VN zdroj pulzů
Moderátor: Moderátoři
VN zdroj pulzů
Jaký na to použít transformátor aby přenesl ten obdélníkový průběh a něměnil to na sinusovku či nějaký patvar, Jde to vůbec?
Podle charakteru zátěže je pak třeba upravit tvar průběhu primárního proudu.
Dost pochybuji. Jednak nevím, proč by někdo sháněl či vyráběl trafo na 20kV, aby ho pak pouštěl naprázdno.Hill píše:Transformátor naprázdno v ideálním případě derivuje průběh, tedy pravoúhlému se tvar impulsu na sekundáru bude nejvíce podobat při buzení primáru proudem trojúhelníkového průběhu s nutnou korekcí na nedokonalosti magnetického jádra.
Podle charakteru zátěže je pak třeba upravit tvar průběhu primárního proudu.
I tak má trafo pokud možno věrně přenášet tvar napětí z primáru na sekundár. Nevím, proč by mělo derivovat. Vybudil jsem si teď trafo obdélníkem a na sekundáru je obdélník. Vybudil jsem ho trojúhelníkem a na sekundáru je trojúhelník.
Proud je daný především zátěží(když zanedbám magnetizační proud), takže proč bych měl upravovat proud podle charakteru zátěže. Je i dost těžké trafu proud vnucovat. Když dodám na primár potřebný tvar napětí(z tvrdého zdroje), nemusí mě proud zajímat a na sekundáru se objeví v podstatě stejný tvar napětí(žádná derivace). Samozřejmě nesmím překročit parametry trafa.
A, protože proud procházel konstantním odporem, tak i napětí.
Já to nevybuzuju ničím. Nemám trafo na 20kV.pdp7 píše:Tak to je teda hustý. Co teď![]()
Čím vybuzuješ?
Ale v principu je to pořád trafo, jako třeba trafo ve spínaném zdroji k PC. Až na tu drobnost s 20kV, která ovšem působí nemalé technické(a technologické) potíže.
Předně, na co to potřebuješ? Jaký výkon to má dávat? Možná se to dá udělat jinak.
kresleno modrou čárou.
Když to budím obdélníkem tak zase toto
kresleno červeně, a jsou tam zákmity.
Když budeš trafo budit jen proudovými impulsy ze spínače, po rozepnutí tam vždy překmit bude. Jako v zapalovací cívce v autě nebo vn trafu v televizi.
A to to hodně zjednodušuji, protože řešíme trafo s minimální plochou hysterezní křivky jádra a bez parazitních kapacit mezi mnoha závity cívek s nulovým stejnosměrným odporem.
Samozřejmě, pokud prodlužuji neúměrně dobu trvání pulzů, začnou se obdélníky propadat. Každé trafo je k něčemu navržené. Takže kmitočet musí odpovídat.
PavelFF píše:Já to nevybuzuju ničím. Nemám trafo na 20kV.pdp7 píše:Tak to je teda hustý. Co teď![]()
Čím vybuzuješ?
Ale v principu je to pořád trafo, jako třeba trafo ve spínaném zdroji k PC. Až na tu drobnost s 20kV, která ovšem působí nemalé technické(a technologické) potíže.
Předně, na co to potřebuješ? Jaký výkon to má dávat? Možná se to dá udělat jinak.
Potřebuji to na nabíjení kondenzátoru cca 500pF. Ten bude umístěn v primáru Tesláku s magneticky zhášeným jiskřištěm. Potřebuji zařídit to, aby se kondenzátor nabil na napětí dejme tomu 15kV a po dosažení tohoto napětí se zdroj vypnul (skončil impulz).
Co se týče vlastní konstrukce toho zdroje,obávám se,že takto nahoru transformovat obdélník se nepodaří.Odhadnu-li počet závitů sek.cívky třeba na 20000 ,vlastní kapacitu min. 1pF/z ,bude k sekundáru připojen parazitní kond 20nF a bude to rezonovat s tou cívkou,takže i při tvrdém buzení obdélníkem(i jiným průbehem) z toho vyleze rozkmitaná zmršenina,viz třeba obecně ze školy známé průběhy v zapalovací soustavě auta - přerušovač je taky zdroj obdélníku,že ano. Hledal bych cestu v nabíjení kondu více pulzy z měniče řád.10kHz a ten obdélník na sekundáru bych vyráběl vlastně regulací sek.napětí. A asi násobič napětí.I tak to bude obtížné,parazitní kapacity jsou lineární funkcí převodu trafa ,a ten pokud zůstane,problém se jen posune k vyšším frekvencím. Možná pro další úvahy by bylo dobré vědět,jak má vypadat průběh napětí na tom kondenzátoru a proč.
Jestli by skutečně nebylo schůdnější použít obyčejný trvale kmitající měnič (třeba řádkový konec z černobílé televize, u obrazovek nad 51 cm obvykle dávaly 17 kV) a maximální výstupní napětí řídit buď střídou budicích impulsů nebo napájecím napětím.
Milane, to není moje teorie a nikde jsem tu takovou věc nepsal. Naopak píšu, že není možné prodlužovat impulzy nad určitou hranici, danou vlastnostmi trafa. Samozřejmě stejně není možné zvyšovat napětí nad možnosti trafa - je to prostě součin - Voltsekunda, co se nesmí přeskročit.Milan píše:Pavle,za určitých okolností máš pravdu,ale tvoje teorie znamená,že budu-li snižovat frekvenci ,v limitě až na nulu,přenesu trafem ss napětí - a to asi pravda nebude.....
Pravděpodobně nejde o to nabít prázdný kondenzátor jedním pulzem ale udržovat ho v nabitém stavu a doplňovat energii. Zároveň měnit podle potřeby napětí. Ale provedení pro 20kV se spínaným zdrojem neznám. To nejde namotat aby vinutí mělo těsnou vazbu a nebyl to místo cívky i kondenzátor.