Osvětlení zahrady - jedno tlačítko dvě relé
Moderátor: Moderátoři
Mikrospínač funguje jako tlačítko. Tiskneš-li,drží sepnuté, pustíš-li, vypne. Ale má přepínací kontakty, takže může podle pořeby při stisku rozpojit nebo sepnout.Onlyeasy píše:V této souvislosti jsem se chtěl zeptat, kdo má zkušenosti s mikrospínači, např. tento: http://www.ges.cz/cz/sm-05s05b-GES06503955.html . Prosím Vás, funguje to jako tlačítko nebo jako spínač ??? Spínač je u mne něco, co stisknu a po puštění to zůstane stisknuté, tlačítko po puštění odpadne. Tak co je to ten mikrospínač ??? Nikdy jsem to v rukách neměl.
Mikrospínač se tomu říká proto, že malý pohyb(zdvih) na tlačítku (skoro v řádu mikrometrů , ale to je dosti přehnané, ve skutečnosti to jsou stovky mikrometrů) přepne kontakty, které mají zdvih mnohem větší. Je tam uvnitř napružený plech a ve správném místě se na něj tlačí ten čudlík zvenku. Spínač v odkazu má to mikrotlačítko schované pod plechem s kladkou. Mikrospínač na obrázku vlastně zdánlivě popírá výhodu malého zdvihu, protože ta kladka na plechu je zase dělaná tak, aby měla zdvih velký. Ale ve skutečnosti to tak není. To uvidíš, až v ruce budeš nějaký mít. Tento typ může sloužit jako koncový vypínač(dojezd motoru k dorazu , zavření dveří , brány apod) a tam je velký zdvih potřeba.
- frantajetel11
frantajetel11 píše:PavelFF píše:...skoro v řádu mikrometrů ...
Takovej praktik a napíše tohle? MIKRONů !!!
Mikrometrem to akorát změříš
...
Docelas mě vylekal! Ale spíš nemáš pravdu. Mikrometr je podle vzoru milimetr
To by potom nanometr byl nanon?
Stejnou chybu, pokud to tedy chyba je, mají na netu dost často:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikrometr
http://www.prevodyjednotek.com/prevody/mikrometer.php
- frantajetel11
PavelFF píše: Mikrometr je podle vzoru milimetr![]()
To by potom nanometr byl nanon?
Stejnou chybu, pokud to tedy chyba je, mají na netu dost často:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikrometr
http://www.prevodyjednotek.com/prevody/mikrometer.php
Nechci se hádat ani s tebou, ani s wikipedií. Ještě na učňáku nám vtloukali do hlavy: mikrometr = měřidlo, mikron = jednotka.
Že by to nějaký soudruzi změnili jsem se nějak nevšiml...
frantajetel11 píše:Ještě na učňáku nám vtloukali do hlavy: mikrometr = měřidlo, mikron = jednotka.
A posuvnému měřítku říkali šupléra, né?
- frantajetel11
Použity jsou dvě shodná relé s dvěma přepínacími kontakty a na poloviční U než je použito. V autě (12V) mám dvě relé na 6V. Po dobu stlačení tlačítka (může jich být x) je na jednom relé dvojnásobné U, krátkodobě jim to nevadí.V době sepnutí jsou tyto relé v sérii.
Vyzkoušené několikrát, pro relé 110V chodí na 220.
- Přílohy
-
tlač.png- (5.95 KiB) Staženo 123 x
marshal: To schéma je skvělá věc. V klidu galvanicky rozpojené. Když stisknu tlačítko, sepne relé A (cívka B je v tom okamžiku zkratlá), když tlačítko pustím, sepne i relé B. Když znovu stisknu tlačítko vypne relé A (protože je cívka A zkratlá díky přepnutým kontaktům relé B, ale cívka B drží dál sepnuté kontakty díky stisknutému tlačítku), když pustím tlačítko vypne relé B. Obvod je zase galvanicky rozpojen.
