Oravan - svislý pruh

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

Oravan - svislý pruh

#1 Příspěvek od Oldradio »

U jinak funkčního Oravanu je v pravé třetině obrazovky v tmavších scénách viditelný ostrý svislý pruh o šířce cca 1 mm. Na co se mám zaměřit?
jef111
Kontaktovat uživatele:

Re: Oravan - svislý pruh

#2 Příspěvek od jef111 »

Tak to je pravý špek :)
U toho IPSALa to bude asi těžko identifikovatelné. Zaměřil bych se na modul S, osciloskopem zkontroluj, zda na výst. průběhu není ostrý zákmit (podle toho pruhu). Stejně tak může tento problém způsobovat obvod dvojice budicích tranzistorů T31 a T32 včetně budicího trafka a ostatních součástek okolo. Taky zkontroluj čistotu sekundárních ss napětí, zejména B, C, E a F.
Může být chyba i na primární straně zdroje, popř. v modulu R. U tohoto TV je zdroj s rozkladem velmi provázán. Popisovaná závada má podobný charakter jako závada popsaná zde: http://www.kacha.cz/soubory/sejf4.html
Náhradní moduly které je možné na zkoušku vyměnit velmi usnadní práci.
Pokud je nemáš (nebo nemůžeš někde půjčit), může být oprava dost náročná.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
jave

#3 Příspěvek od jave »

Nebo take zkus zmenit polohu privodu od nasobice. I to mi jednou pomohlo
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od urbanek »

Tohle by mě taky docela zajímalo. U našeho Oravanu se vyskytuje něco podobného (svislá čára cca 5 cm od pravého okraje obrazovky) Tato čára je ovšem vidět jen při slabém signálu (nebo když TV rozladím). Při kvalitním signálu ta čára vidět není, proto jsem to zatím neřešil. Ale docela by mě zajímalo čím to je, u žádné jiné TV jsem se s něčím podobným nesetkal (a prošly mi jich rukama stovky). U toho našeho Oravanu se toto vyskytuje od prvního dne co jsme ho v roce 1987 přinesli z obchodu :)
jave

#5 Příspěvek od jave »

Znamy ho pouziva jako monitor a na tmavych scenach ho to stvalo, tak jsme zmenili poloho a vedeni cucaku VN a dratu k obrazovce a bylo po problemu, nebo lepe receno se o 90% zmensil.
cabernet

#6 Příspěvek od cabernet »

Mal som podobný problém, závada bola v module R. Mal som však nový modul, preto neviem konkrétne poradiť.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“