Rozlepení feritovýho trafa.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Rozlepení feritovýho trafa.

#1 Příspěvek od Celeron »

Potřebuju rozebrat feritový trafo horizontálního rozkladu CRT. (VN trafo)
Vypadá to, že jádro je v cívkovým monobloku zalepený něčím i po 20 letech gumovým, snad polyuretan nebo něco alá alkaprén. Jádro je dvousloupek, na jednom je monoblok cívek a na druhým jen plastová trubička na vystředění obou půlek. Ta se může rozříznout a pak nahradit. Problém je, že se nesmí poškodit ani ferit, ani cívka.
Slyšel jsem, že to jde položit feritem na varnou desku, lepidlo by mělo změknout a povolit a pak by měly jít půlky feritu od sebe. O cívku strach moc nemám, snese teplotu na minimum nastavenou ERS50. Ale mám obavu zda cca 150 stupňů nezpůsobí zkřehnutí feritu či nevyvede něco s materiálem feritu. Co třeba Curierův bod, na jaký teplotě je u feritů pro trafa? U SMC magnetů je problém už nad 120 st.
Jirka
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Uvědom si, že Curieův bod je ztráta magnetizovatelnosti - a s poklesem pod tuhle teplotu se ta vlastnost zas vrací "do normálu". Tudíž i když vohřeješ jádro pulsního trafa nad Curieův bod abys ho rozlepil, po zchladnutí bude zas tam, kde předtím - bude se dát magnetizovat jako by se nic nestalo. Odmagnetování ohřátím se týče jen "tvrdejch" magnetů, který přejdou přes Curieův bod a potom vychladnou mimo magnetický pole - tam se magnetizace samozřejmě ztratí...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PavelFF

#3 Příspěvek od PavelFF »

Celeron píše:. Ale mám obavu zda cca 150 stupňů nezpůsobí zkřehnutí feritu ...
Toho bych se fakt nebál. Ferit už je křehký z podstaty. Alespoň jsem dosud nenarazil na houževnatý nebo tažný ferit. Všechny do jednoho byly křehké - což se projevilo při pokusech o rozebrání nebo při pádu na zem.

Jen ho pak musíš nechat samovolně vychladnout, aby nepuk.

Já jsem zvlášť zarputilé spojení dvou půlek jádra řešil povařením v jedlém oleji. Lepidlo povolilo a vlastně to myslím přežila i plastová cívka, i když s tím jsem moc dopředu nepočítal. Kapalina mi přijde výhodnější z hlediska omezení pnutí a prasknutí - všechno se ohřívá najednou. Na rozdíl od jádra položeného na plotně... Ale když to tak lidi dělají, tak to bude fungovat.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

To je nápat! Friťák! Už je v něm celkem jetej volej, tak by to nemělo vadit. :wink:
Jirka
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

I Ty můžeš používat hledat , je to vícekrát .
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem trafo vařil 30 minut a rozebrat nešlo. Ani velký trafo z PC zdroje nepovolilo. Takže zítra zkusím friťák.
Jirka
sis2

#7 Příspěvek od sis2 »

Na uvolnění jádra používám starou varnou konvici a kožené pracovní rukavice. Není potřeba olej, stačí voda. Po pár minutách vaření jde jádro obvykle - jen tak rukama - pomalu rozviklat a vytáhnout z cívky. Nic se neulomí a přes rukavice nepálí. Předtím jsem zkoušel ohřívání v el. troubě nebo na plotně vařiče a to nešlo.
Jimmi2

#8 Příspěvek od Jimmi2 »

Ferit se vypaluje při tak vysoké teplotě, že už mu těžko ublížíš. Jenom oproti původnímu výlisku ztratí asi polovinu svého objemu, ale toho už bych se taky nebál 8-)
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

sis2 píše:.... Není potřeba olej, stačí voda. ....
Někdy je prostě lepší trochu přitopit. Záleží na stupni zapatlanosti sestavy lepidlem (jestli je zalepená i dutina cívky a na lepicí hmotě. Ve vodě jsem toho zlomil docela dost, ale dejme tomu , že to byla nešikovnost. Zato v oleji se jádro rozdělilo skoro samo, bez většího úsilí. Jinak většinu jadérek jsem dělil taky ve vodě.Na olej jsem došel ze zoufalství.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Tak tady trafo morduju půl hodiny ve friťáku, hladina má podle pyrometru kolem 150 stupňů a nepovolí a nepovolí. Víc se už bojím s ohledem na kostřičku. Co s tím??
Jirka

edit: tak jsem šel na 160 a víc to nejde, kostřička začíná měknout. Už tomu přestávám věřit, že to půjde od sebe. Jen smrad a z něho bólení hlavy...