Do auta fakt dobrý nápad. Mám ale obavy tohle dát do baráku. I když píšeš, že krátkodobý stisk tohle vydrží, Je to za hranicí bezpečnosti. Muselo by tam být nějak ošetřeno, aby ten impuls tlačítka po několika milisekundách skončil, ať už tlačítko držíš dál nebo ne, jenže tím zase nabouráme klidné vypínání cívky B. Vždycky hrozí nebezpečí poruchy tlačítka (prasklá přítlačná pružina) a může to skončit požárem. Do mých plánů se mi přesná kopie tohoto schématu nehodí ještě z jednoho důvodu - tlačítko není spojeno jedním koncem natrvalo s jedním z pólů, tudíž bych musel po zahradě natahat o jeden drát navíc. Zkusím se nad tím zamyslet, třeba mě něco geniálního napadne. V každém případě velké díky, udělalo mi to velkou radost.
Tvé schéma, kde se žádné vodiče nekříží mě přinutilo k rozhodnotí, že příště si zamýšlené obvody kolem relé budu kreslit podobným způsobem - oddělit kontakty od cívky relé. Myslím na papír, bohužel na takovéhle způsoby kreslení obvodů nemám v PC program.
Jenže pak jsem šel do sklepa pro cibuli a zadíval se na náš plynový kotel, jehož trvalý plamínek se zapaluje piezoelektrickým zapalovačem, který se prakticky chová jako tlačítko. A trumf byl na světě. Vzpomněl jsem si, že jsme doma někdy před 15-ti lety zapalovali plyn ručním piezoelektrikem. Byl na něm takový hranatý čudlík, který jste stlačili a v jiskřišti sršely jiskry. Po demontáži jste vevnitř objevili dva válečkové krystaly, které se stlačovaly pákou proti stěně kovového rámu. Ty dva krystaly se stlačovaly současně, byly spojeny sériově, aby se jejich napětí sečetlo. Krystaly vyráběly jiskry nejen když jste čudlík zmáčkli, ale i když se vracel do klidové polohy. Předpokládám, že při uvolňování stisku se vybuzovalo napětí opačné polarity.
Což takhle místo každého tlačítka dát jeden takový krystal, který se bude "pákovým tlačítkem" mačkat a tím přes drát přivede impuls a energii do cívky relé ? Ovšem nemám představu, jaké napětí tam vzniká. Nikdy jsem neměl odvahu to zkoumat za pomocí měřáku. Ale napadlo mě, že kdyby se ten výboj přivedl na zapalovací cívku z motorky (či auta), ovšem zapojené obráceně. Výboj z piezokrystalu by šel do výstupu vysokonapětové cívky a na šestivoltovém vstupu by se mělo objevit použitelné napětí. Kolik "tlačítek" tolik krystalů. Ovšem otázka, co by udělalo vysoké napětí s ostatními krystaly. Jestli by začaly "zpívat" jako běžné piezoměniče nebo něco jiného .... Taky nesmíme zapomínat na ten obráceně pólovaný výboj při uvolňování tlačítka.
(Něco pro milovníky hororů: Jiná varianta, jak využít vysoké napětí vznikající piezoefektem je vzpomenout si na pana Galvaniho, odchytit nějakou žábu a výboj pouštět do jejích stehýnek. Škubající se končetina přepne kontakt ...)
V autě záleží na použití, protože to nebezpečí je tam taky. Já jsem to použil proto že alarm generoval pouze krátký impuls a tímto obvodem jsem jej vlastně prodloužil.
S třetím drátem bohužel nepomohu
edit:
ještě mě napadlo to napájet ze zdroje proudu, ale to by se už komplikovalo.
Odhaduji, že pokud by krystal byl velký asi jako menší víko od kanálu a tys na něj šlapal(například systémem pravá noha/pravý kanál=> ZAP, levá noha/levý kanál=> VYP. Ale může to být i opačně), tak by to možná k přepnutí relé stačilo. Ale malá kostička piezokrystalku asi nebude dávat potřebnou energii.Onlyeasy píše:....Což takhle místo každého tlačítka dát jeden takový krystal, který se bude "pákovým tlačítkem" mačkat a tím přes drát přivede impuls a energii do cívky relé ?... kdyby se ten výboj přivedl na zapalovací cívku z motorky (či auta), ovšem zapojené obráceně....