Jehla do gramorádia

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
David2

Jehla do gramorádia

#1 Příspěvek od David2 »

Ahoj, potřeboval bych s něčím poradit. Nedávno jsem dostal gramorádio TESLA 1008A. Ale mám problém s gramofonem. Nějak nejede. Možná je špatná jehla, možná to neumim zapnout :oops:, je tam typ VK-051, bylo by možné to nějak přeměřit?
Díky
jave

#2 Příspěvek od jave »

To je myslím krystalická. Kup novou a uvidíš
David2

#3 Příspěvek od David2 »

To se ještě prodává?? Ta jehla je z roku 1964. Myslím piezo nebo něco takového :roll: má to 2 hroty a přepínání. Jeden hrot je označený červeně a druhý zeleně
jave

#4 Příspěvek od jave »

Teď jsem koukal na stránky AME a ceny jsou dnes fakt maximální. Pamatuji cenu za pár korun. Dnes téměř petikilo
jave

#5 Příspěvek od jave »

David2 píše:To se ještě prodává?? Ta jehla je z roku 1964. Myslím piezo nebo něco takového :roll: má to 2 hroty a přepínání. Jeden hrot je označený červeně a druhý zeleně

Podívej se sem .... http://www.ame.cz/?param=ukaz&tab=cenik ... ser_menu=0
David2

#6 Příspěvek od David2 »

No, koukám že nemaj. Podle mě bude ta přenoska dobrá, ale potřebuju to zjistit, abych pak zbytečně nevrtal v rádiu :roll:
jave

#7 Příspěvek od jave »

Ten tvuj typ nemaji, ale jine piezo i krystalicke ano, mozna by stalo se poradit primo s nimi
jef111
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jef111 »

Na jehlu se zatím vykašli, proměř cestu signálu. Třeba jen tak, že odpojíš signálové přívody jehly a za chodu se jich dotkneš prstem. Pokud nebudeš nijak uzemněný, měl by jsi slyšet z reproduktoru bručení. To je takové nejjednodušší zjištění, zda je signálová cesta jakýmsi způsobem propustná. Jinak pokud by jsi chtěl měřit trochu přesně, použij namísto prstu nf generátor s malým výstupním napětím, řádově několik mV. Abys zbytečně nekupoval tak šíleně drahou jehlu do takového šrotu :lol: Pamětníci a fajnšmekři mi jistě odpustí :oops: Podle mého názoru se vyplatí koupit tak drahou jehlu do přístroje nejvyšší třídy tak o 10 nebo 20 let novější. Z toho je pak nesrovnatelný zážitek z poslechu oproti tomuto 8-)
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
rusher
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od rusher »

Zkus se šroubovákem dotknout vývodu z té přenosky (toho co jde na vodič uvnitř stínění), pokud se ozve brum tak bude asi vadná přenoska, pokud se neozve tak bude problém v zesilovači, samozřejmě to musí být přepnuté na gramo (druhé tlačítko zleva)
David2

#10 Příspěvek od David2 »

No, tak je ten stíněnej drát někde přerušenej. na konci nic, ale dole u začátku je to OK tak to jdu opravit, doufám že se zadaří. Mě nejde o kvalitu, ale potřebuju přehrát Járu Cimrmana na gramodesce :lol:
David2

#11 Příspěvek od David2 »

Tak nejede :( zkusím ten výstup zpřenosky zapojit přímo na vstup triody ECL82, když nic, tak je to jasné..
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od urbanek »

rusher píše:Zkus se šroubovákem dotknout vývodu z té přenosky (toho co jde na vodič uvnitř stínění), pokud se ozve brum tak bude asi vadná přenoska, pokud se neozve tak bude problém v zesilovači, samozřejmě to musí být přepnuté na gramo (druhé tlačítko zleva)

Na gramo se to přepne současným stisknutím dvou tlačítek! (myslím SV a DV).

Jinak jehlu nebo dokonce přenosku do tohoto gramorádia budeš asi těžko shánět. Bohužel sem nepasuje jehla co se dává např. do VK4302 a která je běžně dostupná. Tady jsou dvě jehly, každá je tvořená páskem plechu na jehož konci je hrot...
David2

#13 Příspěvek od David2 »

urbanek> díky moc, to jsem potřeboval vědět, už vím proč to nešlo. Ale ta přenoska stejně nejede. Ale už mám zajištěnou novou.
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“