Měnič do auta - veterána 12V -> 6V
Moderátor: Moderátoři
Každý model měl jinak prolisy na kastli a podle toho na stk poznali co je to za rok a jiné. Pokud nebylo uvedeno v tp.přestavba a řádně vše okolkováno,byl by problém
Michal22 píše:Já bych Ekkara nezatracoval, co když jezdil novějším Trabantem?
http://www.trabant.cz/board/atts/2008-0 ... alubka.gif (17. bod).
Čtyřtakt to nebude, ten se dělal až od roku 1990.
Michale na dvou Trabantech (první byl ještě 6V, r.v. 1978, druhý už byl dvanáctivolťák z roku 1988) jsem najezdil... no hodně, přesné číslo si nepamatuji. Ale to, čemu se v odkazu říká "17 - regulace topení a větrání", to jsou jen táhla klapek, kterými se otevíral náporový vzduch rovnou hadicí z masky nebo teplejší z tlumiče hluku nad prvním tlumičem výfuku.
Žádný elektrický ventilátor to nemělo, to jen v případě, že si někdo sehnal a namontoval nezávislé benzínové topení, ale to se snad už do dvanáctivolťáků nevyrábělo a do šestivolťáků ho sehnali jen ti nejšťastnější (a znal jsem jednoho, co si ho ani nezasloužil, protože měsíc! po instalaci topení sešrotoval Traboše tak, že ani to topení už nestálo za opravu).
Od žeber válců se v žádném Traboši netopilo, zřejmě fouklé těsnění bylo častější, než propálený výměník, proto vždy jen od výfuku.
První můj Traboš měl prostě za tím axiálním turbem, co chladilo válce, ještě před nimi vyvedenou hadici do výměníku topení doke pod výfukovým kolenem.
Druhý to měl "vylepšené" tím, že za ventilátorem byla komora rozdělená na velkou k válcům a dvě menší k topení - z jedné šel vzduch pod pláštěm výfukového kolena z boku do tlumiče hluku topení, z druhé šel jako dřív do výměníku vpředu dole. Topilo to lépe, tedy když to na tom kolenu těsnilo... pak bylo lepší ten "nový kanál" zaslepit a na motor nasadit starý kryt bez rozdělených komůrek...
Radiální, čili odstředivý, natož elektrický, ventilátor v žádném dvoutaktním Traboši ve standardní výbavě nebyl.
A teď k veteránovi: je-li šestivoltový, trval bych na tom, aby šestivoltový zůstal. Jakoukoli předělávkou se z veterána stane hybrid, který těžko ukázat někde na srazu, aby tě ostatní nesežrali.
Ať tvůj kámoš nevymýšlí blbosti a koupí baterku na 6 V a vyčistí všechny spoje vodičů zejména s kostrou. Šestivoltový rozvod je na to háklivější, než dvanáctivoltový.
Takže jsem vycházel pouze ze své bídné znalosti němčiny (Hajc je v ajznboňáckém žargonu výtopna, takže jsem pochopil že je to něco s topením).
Tož si sypu popelnicu na palicu, jdu študovat německá slovíčka a až uvidím Štěpána z Tábora, který má Trabanta snad i ve vaně, tak mu tuto veselou historku povím- ať má trochu srandy
P.S.: aku 6V se stále dělají, ale ta cena
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
http://www.renault4cv.eu/down.htm
ještě tady nepadlo . . . jaká baterka tam má vlastně být ? kolik Ah ?
Podle mě, kdo na to nemá, nemůže mít automobil, natož veterána. (Kdo chce mít opici, musí mít na banány).
Jakákoli přestavba je absolutně mimo
Potvrzuji, že Trabi žádný elektrický ventilátor neměl - a celkově topil pěkně na houno. Daň za jednoduchost.
- Přílohy
-
auto_moto-baterie.JPG- (154.7 KiB) Staženo 81 x