Meranie prudu
Moderátor: Moderátoři
Meranie prudu
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
A bočník musí být navrhnutý tak, aby moc neovlivňoval měřený obvod. Kdybys použil bočník o odporu třeba 0,1Ω, tak ti při maximálním proudu vytvoří úbytek 14V. To by už mohlo být cítit. 0,01Ω by vytvořil už jen 1,4V, to už víc ztratíš na kabelech a hlavně na elektrodě (pokud se bavíme o svařování obalenou elektrodou).
Takže- pokud bys měl ten 0,1Ω a použil na něj třeba tento voltmetr, tak každá ampéra na stupnici indikuje 10A ve skutečnosti.
Ale problém je ve výrobě takového bočníku, taky v kalibraci.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- Artaban001
u "budíku" máš bočník předepsán. (třeba 180A/60mV). Měřák si nainstaluješ kam chceš. Délka vedení od bočníku k měřáku má velice malý vliv na přesnost měření při danné přesnosti.
Jinak si sám můžeš k měřáku bočník vyrobit v podstatě z čehokoliv (kabel, Fechralový pás, kus železný tyče), ale vyžaduje to kalibraci bruskou a daný předmět se nesmí zahřívat při průchodu proudu, jinak se mu zvyšuje odpor a tím zkresluje měřící proces.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
shunt.png- (6.45 KiB) Staženo 178 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale abych se přiznal, taky pořádně svařovat neumím, jdu na to jak s mikropájkou a to je špatně. Svářečky mám mimochodem tři, zvolna jsem se propracoval z AC trafa z vysílače až k invertoru.
-
petrfilipi
A kdybys bočník chtěl půjčit (nevím přesně, ale mám asi 400A/60mV), tak by to proti záloze taky bylo možné.
Já, když jsem před rokem nebo kdy to bylo, dostal na opravu svářečku UTA200 a potřeboval jsem změřit proud, tak jsem zkratoval kleště s držákem elektrody a měřil jsem normálním digitálem. Ale netrápil jsem to úplně naplno, asi tak do půlky, a ne moc dlouho.
Petr Filipi