edit1: při 170 kostřička ještě drží a dokonce se uvolnila plastová trubková rozpěrka na druhým sloupku toho "obdélníku" feritovýho jádra ale z vlastního monobloku cívky to prostě nejde. Dokonce se mi podařilo vytáhnout mezi kostřičkou a feritem zastrčený plochý pásek co byl připojen na zem, asi nějaký "uzemění" feritu ale to je vše. Nevím, jestli zapáčit, mám strach, že ferit prdne...

edit2: VÍTĚZSTVÍ! Zapáčil jsem, ferit neprdnul a jádro šlo pomalu kýváním z cívky ven. Jen půlka. Druhá půlka šla už jen vystrčit tyčkou. Mezi cívkou a feritem a mezi póly feritů bylo úplně všude nablitý lepidlo. Ferity jsem nechal chladnout s friťákem. Cívku jsem vrazil horkou do plošáku, aby se ji po schladnutí vrátil tvar pacek s pájecíma pinama. Je to až k nevíře, z čeho ta kostřička je, jak jsou na ní pájecí piny, tak pájka byla na některých pryč. Asi bylo ve friťáku u dna podstatně víc, než naměřil pyrometr na hladině....
PavelFF

#11 Příspěvek od PavelFF »

To jako že se roztavil cín? :)
Pane jo.

Pokud je lepidlo nablemcané v dutině cívky, a ne jen mezi styčnými plochami feritu, tak to je problém. Snažím se ho předem co nejvíc vydloubat jehlou nebo drátem(po nahřátí), než doopravdy začnu tahat jádro z dutiny.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Opravdu, jak trafo stálo pinama na dně friťáku tak stekl po pinech. Nedával jsem ho do košíku, oleje byla nízka hladina a v košíku by se trao nezalilo celý.
Zítra zkusím začít trafo preparovat a počítat.
Jestlipak tu teplotu vydržela VN dioda. VN kabel co byl ponořenej je tak nějak na povrchu blemtavej. :?
Docela by mě zajímalo, jak se tyhle trafa počítaj. Předpokládám, že primár namotanej nějakou 0,4 spočítat půjde ale co ty slabý sekundáry na obrazárnu a VN? Normální převodovej poměr asi nebude moc fungovat, vždyť vlastně nevím, co za napětí má obrazárna dostat a nakonec ani jaký napětí uvažovat u spínání koncovýho tranzistoru na primáru.
Jirka
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Udělals chybu. Teplota lázně je něco jinýho, než teplota DNA nádoby. To dno MUSÍ bejt teplejší, obzvlášť v místě uložení topnýho tělesa, aby vůbec bylo fyzikálně možný ohřát tu lázeň. Takže položením trafa vývodama na dno jsi se dopustil kontaktního spojení vývodů s dnem a teplo po nich jelo vedením přímo ze dna, ne prostřednictvím olejový lázně. Takže žádnej div, že cínová pájka sjela jak blesk - ty vývody mohly klidně mít i víc než 300°C - naprosto ve shodě s teplotou dna friťáku.

Když se tohohle budeš chtít vyvarovat, musíš to trafo podložit něčím, co nepřevede teplo ze dna a přitom se nepoškodí natolik, aby to ztratilo mechanickou odolnost. Z běžně dostupnýho materiálu připadá do úvahy jen tvrdý dřevo - buk, dub... 2 hranolky, položíš na dno nádoby, na ně postavíš trafo, naleješ olej, zapneš... Horší pak je, když to trafo vytáhneš, zkusíš rozdělat a "vono nejde", tak ho potřebuješ "dohřát" - a honíš ty podložky plovoucí po hladině žhavýho oleje...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Nojo, příště. :) Ale dřevo ne, kus lignátu, cembritu nebo tetrisu, ty neplavou.
Jirka
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Jojo, nebo v nouzi i odřezek Ytongu, dokonce jsem viděl maníka používat i "zelenej" sádrokartón (nenasákavej, "koupelnovej") a podobně. Záleží na tom, jestli ten friťák budeš POTOM ještě chtít používat v kuchyni...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“