Napájení kondenzátorové vložky pro mikrofon ze 3V baterie ?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MichalCZ30

Napájení kondenzátorové vložky pro mikrofon ze 3V baterie ?

#1 Příspěvek od MichalCZ30 »

Dobrý den,

poradí mi někdo jednoduchý způsob, jak lze ze dvou tužkových baterií, které jsou ve vysílači bezdrátového UHF mikrofonu (tedy 3V) udělat polarizační napětí v rozmezí 11,5 - 52V, které je nutné pro provoz kondenzátorové vložky mikrofonu? Žádné trafo se do těla mikrofonu již nevejde... Ale způsob nějaký určitě je, například Shure prodává SLX24/Beta87A bezdrát s kondenzátorovou hendkou. Já mám Beta 58A hlavu na SLX 2 vysílacím těle. Jsou tam 3 kontakty, ale ani jeden volt, takže pouhou výměnou vršku mikrofonu si nepomůžu...

Dík za odpověďi
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Jak jinak než měnič s trafem, indukčností nebo nábojová pumpa. V některých bezdrátech jsou třeba 4 různé měniče...
MichalCZ30

#3 Příspěvek od MichalCZ30 »

No nic velkého tam do těla SLX 2 nenacpu, takže trafo a podobně asi není řešení. 3V nestačí ani pro vstupní JFET v kondenzátorové vložce a pochybuji, že by stačilo tak malé napětí pro samotný měnič. Opravdu není jiná možnost? Potřebuji zvednout napětí konstantním, minimálně zenerkou stabilizovaným napětím na alespoň 15V. Rozhodující jsou minimální rozměry.
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Bez indukčnosti asi opravdu ne. Dneska jsou tak malé a kmitočty vysoké že je budeš na DPS těžko hledat. Ale navrhnout a vyrobit nic moc.
..to bude jen ňákej odpůrek
mihal

#6 Příspěvek od mihal »

Použite spínaného zdroja pribastleného niekam smrdí rušením, najmä pri použití MC34063. Použil by som radšej nejaký harmonický oscilátor.
MichalCZ30

#7 Příspěvek od MichalCZ30 »

Já to tělo Shure SLX 2 zatím ještě nerozebíral. Je tam nepříjemně tvrdá spona a příští týden by mi měl přijít montážní nástroj za pár korun. Možná potom budu příjemně překvapen, že tam je stávající DSP připravena a třeba to opravdu : "bude jen ňákej odpůrek" - DSP se vyráběj univerzální a lze předpokládat neosazenou část. Pokud to tak bude, tak stačí buď někde za pouhých cca 25 000,- Kč koupit SLX 24 s kondenzátorovým mikrofonem SLX 2 (samostatně jsem ho neviděl a i celý komplet by bylo třeba koupit z USA například na Amazon) jako "výzkumný", nebo někde sehnat schéma zapojení pro kondenzátorovou verzi. Možná bude na DSP i potisk rozmístěných součástek. Uvidíme, dám kdyžtak vědět, jak to je vyřešeno. Bojím se také rušení měničem v tak malém prostoru, tím více, že jde o vysílač v pásmu UHF. Kdyby schema někdo měl, byl bych vděčný a přispěl bych na pivko ;)
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Nevím, jak zrovna v mikrofonech, ale v digitálně laděných rádiích bez SDR tunerů se používá jako zdroj vyššího napětí pro ladění varikapů obyčejný blokovací měnič. Výstupní napětí přes zenerku pootevírá regulační tranzistor, který tak přivírá bázi tranzistoru měniče. Pokud se to dobře navrhne, tak to kmitá sinusově a pokud dobře zaplechuje a použijí odrušovací prvky, tak to ani neruší..
Ps: Starý "zeleně svítící" kalkulačky (mají itronový displej) používají podobný měnič. Dává i kolem 30V ze dvou tužkových baterií..
MichalCZ30

#9 Příspěvek od MichalCZ30 »

... s tou kalkulačkou to zní dobře. Jdu se mrknout, co dá Aukro ;)
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Nestačím se divit... měnič použít nejde, a naráz sháníš kalkulačku :roll: , u té asi budou vzhledem ke stáří jiné priority než rozměry a odrušení, vhodné pro mikrofon.

Co tak induktor na kliku, jako u starýho telefonu ? Neruší to, baterky nežere a kdyby to bylo pro reportéra, aspoň si může opravdu "natočit reportáž" :lol: .
MichalCZ30

#11 Příspěvek od MichalCZ30 »

Pro reportéra to není, ale zpěvačka by byla asi pěkně vytočená :-D Situace je ale asi pravděpodobně vyřešena. Sehnat originál hlavu pro Shure SLX2 s kondenzátorovou vložkou je prakticky nemožné a tak se pokusím prodat celý komplet SLX24 , nebudu s ním experimentovat a koupím kondenzátorový komplet. Jentak mimochodem - pokud by měl někdo zájem o mikrofonní transformátorky 600 ohm, několik jich mám ze Shure SM57 - jsou nové, jen vyndané a zalité v silikonu. Očistit jdou bez problémů. Já tam nacpal jiný, než jsou od výrobce a tyhle mi ne že překážej, ale třeba někdo shání tak, jako jsem sháněl já...
mihal

#12 Příspěvek od mihal »

A nebude speváčke vadiť iná smerovosť/citlivosť? Nebude väzbiť? Jedine že by bol odposluch do ucha.
mi-ro

#13 Příspěvek od mi-ro »

Proč by měla být u nového kompletu jiná směrovost/citlivost? Možná jinak padne do ruky, možná nepatrně jiná barva zvuku ale to je vše v moci zvukaře. A pokud to bude kardio nebo superkardio tak ani vazbit nebude. Musí si holka zvyknout.
..to bude jen ňákej odpůrek
MichalCZ30

#14 Příspěvek od MichalCZ30 »

Oba jsou superkardioidy, jak dynamická Beta 58A, tak i kondenzátorová 87A. Odlišnosti určitě budou, ale spíše na měřitelné úrovni. Mám zkušenost s drátovými verzemi, tak předpokládám, že hlavy bezdrátů budou podobné. Vložky to má stejné, pop filtry s mřížkami taky. http://www.thomann.de/cz/shure_slx_2beta_58as6.htm je dynamický, ze kterého jsem chtěl udělat http://www.thomann.de/cz/shure_slx_2beta_87as6.htm . Ale vzhledem k tomu, že je rozdíl cca 2000,- Kč, tak je tady bastlení spíš hobby, než rentabilní záležitost. Ono ta vrchní část bude taky něco stát. Ale je mi pořád divný, jak to je v 87 udělaný s tím napájením kondenzátorové kapsule. Jak jsem již psal, 58 i 87 mají stejné tělo a to SLX2. Na vrchu jsou 3 kontakty a po obvodu závit, kam se našroubuje vršek, který má taktéž 3 kruhové kontakty. Pro phantomové napájení tam tedy kontakt je. U 58 vršku jsou zapojeny pouze 2 kontaktní prstence, třetí zřejmě má sloužit jako napájení pro 87. Ale moje SLX2 nemá na třetím kontaktu žádné napětí. Proměřoval jsem všechny tři kontakty mezi sebou i vůči tělu mikrofonu a nic. Tak to vidím na nějaký neosazený odpůrek...
Sendyx

#15 Příspěvek od Sendyx »

Tak se na tu elektroniku podívej, vždyť stačí vyhodit 1 šroubek, vymáčknout plastovou krytku a vyndat segerovku.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“