byly dost vaklavý, ale zalisovali konektor dobře. K nim byly i čínský konektory, vypadali stejně jako ty od kámoše, jen plast byl pochybnější. No zatím ten jeden kabel funguje už od vánoc, tak uvidíme jak dlouho vydrží.