Seat Ibiza 1. 4 16V 55 kW - problém z volnoběhem
Moderátor: Moderátoři
- tatramacek
A kutilmile - nelituju tě
- tatramacek
Dvojložisko - konstrukční prvek koncernovejch převodovek, součástka značně choulostivá na mazání a obtížně vyměnitelná. Jsou to 2 valivý ložiska pro vedle sebe ležící hřídele, zalisovaný a zavařený mezi dvě ocelový desky - mění se to vždycky jako celek (nejde vyměnit jen jedno). Je to uložený v jednom čele převodovky a pokud v ní není dost patřičně kvalitního oleje, je to u koncernovejch převodovek většinou to první, co odejde.
- tatramacek
Jdu si najít nejbližší větev
Co navrhuješ ?
Co se muže stát ? :'(
http://seat-forum.cz/viewtopic.php?f=89&t=45757
- Přílohy
-
dvojložisko.jpg- (80.33 KiB) Staženo 108 x
Sežeň si VEEELIKÝ prasátko a pravidelně do něj špóruj. Zbytek ti ozřejmí tvůj dvorní mechoš. A co se může stát? Skoro nic, jen že zadřeš převodovku...tatramacek píše:..
Co navrhuješ ?
Co se muže stát ? :'(
...
- tatramacek
- tatramacek
Například ten převodovej olej - podle výrobce auta se jedná o "celoživotnostní náplň", jenže výrobce samotnýho oleje tvrdí, že životnost oleje do převodovek je 5 let ± rok. Kde je rozpor? V tom, že pro výrobce aut je "životnost vozidla" doba záruky + 1 rok!!! (2 roky nebo cca 60 000km u vozidel vyrobenejch zhruba do roku 2000, cca 4 roky nebo 120 000 km u aut pozdějších!!!) - neboli, jestli tvoje Ibiza má dejme tomu 15 let věku, tak už měla mít 2x výměnu přeodovýho oleje!
Už rozumíš, proč se vlastně auta "zdrbou" dřív, než najíždějí statisíce km?
- tatramacek
S mechanikem sem nyní mluvil. Kdyz spojku seslapnu, převodovka se musí zastavit. A zvuk přestat. Jenže ten zvuk je porad stejny. Nemění se. Spojka je ovládána hydraulicky. Prej by mohlo byt v háji spojkove ložisko, které se točí stále. Jelikož je spojka ovládána hydraulicky, ložisko je stále na pritlacny kotouč tlačeno, i kdyz menší silou - při neseslapnutem pedálu.
Zkusím pozišťovat další informace.
PS: převodový olej se mění po max 200.000km.
S vadnym dvojloziskem se setkal, prej by ho podle toho co popisuji vyloučil
U převodovky to platí stejně, jenže ta kilometrová lhůta je mnohem delší a většinou dřív dojde k vypršení časový životnosti náplně než k její degradaci vinou najetejch km. Takže i já, když jsem v srpnu 2014 nechal svou převodovku "přeolejovat" jsem se "prohřešil" - auto je rok výroby 2007 a náplň má od VÝROBCE OLEJE deklarovanou životnost nejvejš 5 let - a to přitom auto mělo v ten moment najeto JENOM 60 000km...
Prostě ta převodovka NENÍ VAŠE VINA, ale vina podvodně podstrčenejch nesprávnejch informací od výrobce auta. To dvojložisko jsem si jen tipnul, to tvoje autí jsem nikdy neslyšel. Kovový zvuky může pod kapotou vydávat kde co. Převodovka se po vykopnutí spojky zastaví jen tehdy, když je zařazeno a auto je v klidu - jinak se furt točí, i vypnutá spojka totiž přenáší zbytkovej moment.
No a k těm zvukům - vem kus dřevěný tyčky asi tak půl metru dlouhej (dobrá je 10mm silná truhlářská "hmoždinka" koupená v železářství), konec sevři do pěsti a tu si jako kornoutek přilož k uchu. Druhým koncem se za chodu dotýkej jednotlivejch částí bloku motoru (NE ŘEMENICE, PROBOHA!) - "skrz" to dřevo uslyšíš daleko líp všecky zvuky, který vydává motor, resp. uslyšíš jen to, co se odehrává zrovna pod tím místem, ke kterýmu máš přiloženou tu tyč. Říká se tomu "sedláckej stetoskop" a kupodivu to výborně funguje. Dá se tak pohodlně určit, ze který části motoru se ten kterej zvuk ozejvá...
- tatramacek
EKKAR píše: U převodovky to platí stejně, jenže ta kilometrová lhůta je mnohem delší a většinou dřív dojde k vypršení časový životnosti náplně než k její degradaci vinou najetejch km. Takže i já, když jsem v srpnu 2014 nechal svou převodovku "přeolejovat" jsem se "prohřešil" - auto je rok výroby 2007 a náplň má od VÝROBCE OLEJE deklarovanou životnost nejvejš 5 let - a to přitom auto mělo v ten moment najeto JENOM 60 000km...
Prostě ta převodovka NENÍ VAŠE VINA, ale vina podvodně podstrčenejch nesprávnejch informací od výrobce auta. To dvojložisko jsem si jen tipnul, to tvoje autí jsem nikdy neslyšel. Kovový zvuky může pod kapotou vydávat kde co. Převodovka se po vykopnutí spojky zastaví jen tehdy, když je zařazeno a auto je v klidu - jinak se furt točí, i vypnutá spojka totiž přenáší zbytkovej moment.
Vyzkouším, jestli to chrastí i při stojícím voze a zařazeném kvaltu...
U motoru se pravidelně měnil olej po 15000 km - otec průměrně ročně dle servisní knížky nalítal cca 20 000km - čili výměna cca každých 10 měsíců nekompromisně taky díky tomu je motor krásně čistý a gufera neprolínají..
Okolo poloos - uchycení u převodovky už ale olej prolíná - lehce ale prolíná - jde to vidět - ale NETEČE.
Kdyby to bylo spojkou, dojezdím ji, protože si myslím, že je ještě v cajku (lamela, přítlačák ) a při 180 000 bych s rozvodama vyměnil i olej v té převodovce...
------------------------------
Při nastartovanem motoru, zabrzdenem aute, seslapnute spojce na podlahu a zarazenem kvaltu se zvuk nemění a jde stále slyšet. Mění se v závislosti na otáčkách motoru. Myslím si ze je v háji spojkove ložisko.