opalovačka letek šípů
Moderátor: Moderátoři
Měď není dobrá. Měl byste použít něco co má větší měrný odpor, jinak bude výkon zbytečně ohřívat i zdroj. Raději tu nerez nebo železo.Jurajus píše:Drád co najdu nerez, měd.
- frantajetel11
Jinak, našel jsem na internetu několik příkladů, kdy podobný drát (možná o něco menšího průřezu) žhavili výkonem do 100 W. Takže si myslím, že 10-15 A při 12 V by mělo stačit. Požadovaný měrný odpor by pak vycházel 3-5 Ω/m. Vhodné budou asi jen dráty z materiálu kanthal, ten manganin je jen pro nízké teploty.
Až ty moderní ATX12V 2.0 a novější s konektorem ATX24pin 550W má 2x18A a 750W 2x20A, ale ty asi nesežene na šrotišti.
Je potřeba vycházet z běžných možností, tazatel asi nebude chtít koupit nový zdroj za 2000.
Při představě že do 1mm drátu napálím 20A co ten zdroj dá, tak myslím že ten drát ukápne.
Chtělo by to si sehnat informace, nebo vzít kus drátu na regulovatelný zdroj a zkoušet.
Ten drát co já používám je Cronifer, ten se používá na topné spirály k ventilátorům a za provozu žhne. Bohužel na běžný PC zdroj je nepoužitelný v požadované délce.
Já snad budu muset jeden ten zdroj upravit na regulovatelný a zkusit jaký proud Cronifer potřebuje a snese. Odhadem by těch 10A mělo stačit.
Klidně ti pak metr nebo dva na pokusy věnuju, když si jej vyzvedneš, nebo zaplatíš poštovný.
Prostě jsem si upravil ATX zdroj na regulovatelnej 3,5-8V (na 5V vinutí) a 5-20V (na 12V vinutí) při zátěži žárovkou.
Upravený je tak že při jakékoliv poruše přepínače, nebo potenciometru spadne na nejnižší napětí. Díky tomu je průběh napětí na lineárním potíku exponenciální, ale to zas tolik nevadí.
Použil jsem Cronifer III E 3,620 Ohm/m.
200mm = 0,724 Ohm
3,522V - je cítit že hřeje, ale nemění barvu
3,753V - začíná hnědnout a taví kalafunu
4,75V začíná žhnout
5,05V žhne a natavuje cín
7,01V lahce svítí
7,99V červeně osvicuje okolí
Pak jsme kvůli zvýšení proudu zkrátil drát na 100mm, tedy 0,362Ohm.
5,00V (přepočteno na 10V při 200mm drátu) pořádně už svítí.
Bohužel tu nemám žádný vhodný teploměr abych to mohl změřit jakou vivine teplotu.
Takže při 7A kdy drát žhne je teplota někde kolem 200 stupňů.
Při 14A už je z drátu pěkná žárovka.
Na ATX zdroj tedy stačí volbou vhodné délky drátu v rozsahu 100-200mm připojeném na 5V výstup nastavit protékající proud a tedy teplotu.
- frantajetel11
Jenže při 5V se mi taví cín, což bude někde kolem 200 stupňů, tak nevím jak moc to lze brát jako etalon.
No a samozřejmě že jsem zkusil i jak drží tvar. Na studený drát ohnutý do tvaru podkovy stačí lehce zatlačit prstem a prohýbá se.
Ale když na něj po rozžhavení lehce zatlačím bužírkou z 1mm drátu, tak se škvaří a ohýbá ta bužírka, zatímco Cronifer drží tvar.
Takže na ptačí brko by to zcela určitě stačilo.
A co se týče pokusu s ptačím brkem, tak bohužel nemůžu sloužit.
Ale pošlu staviteli kus drátu a může si hrát.