Ako najlepšie počúvať nahrávky z diktafonu.

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jogo9

Ako najlepšie počúvať nahrávky z diktafonu.

#1 Příspěvek od jogo9 »

Zdravím,
potrebujem vyriešiť možnosť vypočutia väčšieho množstva objemnejších trackov hovoreného slova z prednášok, vyhotovených starším diktafonom Olympus, už ale uložených v PC.
Olympus si ich počas záznamu ukladá v sebe vo svojom formáte a pri prenose do PC vzniká automaticky formát wav, mono 88kbps, 4 bity, 22kHz, formát zvuku IMA ADPCM.

Veľkou výhodou počúvania cez pôvodný diktafon Olympus je možnosť zmeny rýchlosti počas počúvania - aj keď len o necelý dvojnásobok. Naviac bez zmeny úrovne hlasu (nevzniká nepríjemná zmena tónu nahrávky)
Prenos nahrávky späť do diktafonu však nie je možný.

Možnosť počúvať to cez nejaký diktafon, do ktorého sa dajú nahrávky vkladať, je obmedzená ich väčšinovou nekompatibilitou s formátom wav. Bolo by teda potrebné celé to množstvo trackov postupne prevádzať do nejakého iného stráviteľného formátu.
Problém je prácnost a tiež neviem ako je to s následnou kvalitou počúvateľnosti, ktorá je v niektorých pasážach už teraz dost zlá.

Naproti tomu počúvanie cez napríklad NERO editor súčasne poskytuje možnosť vizuálnej kontroly tracku. Čo je výborné pre identifikáciu a následnú možnosť preskoku tichých pasáží, vracanie sa k nezrozumiteľnému, a iné operatívne posuny po tracku.
Žiaľ, nedá sa meniť rýchlosť počúvania.

Vedel by mi niekto povedať, ako je to s kvalitou takej konverzie, prípadne poradiť nejaké dobré free programky na to?
Existujú nejaké free programy podobné tomu NERO editor, u ktorých je ale možné meniť rýchlosť počas počúvania?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Měnit rychlost přehrávání se dá v přehrávači VLC - v Nastavení to jde zrychlit tuším až na 400% původní rychlosti. Jinak konverzi na libovolnej zvukovej formát umí spouuusta dalších softů, jen přes palec Format Factory, Foobar 2000, X-Recode a spousta dalších.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
masar

#3 Příspěvek od masar »

Jde použít např. Goldwave, Audacity a další.
Přílohy
audacity.jpg
(72.37 KiB) Staženo 90 x
goldwave.jpg
(70.8 KiB) Staženo 75 x
jogo9

#4 Příspěvek od jogo9 »

Ja už som sa predtým v tom prehrabával, ale zaujímal ma skôr názor kto čo uprednostňuje, takže ďakujem za odporučenie, už som to aj posťahoval, poskúšam to, napíšem výsledok.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“