HIH-5030 (5031) - čidlo vlhkosti
Moderátor: Moderátoři
HIH-5030 (5031) - čidlo vlhkosti
chtěl bych se zeptat tu náhodou nemá někdo zkušenost s výše psaným čidlem vlhkosti. Jeho výstup je napěťový lineárně stoupá s vlhkostí. Narazil jsem ale na problém s přepočtem na výslednou vlhkost dle vzorce co je uveden v PDF k čidlu. Zkoušel jsem čidlo napájet 3,3V i 5V a změna žádná. Problém třeba nastává pokud čidlo zavřu do pixly s vlhkou solí. Na jeho výstupu naměřím 2,82V což dle vzorečku odpovídá vlhkosti 64.86%. Naměřit bych měl ale 75% vlhkost což odpovídá výstupnímu napětí 3,14V. Má tu tři tyto čidla a všechny se chovají stejně. Pokud je nechám volně v místnosti tak se mě zdá že naměřená vlhkost je poměrněnízká. Na Ebay jsem zakoupil asi za 50Kč takovej malej panelovej vlhkoměr s teploměrem a ten mě v pixle se solí ukáže 81% vlhkost. Opravdu už nevím jak se dopátrat reálného čísla vlhkosti.
Zde je odkaz na PDF čidla:
http://tinyurl.com/mpyqulp
To samé vlasové mechanické vlhkoměry v jiném regále. Měřit správně vlhkost je problém. Ona i metoda suchého a mokrého teploměru dávala různé výsledky podle osoby provádějící měření.
Výrobce čidla uvádí docela malé tolerance, tak mu asi musíš věřit. Kalibrace vlhkosti je problém. Páry nad vodou se solí musí být správně nasycené, teplota taky určitě hraje roli (a docela velkou). Možná ta sůl není čistá.
Metoda kalibračních roztoků (i z různých jiných chemikálií) nemusí poskytovat správné výsledky, když se něco neudělá přesně jak má. My jsme tam neměli vlhkou sůl, ale spíš vodu, ve které byla sůl. I tak to ukazovalo nějak divně.
Já bych věřil čidlům. Jestliže ukazují stejně, toho si považuj.