Superb I TDI PD vs. Mazda 6 2.0i

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#316 Příspěvek od PeteBurns »

Ad 2: je to dost vela, normalne stupnu na cca. 1200 a potom klesaju na cca. 800, nie kvoli mazaniu, ale kvoli samotnemu behu motora, benzinak ma na nizkych otackach nulovy vykon, pri takych nizkych otackach by mal vo velkej zime problem vobec sa udrzat v chode, cim vacsia zima, tym horsie sa vstreknuty benzin odparuje a miesa so vzduchom a zapaluje iskrou...diesle mozu veselo drzat 800, ale aj tie by mohli trochu strajkovat, ak su v horsom stave, takze aj tie bezne drzia cca. 1000 a klesnu potom na 800...
rnbw

#317 Příspěvek od rnbw »

Moja Mazda ma v zime tiez vyssie otacky po nastartovani. Cim vacsia zima, tym vyssie - aj tych 2000 a postupne klesaju. Zjavne je tam nejaka plynula regulacia podla teploty.
tomasjedno

#318 Příspěvek od tomasjedno »

Moje po startu začíná na 1500, a do minuty klesne na 900. Viděl bych to spíš na časovač než na teplotu, protože to začne klesat prakticky okamžitě.
EKKAR

#319 Příspěvek od EKKAR »

Je to "měřený" lambdou, auta s jednou sondou to nedělají, auta se dvěma naprosto běžně - jak se ohřeje katalyzátor, "načuchává" ta druhá lambda umístěná ZA KATALYZÁTOREM vhodnější složení plynů a ubírá otáčky = zmenšuje ohřívací dávku paliva. A protože plyny ve vejfuku mají klidně i 1200°C, tak se kat ohřívá velice rychle - řádově během vteřin má reakční vrstva na povrchu keramiky potřebný parametry pro výměnnou reakci - a ta si pak udržuje potřebnou teplotu sama redukcí NOx-ů na N₂ a O₂ a následnou oxidací CHx-ů právě tím uvolněným kyslíkem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Sesi

#320 Příspěvek od Sesi »

Jenže hned po startu jsou lambdy studené a prvotní řízení otáček jde čistě podle (adaptovaných) tabulek a vliv mají údaje z některých čidel (hlavně teplota motoru a nasávaného vzduchu).
rnbw

#321 Příspěvek od rnbw »

Lambdu mam len jednu. V Mazde urcite vedeli, preco to takto urobili.
tatramacek

#322 Příspěvek od tatramacek »

Naše "šestka" má lambdy dvě
Zde na videu je dubnový start -
https://www.youtube.com/watch?v=QQZqULoj9LY
Jinak jak dlouho je potřeba "zajíždět" nové brzdy - po výměně kotoučů a desek
Audaces fortuna iuvat
Sesi

#323 Příspěvek od Sesi »

Druhá lambda sonda (za katem) hlavně hlídá funkci katu (ŘJ upozorní, když je snížená účinnost katu) a je jako jedna z podmínek, pokud má motor plnit určitou emisní normu (mám dojem od Euro 4).
K těm brzdám - dle mých zkušeností tak asi 200km (zadní i déle). Během té doby (a hlavně ze začátku) se vyhnout prudkému nebo dlouhodobému brzdění, jinak se místně vyhřeje kotouč a tam už to nikdy nebude tolik brzdit (destičky na kotouči nesedí celou plochou). Nejdůležitějších je prvních pár desítek km - úplně ze začátku počítat s nízkou účinností nových brzd, doporučuji projet nějakou známou trasu s malým provozem mimo město a občas zabrzdit a zase nechat vychladnout.
tatramacek

#324 Příspěvek od tatramacek »

Sesi píše:Nejdůležitějších je prvních pár desítek km - úplně ze začátku počítat s nízkou účinností nových brzd, doporučuji projet nějakou známou trasu s malým provozem mimo město a občas zabrzdit a zase nechat vychladnout.

Přesně takto jsem to dělal - děkuji :wink:
Jen mne štve že u tohoto auta je ruční brzda působící na zadní kotouče - některé vozy mají kombinaci bubnů a kotoučů s desek
Audaces fortuna iuvat
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#325 Příspěvek od PeteBurns »

Nechapem, preco by ta to malo srat :) Mna naopak serie, ak ma auto vzadu cisto bubnove brzdy, alebo kombinaciu kotuc a bubon, je s tym ovela viac roboty, ako s kotucovymi brzdami a este aj nevyhoda, ze dovnutra nevidno, plus ak je vybrusena hlbsia drazka, je problem bubon vobec zhodit...
tatramacek

#326 Příspěvek od tatramacek »

PeteBurns píše:Nechapem, preco by ta to malo srat :) Mna naopak serie, ak ma auto vzadu cisto bubnove brzdy, alebo kombinaciu kotuc a bubon, je s tym ovela viac roboty, ako s kotucovymi brzdami a este aj nevyhoda, ze dovnutra nevidno, plus ak je vybrusena hlbsia drazka, je problem bubon vobec zhodit...

Není tam taková účinnost jak třeba u Seata s paknama. U Seata zatahneš ručku a stojíš. Zde musíš ručku zatáhnout opravdu na fest.
Ale ty brzdy jsou nyní děsně jedovaté.
Audaces fortuna iuvat
tomasjedno

#327 Příspěvek od tomasjedno »

To je fakt, u mojí M., když jsem ji kupoval (novou), tak mne taky překvapilo, jak fest se musela ručka zatahovat (zadní taky kotoučové). A to je moje 10. auto...
Sesi

#328 Příspěvek od Sesi »

Tohle je ale problém prakticky u všech aut vzadu s kotouči, kdy ručka působí na destičky mechanicky, ne hydraulicky, nedokáže vyvinout takovou sílu na destičky. Mám jiné auto a je to podobné - i když nemusím to zatahovat až tak fest, jak píšete. Ručka působící na pakny u bubnů je v tomhle výhodnější, zase jako provozní brzda jsou zadní kotouče prostě lepší a to je pro mě důležitější.
Obecně pomáhá sešlápnout brzdu a pak teprve zatahovat ruční brzdu, což asi víte a obvykle to i uvádí výrobce v manuálu.
tomasjedno

#329 Příspěvek od tomasjedno »

Sesi píše:Tohle je ale problém prakticky u všech aut vzadu s kotouči...
Tento problém jsem neměl u A6 Quattro s motorem V6/2,8/man. ani u Superba (1. generace) se stejnou motorizací.
Sesi

#330 Příspěvek od Sesi »

Psal jsem ovšem, že záleží na způsobu, jak ručka působí na zadní destičky - pokud hydraulicky, tento problém není.
VW koncernový auta neznám, tak nevím, jak to má Superb nebo A6, ale obecně u vyšších tříd aut bych předpokládal to hydraulické ovládání.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“