Výměna CPU v Arduinu
Moderátor: Moderátoři
Výměna CPU v Arduinu
Díky
- monterjirka
FUSE BOOTSZ na 2048W_3800
FUSE BOOTRST na 1
Ostatní FUSE jsem také škádlil ale zdálo se mě že nastavení nebylo kritické.
Nahrál jsem tam HEX z adresáře aruino C:\..\Arduino\hardware\arduino\bootloaders\optiboot\optiboot_atmega328.hex
Nebylo to ale takhle přímočaré, vyžádalo si to několik pokusů, resety, vymazání paměti a pod. Takže nevím přesně ve které fázi se to v arduino IDE rozeběhlo.
- ross4435897
Asi jsi ho zničil také.
Co se týče ATMega328P, paradoxně je jednodušší a levnější, koupit ho už nahraný, než ho kupovat v takovém obskurním obchodě.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Tím pádem by se dalo logicky předpokládat, že bude zničená i ATMega8U. Ta se ale chová mravně, komunikuje s Arduino IDE přes USB i s Atmel studio přes ISP. Takže si vlastně nejsem jistý ničím.
Mám spoustu zařízení pracujících na bázi Arduino UNO, napájených z 12V adaptéru, a pokud potřebuji upravit nějaký program v UNO, připojím PC přes USB, naleju nový program a pak USB odpojím. S 12V adapterem nedělám nic a nechávám jej tam.
Zatím vše běhá OK.
Prázdná ATmega stojí 70,-Kč a mega s bootloaderem 150,- nejsem magor.
Se zničenou deskou si taky nedělej problémy, nová vyjde na pár kaček a je stejná jako originál od italů.
- ross4435897
Po snížení se procesor rozběhl a funguje dodnes...
Sice jsem to nezkoušel zopakovat, ale jsou to držáky.
Pájení v ploš.spoji trafopájkou (u vývodu), i zapnuté, občas se zapnutím i vypnutím páječky v blízkosti obvodu, když se zapomenu...
Ani při poměrně drastickém zacházení jsem procesor nezničil, pouze chybným zápisem FUSE.
Jirka
http://www.ruggedcircuits.com/10-ways-to-destroy-an-arduino
Líbí se mi, že popisují jak příčinu tak řešení.