Pájení hliníkových vodičů
Moderátor: Moderátoři
Kvalitní pájení hliníku potřebuje dostatečný zdroj tepla (100W trafopájka je tak na drát o průměru 1,5mm), vhodné tavidlo a pájku. Na hliník nelze použít pájku s obsahem olova, používají se pokud vím Sn99, SnZn (obvykle 70/30) a asi SnCd. Měl jsem nějaké trubičkové pájky na hliník, fungovalo to dobře, skoro jako pájet mosaz. Lze ale pájet jen čistý Al, některé slitiny nejdou, nebo se to rozpadne velmi rychle. Typicky nejde pájet Dural a Silumin. Tažný hliník na stínicí kryty šel pájet jen po pocínování reakční pastou, nebo dvousložkovým Letolem.
Svého času se pájelo na hliníkové dráty poté, co se poniklovaly bezproudově v lázni, asi v Niklíku. Jak dlouho to vydrží, netuším.
BTW, acylpyrin na hliník je pořádný nesmysl, to raději terpentýnový olej.
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
- serviceman
-
petrfilipi
PF
- Přílohy
-
Pájka na hliník-2.jpg- (90.52 KiB) Staženo 110 x
-
Pájka na hliník-1.jpg- (107.06 KiB) Staženo 110 x
- Přílohy
-
DSC00657r.jpg- (249.06 KiB) Staženo 80 x
-
DSC00656r.jpg- (245.53 KiB) Staženo 86 x
PROVEDU!!Sendyx píše:2 mtajovsky : udělej trhací zkoušku toho spoje, ev. zkus ten hliník ohnout v místě spoje, jak to kvalitně drží.
Plíšek jsem dal do svěráku a drátek plochými kleštěmi utrhnul - viz ztenčený konec. Potom jsem spoj lehce vložený do čelistí svěráku, ale bez tlaku (viz žádné stopy po drážkování čelistí v cínu) ohnul gumovou palicí.
- Přílohy
-
DSC00660r.jpg- Ohýbací zkouška
- (290.39 KiB) Staženo 127 x
-
DSC00659r.jpg- Trhací zkouška
- (278.73 KiB) Staženo 106 x
Vyplatí se udělat zkoušku, kdy se k sobě spájí dva stejné kovy a následně se to utrhne, pokud to uletí na vrstvě kov-pájka, zkoumá se, jak vypadá ta plocha - rovnoměrnost, ostrůvky a podobně.
Edit : teď čtu, žes to ohýbal palicí... správný postup je ohýbat jen ten plech, třeba chycený v těsné blízkosti spoje kleštěma, ev. ho rolovat na kulatinu - z toho se dá odhadnout síla na utržení pájky od podkladu.