Měření hladiny paliva(benzínu)
Moderátor: Moderátoři
Měření hladiny paliva(benzínu)
Narazil jsem na tohle. Dalo by se něco takovýho vyrobit a ocejchovat v domácích podmínkách ?
Díky za názory.
Za mne by to asi vyhrál systém odvozenej od vodoznaku - buď se snímáním optickým (svislá skleněná trubička a po její dýlce umístěný snímače na principu LEDka-fotosnímač, snímání je sice stupňovitý, ale třeba by nějakejch 10 nebo 16 stupňů mohlo stačit), nebo se snímáním magnetickým - zase svislá trubička, ale stačí i neprůhledná, dovnitř se umístí jazýčkový nebo Hallovy snímače magnetickýho pole a kolem ní se navleče plovák ve tvaru prstýnku s dovnitř zalepeným magnetem.
A kutilmile - nelituju tě
Byl tam problem v tom, ze zkratovaci propojka byl tenky plisek ktery se v miste kontaktu s dratem "prerezal". Dal jsem tam nejaky jiny kus tenkeho plechu a zatim to funguje bez vybuchu
Netroufl bych si jezdit plíškem po dvou drátech, nemít záruku, že bude za všech okolností ponořený pod hladinou paliva.
Proto doporučuji buď profesionální a osvědčené řešení s plovákem a reostatem, případně podpořím Ekkara s trubkou, v níž jsou umístěné nejméně 4 jazýčkové kontakty spínané prstencovým magnetem na plováku (mnohokrát popsáno jinde). Ona to dělení na čtvrtiny bylo zbytečně jemné i u Traboše...
Jiná situace nastane, když je v tý nádrži benzín - a o ten se tazateli jedná. Tam aby nejiskřily, musejí bejt kontakty trvale potopený pod hladinou benzínu, kterej jako izolant dobře potlačuje jiskření - běžně jsou elektrický palivový čerpadla provozovaný s otevřeným motorkem plně zaplaveným benzínem, kterej maže kluzný futra rotoru i chladí vinutí. Výkon je spočítanej tak, aby se benzín od motorku nadměrně neodpařoval a nevznikalo tak nadměrný množství par - celek je tak zase bezpečnější, než kdyby se člověk bavil petardama - z důvodu místní absence vzdušnýho kyslíku, kterej je k případnýmu zahoření nebo výbuchu par potřebnej.