Odpojovač zátěže od akumulátoru
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- Oreginal
- Kontaktovat uživatele:
ZdenekHQ píše:Přidej elyt mezi 7 a zem (aspoň 220u). Jinak se mě zdá, že máš buď starou baterku, nebo nepřiměřenou zátěž, když Ti tak kolísá napětí se zátěží a bez zátěže - co s tím napájíš ?
Jen na vysvětlenou:
Mám aku.gelovku 12V/80Ah - nová a plně nabitá.
Používám ji pro napájení měniče asi 12/230V 100W + ještě nějaké osvětlení na 12V.Jde mi o to, aby spolehlivě odpojovač odpojil při poklesu napětí na 10,5 až 11V.
Střídavě používám osvětlení a měnič někdy současně - při zapnutí třeba toho měniče, tak to celé spadne.Někdy to dělá i samotné osvětlení.
- Oreginal
- Kontaktovat uživatele:
Potom jsem vynechal elyt. 100 mikro - zkusmo to chodilo jak má. Potom jsem místo něho práskl, zase jen tak zkusmo, kondík 100 kilo.
Výsledek je ten, že to prozatím chodí tak jak má.
Pravděpodobně se na elytu nějak projeví odběrový náraz a následně dojde znovu k nabíjení elytu.
Jen tak laboruji a hraju si.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- Oreginal
- Kontaktovat uživatele:
Nyní jsem postavil odpojovač na bázi komparátoru s 741 a chodí to OK.
Jinak tlačítko a relátko zůstalo.
Rele se da zpojit i jednoduse..
nebo take ty vetsi KZZ z produkze tesla, popripade je nutno tam dat tranzistor v zapojeni se spolecnou bazi.
Obvod mam zapojeny v klasicke nabijecce, jako vybijeci a formovaci obvod na baterie, zatezi sou 3 ks zarovek H4 z vypalenym tlumenym svetlem, ( ca 10A) a jako pomocny casomer na mereni kapacity jsou zapojeny klasicke elektromechanicke hodiny, krere kdysi byvali v domech na prepinani denniho a nocniho proudu.
Tak mam vyreseno alespon priblizne mereni kapacity olovenych akku, ale take jejich formovani a neprilis hluboke vybiti pri cyklovani.
Nabijecka je klasika, takova "baubau" z funkci "start hilfe" v zapojeni rozptyl. trafo, graetz...
Funguje to uz 12 let bez problemu a ozivil sem stim furu baterii, ktere po nekolika cyklech zase chytli paru, a to nejen olova, ale i kapalinove NiFe, NiCd.
Jinak pokud ma baterie velky ubytek napeti pri zatezi, konkretne se tu pise o 80Ah, tak je dobre skontrolovat take elektrolyt, nejakym presnejsim hustomerem, jinak muze byt, ze pokud se o tu starsi baterii nikdo nestaral, tak ma zvyseny vnitrni odpor diky odparenemu elektrolytu a v zatezi pak pri narazu zateze je zbytecne meka.
nebo mozna sou moc tenke privody a je na nich velky ubytek napeti...
Zdar!
Nechci zakládat nové vlákno, tak to prdnu sem.
Potřebuji schéma na odpojovač NiMH aku, tzn. vypínací napětí kolem 0.9-1V, aby nedošlo k podbití aku a tím jeho zničení. Na netu jsem našel pouze schémata na vyšší napětí. S takhle malým napětím jsem nic nenašel. Neřešili jste to už? Díky