Mycka Elektrolux ESL66020 chyba i50 Opraveno

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jodr

Mycka Elektrolux ESL66020 chyba i50 Opraveno

#1 Příspěvek od Jodr »

Zdravim prispivajici. Mycka za provozu zacala piskat, na displeji se zobrazuje chyba i50. Voda do mycky je pustena, odpad a sitka jsou cista. Uvedena chyba v uzivatelskem navodu uvedena neni. Nema nekdo blizsi informace co je za problem?
Naposledy upravil(a) Jodr dne 05 úno 2015, 16:01, celkem upraveno 1 x.
Rostav

#2 Příspěvek od Rostav »

Chyba I50 - Zkratován triak motoru oběhového čerpadla.
Nekontrolované otáčky.
Jodr

#3 Příspěvek od Jodr »

Diky za reakci. Pri podrobne prohlidce jsem objevil dva spalene odpory R8 a R9 v RJ. Tranzistor Q1 ke kteremu jsou oba privedeny byl OK, tak jsem tam dal dva SMD odpory 6k8, puvodni hodnotu nebylo mozne precist. Mycka se dala presvedcit a uz hodinu bezi. Netusim co bylo pricinou. Odpory jsou konektorem JE1 draty propojeny ve svazku nekam pod mycku. Nemam silu to rozebirat a dal patrat po podstate vady. Az jak se mycka bude chovat.
Přílohy
PCB RJ myčky.jpg
(247.32 KiB) Staženo 1258 x
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

tipl bych si na tacho a rozhodně bych to nepodcenil, často podobné závady dělá vlhkost .
Jodr

#5 Příspěvek od Jodr »

Bu: Mas pravdu, vlhkost je svina. Rozebral jsem predni spodni plech a je jasno. Draty jsou skutecne od tachosnimace cerpadla, ale to je naprosto ok. Problem byl v tom, ze ty draty jsou ve svazku s napajecimi pro ono cerpadlo a na svazku lezel blok molitanu. Nad molitanem jsou dve udelace, neco jako hladinove spinace pracky no a jedna z nich nese stopy vodniho kamene na plasti. Molitan pochopitelne nasakoval vodu a uspesne vlhcil privodni svazek vodicu pod sebou. Jak zname z automobilu, pvc izolace jiz neni co byvala, ale je porezni a proto se dostala silova el. na vodice tacha, nastesti vzaly za sve jen jiz zminovane odpory. Pokud by nekdo z fora mel v regale vadnou RJ, potreboval bych hodnoty SMD odporu R8 a R9 u konektoru JE1.
Mirda

#6 Příspěvek od Mirda »

R8 = 100 ohmů
R9 = 10k
Jodr

#7 Příspěvek od Jodr »

Vrele diky, jsem neskonale zauzlovan...!

Jeste fotka svazku s molitanovou houbou nad svazkem. Pokud to neni zamerne kurvitko, pak me unika proc tam je vubec molitan nacpany.
Přílohy
Houba_1.jpg
(268.04 KiB) Staženo 675 x
Svazek_1.jpg
(262.79 KiB) Staženo 907 x
Jodr

#8 Příspěvek od Jodr »

Elektrolux ESL66020 bude zřejmě mým prokletím. V pátek volá švagrová. Nejde mi myčka...! Kupovali jsme je oba v jeden čas. Na displeji žádná chyba. Myčka po zapnutí vyčerpá vodu, tak jak má v popisu práce, napustí vodu a mělo by zapnout oběhové čerpadlo, ale nic. V řídící jednotce vypálené již známé odpory R8, R9 a vystřelené pouzdro triaku TY4. Rozdíl byl v tom, že molitan pod hladinovými spínači byl suchý, zato byl vypálený konektor čerpadla a ještě to odnesl TY4. V konektoru jsou i fastony tachosnímače, proto odešly R8, R9. Triak vzal s sebou ještě SMD odpor 650R v jeho Gate. Konektor čerpadla a jeho okolí beze známek vlhkosti, zřejmě fastony měli přechodový odpor, raději jsem je vyřadil.
Přílohy
KonektorOČ.jpg
(215.08 KiB) Staženo 723 x
Konektor čerpadla.jpg
(283.78 KiB) Staženo 588 x
Skafo

#9 Příspěvek od Skafo »

Máme umývačku ELECTROLUX ESL 4562 RO a začalo nám vyhadzovať tiež hlášku i50. Ale niekedy prebehne aj celý cyklus umývania a niekedy to vyhodí raz a po vyresetovaní pokračuje a cyklus dokončí... Ale kedže to doteraz nevyhadzovalo, tak to môže byť aj teplom. Je leto a v kuchyni je 26-28 stupňov ...
Jodr

#10 Příspěvek od Jodr »

Poslední zjištění bylo prosakování vody z myčky kolem sklíčka vnitřního osvětlení. Jednak voda zatéká do vlastního světla a pak po vnější stěně vany až na čidla hladiny a motor oběhového čerpadla. To se vyskytlo u obou myček v rodině!
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“