Odprásklý Back-up
Moderátor: Moderátoři
Zatím tedy nabíjí, uvidíme za pár hodin... V nejhorším koupím novou baterku. Je v tom číňan 12V/7Ah, rozměrově se tam vejde Panasonic 9Ah.
Doufám, že když UPS strávila paralelní připojení LIPolky, tak ji 2 AH navíc vadit nebudou.
Tak už zůstává jen ten adaptér...
Jirka
Gelovka mě dostala, měřil jsem na ní napětí a bylo přes 13V. Nenapadlo mě, že UPS bez ní vůbec nenaběhne, hledal jsem rozběh odpor jako je v PC zdrojích. Vždy mě gelovky odcházely že měly 10 a míň, a tak mě nenapadlo ji zatížit. Vzal jsem ji venku kladivem a vevnitř je suchá na troud. Mohlo to taky stále nabíjet a protože je UPS stále pod napětím, tak ji za ty 2 roky úplně vysušila. Ale špunty na víku gelovky nemají žádný příznaky že by přes ně něco šlo ven.
Překvapilo mě, že v tý UPS není naprosto žádná filtrace na napětí cca 250DC, co jde z měniče do H mostu. Zato je tam v obvodu přívodu z baterky před měničem elyt 4G7 na 25V. To je elyt na překonání proudovýho rázu při náběhu měniče nebo k čemu? Pro filtraci nabíjecího napětí určitě taková kapacita není potřeba...
Zase jedna těhnika o který vím prd...
Díky všem, co se zapojili.
Jirka
Okrem toho procesor asi meria zvlnenie napatia na baterii pri nabijani a z toho vie zistit vadnu bateriu. Ked sa tento elyt nafukne, tak ukazuje vadnu bateriu aj s dobrou. Predpokladam, ze tato UPS to mat nebude.
Zmeraj si nabijacie napatie - byva 13,5-13,7 V. Ak je viac, tak to bateriam dlhodobo skodi. Ak nie, tak bola len bateria smejd, uz som ich videl dost, co nedozili ani konca zaruky.
Pokud je ta tvoje stejně 🤐 navržená, nedivím se, že baterku vysušila.
to Sesi: Víš jak to je, "darovanýmu koni..." Prostě jsem ji dostal za protislužbu. A propo, cos tam našel za největší prasečinu, když už ji mám na stole? Ty na kabelech bimbající toroidy už jsem zajistil...
Jirka
Nabíjení aku v sérii, při nestejných baterkách je jedna přebíjená, navíc nabíjecí napětí bylo i tak asi o 0,1-0,15V vyšší a bez teplotní kompenzace. Chyběla tam jakákoliv pojistka u aku pro případ zásadního průseru (prostřelený horní i spodní MOSFET). Tato UPS se mi vrátila ještě jednou, když známý omylem připojil něco s větším odběrem, tak odešly dva horní MOSFETy - vyměnil jsem všechny 4 (běžné typy po 30Kč v GESu) - ovšem UPS by měla mít ochranu proti takovému přetížení. Od té doby prý funguje (zatím rok a půl).
V ty mý UPS kupodivu takový prasárny nejsou. Místa celkem dost, lineár žádnej, elyty daleko od topítek až na ten co byl špatnej, nožovka na přívodu baterky.
Když byl novej, tak jsem na něj omylem připojil PC + 22" CRT + Minoltu Pagepro 1250 a po simulovaným výpadku nenaběhl, pokud jsem to zkusil bez Minolty, tak jo. Až jsem se divil že to utáhl. Sapozřejmě baterka byla za pár minut fuč. Je to spíš jen na samotný PC na překlenutí hupů a antikurvítko při pálení.
Jirka