Logický modul LOGO Siemens

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Le_Ze

Logický modul LOGO Siemens

#1 Příspěvek od Le_Ze »

Zdravím.
Nevěděl jsem kam s tým, tak to skončilo tady.
Tímto navazují na tento dotaz.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=68230

Prostě známy po mně chce, abych mu s automatizoval linku ve firmě přes Raspberry.
Než něco vymýšlet a trapít se, napadlo mně, zda by nebylo lepší použít toto.

http://www1.siemens.cz/ad/current/index.php?ctxnh=6e2aa926db
http://www.wiki.sps-pi.com/index.php?title=LOGO&redirect=no

Má někdo nějaké zkušeností?
Poradí někdo, který model koupit?

Program na naprogramovaní i v češtině a krasným českým helpem visí na každém warezu.
Jirka525

#2 Příspěvek od Jirka525 »

Logo a další PLC jsou pro průmyslovou automatizaci vhodné. Dle mého názoru vhodnější než na koleně zbastlené řídící jednotky. U loga je ale potřeba si uvědomit, že je to levný automat pro nenáročné úkoly. Jeho největší omezení vidím v tom, že nemá uživatelsky použitelnou paměť pro data. Program se skládá z předefinovaných programových bloků, takže se relativně snadno programuje. Podle mého názoru je vhodný pro jednoduché logické úlohy, trochu složitější sekvenční algoritmus je už velký problém. Ta řada 8 má spoustu vylepšení ale pořád je to jen logo. Podle mého názoru by sis měl nejdříve vytvořit algoritmus řízení a pak se teprve rozhodovat, jestli nějaké dílčí úkoly svěříš Logu nebo to třeba uděláš celé s nějakým vyšším systémem řady S7-1200, nebo S7-300 a pod.
Jirka
petrfilipi

#3 Příspěvek od petrfilipi »

Nevím jak složitá bude technoligie kterou chceš ovládat, s inteligentními relé typu Siemens Logo nebo Schneider Electric Zelio jdou dělat i trochu větší věci, ale otázkou je následná změna. Pro příklad uvádím jeden svůj projekt v Zeliu (používám ho jako univerzální převodník 4-20mA na Ethernet - je to za stejnou cenu jako speciální pževodníky, ale je to mnohem univerzálnější) - dělal jsem v tom průměr z 10ti hodnot a ke konci jsem dráty tahal pokusně, už jsem se v tom sám nevyznal.
Složitější obrázek je čerpací stanice odpadních vod, je toho asi 1/3, nemám tak širokou obrazovku aby se mi to tam vešlo. A to je mazec, v tom bych něchtěl něco upravovat.
Nicméně i tato inteligentní relé jsou mnohem průmyslovější než raspberry, tzn. pro řízení jakéhokoli výrobního stroje bych volil průmyslové řešení. Máš tam podporu výrobce, vstupy máš vyřešeny, výstupy taky, analogy tam jsou, ...

Petr Filipi
Přílohy
SOV.jpg
(144.22 KiB) Staženo 205 x
Průměr.jpg
(55.77 KiB) Staženo 235 x
Le_Ze

#4 Příspěvek od Le_Ze »

Už jsem koukal na sample v tom programu :)
Tenzometrický můstek na vážení násypky tam asi nedostanu, že?
Jirka525

#5 Příspěvek od Jirka525 »

Logo i Zelio mají paměť na program, poměrně velikou. Vesměs není problém tam nacpat i dost velký program vzhledem k počtu V/V. Já bych skutečně viděl ten hlavní problém v tom, že některé programové konstrukce v Logu neuděláš a mnohdy musíš přijímat kompromisy. Tenzometrický můstek na násypku není dostatečně podrobné zadání abych si udělal obrázek. Z prvního pohledu bych řekl, že je to reálné. Ale přece jen by bylo dobré vědět kolik a jakých V/V půjde do automatu a jaké tam budou programové vazby nezi jednotlivými signály. Jestli budeš chtít konzultaci pošli SZ.
Jirka
petrfilipi

#6 Příspěvek od petrfilipi »

Jestli existuje externi modul pro tenzometr nevim, urcite ale existuje prevodnik tezometr/0-10V, coz uz treba k Zeliu pripojis (a urcite i k Logu).
Yarda1

#7 Příspěvek od Yarda1 »

Le_Ze píše:... známy po mně chce, abych mu automatizoval linku ve firmě ...

Známý je držgrešle. Co je to za linku? Co se stane, pokud to ovládání z nějakého důvodu selže? Jaká bude škoda a na kom bude vymáhat náhradu?
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“