Oscilátor 468kHz
Moderátor: Moderátoři
- 5410261230
Oscilátor 468kHz
5410261230 píše:Zdravím. Na sladění MF transformátorú potřebuji oscilátor 468kHz nemohu sehnat krystal mám pouze 465kHz a generátor MB365
na tuhle práci se běžně používají oscilátory rozlaďované . . .
Kmitočet stačí mít na kruhové stupnici, kterou prochází hřídelka ladičáku na které je rafička.
Pokud chceš mít kmitočet úplně přesně, zapojí se k tomu oscilátoru čítač.
Vyrábět kvůli slaďování mf přijímače samostatný krystalový oscilátor je hloupost.
Na zkušebním generátoru je ovšem nejdůležitější dokonalé odstínění, zamezí se tím parazitní vyzařování a průnik signálu do mezifrekvence jinudy, než přes regulovatelný útlumový článek . . .
Co se týká AM modulace ocilátoru NF generátorem asi nebude problém to udělat téměř čímkoliv co "píská" . . . zase je ale důležitá regulace modulace.
podívej se sem pro inspiraci:
http://mujweb.cz/pjenicek/radio/vfgen/VFGEN1.HTML
. . . nějak ale nechápu proč to chceš dělat s elkama, tam se problémy se stíněním zněkolikanásobí . . . zablokovat se musí napájení, ale taky žhavení a odvod tepla z uzavřeného plechového prostoru také není to nejjednodužší . . .
Myslím, že oscilátor s oddělovačem ze dvou nebo tří tranzistorů by byl mnohem lepší.
Ale hlavně - slaďování mezifrekvence, kde nevíš, jestli příslušným jadérkem nastavovat maximum nebo naopak minimum prosedlání, nemá smysl dělat jediným kmitočtem. Na to je lepší rozmítaný oscilátor v rozsahu alespoň ± 50 kHz (s "lupou" například ±15 kHz), abys přímo viděl na obrazovce osciloskopu, cos právě provedl s útlumovou charakteristikou, potažmo selektivitou.
Jediný kmitočet, třeba i amplitudově modulovaný, toho o vlastnostech mezifrekvenčního zesilovače řekne dost málo.
- 5410261230
PS
Na to ruské AR bych se rád podíval jestli se dá někde sehnat. Díky
No, tak jestli je to jen jednorázová akce, tak snad raději něco půjčit. Mám zkušenost s BM368 a BM205 a můžu říct, že i po těch desítkách let od jejich výroby stupnice sedí velmi dobře. Ovšem cena BM368 je skoro řádově větší než BM205, čemuž odpovídá i provedení z hlediska parazitního vyzařování a tím zkreslení měření. Potíž s ustálením kmitočtu - to je pravda, a co, tak se počká 30 minut a zatím se měření připraví. Nejlépe by bylo si někde půjčit malý čítač třeba do 10 MHz k nastavení absolutní hodnoty kmitočtu nebo k vytvoření kalibrační křivky pro patřičnou stupnici. Taky je možno si postavit nějaký funkční generátor s čítačem - vše jako stavebnice, ovšem největší zádrhel bude právě konstrukce s ohledem na nežádoucí vyzařování.5410261230 píše:... Co si mám postavit nebo pořídit abych se vešel do příjmu invalidního dúchodce...
Pokud nebude čítač, můžete jít tradiční cestou a celou mezifrekvenci sladit znovu s jedním generátorem a smířit se s tím, že kmitočet nebude přesně 468 kHz. Podstatné je však, že jsou všechny MF trafa sladěna stejně. Pak doladit souběh vstupního dílu a napasovat jej na skutečný MF kmitočet. Rozmítač je samozřejmě nejlepší, ale při dostatečné trpělivosti si vystačíte i s generátorem a ručním jemným přelaďováním.
A nakonec - rozdíl mezi 465 a 468 kHz je menší než 1 % což je na hranici přesnosti běžné klasické analogové techniky generátorů. A přesto se s nimi slaďovaly přijímače úspěšně desítky let.
krystal 15 MHz za 14 Kč
http://www.gme.cz/krystal-hc49-us-qm-15-000mhz-p131-102
obvod 4060 za 9.-Kč
http://www.gme.cz/products/search?term=74HC4060
a z jeho vývodu PIN5 bude kmitočet 468,75 kHz.
což by mohlo vyhovovat, pokud bude oscilátor s krystalem kmitat
(to jsem se ale z datašítu nedozvěděl- nezkoušel to někdo?).
- Přílohy
-
vfgen RK75 můj.JPG- (158.28 KiB) Staženo 369 x
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- 5410261230