Republice scházej učni
Moderátor: Moderátoři
Můžu otevřeně říct, že je u nás vypsáno dlouhodobě min 6 pozic pro elektro ing. - ale na druhé straně pak slyším od lidí, co sedí na pohovoru, že najmout by stálo tak 1 z 10. Přemrštěné sebevědomí a elementární neznalosti absolventů jsou tragické - a to mohu říct, že pro mě pohovor byl spíše na úrovni opakování Ohmova zákona. Pak nevím, jestli o těch pár km severněji je to o tolik horší, nebo jestli je to dáno oborem/věkem.
Ked sme hladali cloveka na spravu siete (PC s Windows a servery Linux), tak sa hlasili ludia uplne mimo (pravnik a pod.) - a nakoniec sa z par ludi vybral jeden, ktory nakoniec nevie poriadne ani drivery do Windows nainstalovat a v Linuxe skontrolovat, ci bezi mail server...
Tentýž den mi volal mistr z druhé firmy, že jestli hledám ještě práci(ucházel jsem se tam o místo skladníka expedienta-taky nic), tak říkám, že jo a o co by šlo. Obsluha 6vřetenových automatů s kontrolou kusů. Protože jsem asi věděl o co se jedná, ptám se to je ta hala asi tak s 30- 40automaty? (nepočítal jsem je, ale procházel tudy)Jo, řekl a byl jsem doma, prošel jsem halou a venku se mi zdálo, že jsem byl hodně blízko beden na nějakém koncertě, tak velký hluk tam je. Bohužel celkem nízká hala a narvaná mašinama, to bych neunesl ani ze sluchátkama, nedivím se, že furt někoho hledají, dlouho tam nikdo nevydrží.
Tak to byla druhá a třetí zkušenost, jak to funguje při hledání práce. Potom můžou napsat článek v novinách jak kráva, že vylepšili služby pro nezaměstnané, na pracáku přibrali lidi, aby sháněli firmy pro prezentace a shánění pracovní síly. Prý nezaměstnaní ušetří, nebudou muset objíždět firmy, perzonalisté přijdou k nim, ale běž dělat někam, kde jsi neviděl, jak to funguje a vypadá....
A na závěr asi takový poznatek, hodně brzo dojedem na systém, kde se vyrábí jen pro automobily. Formy, ozubená kola, lisují a vyrábí se různé komponenty jen vše pro auta, "drží ekonomiku",jak tohle může skončit ? Stejně jako s přebytkem superhypermárketů, bude likvidace.
http://www.novinky.cz/ekonomika/358598- ... dhady.html
konosuke píše:ČR je nešťastně fixována na automobilový průmysl..škodovka, Kolín, Nošovice...investiční pobídky vyčerpány, skončí daňové prázdniny a průser, konečná. Kde je Philips Hranice ? Hitachi Žatec ? Panasonic Czech Plzeň ? Trh se brzo saturuje, neprodejné zásoby, recese a krize jak z učebnice...co dál ?
K tomu dodám, že fakt, že jsme výrobní kolonií pro automobilky je i fakt, že se nedávno český ministr školství podřekl, že konzultuje s Německou hospodářskou komorou, jaké obory bude jeho ministerstvo podporovat. Proč asi...
"Při odchodu jsem dostal vizitku, že měsíc snad vydržím, že zavolá. Za 2dni byl znovu vyhozen inzerát, že hledá strojaře, tož taková je jedna zkušenost. "
A čím si zdůvodňuješ, že tě nevzali?