disketa 5" palce
Moderátor: Moderátoři
disketa 5" palce
v systemu MS-DOS 1986 ? Diky za odpoved
Jirka
No a z těch 8" se data přetahovala též, již na 5.25" a PC standartu IBM
akorát čtecí jednotka byla externí. Raritou byl Robotron EC1834 a formát 5.25 diskety 720 kB dokonale nečitelná jinde. Ale, zvládal i 360 kB.
konosuke píše: Raritou byl Robotron EC1834 a formát 5.25 diskety 720 kB dokonale nečitelná jinde.
To není rarita, když kouknu do šítu PC8477B (super FDC řadič National, co se dával i do pozdějších PC) tak je tenhle formát u Intela I8272 definovanej jako 5,25 oboustranná dvojtá hustota, (DS DD) FM modulace, 8MHz clock ale musely k tomu být 80 stop diskety, co používalo PC jako 1,2 MB DS HD. Když bys dal místo FM modulace MFM, tak budeš mít PC 1,2MB DS HD. Asi to bylo tím, že Robotron měl po začátku řadič složenej z kupy malejch TTL a nedokázali s tím udělat MFM modulaci. Mám to zrovna v hlavě, psal jsem nedávno pro jednoho historika multiformátovací program na 5,25 a 3,5".
Jirka
jestli si můžu přihřát polívčičku :
mám na XP mechaniku 3,5 a protože mám několik disket 5,25 tak taky přemýšlím o přidání mechaniky 5,25. Protože na kšandě není pro ni konektor nevím jestli by stačilo vyměnit kšandu s velkým konektorem a namontit mechaniku anebo jsou dráty v kšandě jinak umístěné ?
Microsoftí help říká že XP šachtu 5,25 podporuje.
díky za názor.
marshal píše:zdravím,
jestli si můžu přihřát polívčičku :
mám na XP mechaniku 3,5 a protože mám několik disket 5,25 tak taky přemýšlím o přidání mechaniky 5,25. Protože na kšandě není pro ni konektor nevím jestli by stačilo vyměnit kšandu s velkým konektorem a namontit mechaniku anebo jsou dráty v kšandě jinak umístěné ?
Microsoftí help říká že XP šachtu 5,25 podporuje.
díky za názor.
Ano takové kabely existují. Mám je doma. Lze připojit jak 3.5 tak 5 disketovku. Dávaly se do starších počítačů 386 a 486.
Hledej tam. Na operačním systému podle mě vůbec nezáleží.
Měl by to číst i W8. Stačí podpora disketových jednotek.