Termistor zapojení
Moderátor: Moderátoři
- marekhurto
Termistor zapojení
Jak ohřívat termostor na charakteristiku, viděl jsem, že to nějak ohřívají rezistorem...ale nevím jak..
- Přílohy
-
resistor.JPG- foto
- (36.08 KiB) Staženo 171 x
Boiler jsem položil na dřevěnou fošnu (která byla ke konci měření už trochu opálená) a podle nutnosti zapojoval na 230V - bylo potřeba trochu zkušenosti, protože teplota na boileru začíná růst až s nějakou prodlevou a při tom je potřeba kontrolovat oba měřící přístroje a zapisovat hodnoty. Nejlíp se to dělalo tak, že se vypnulo napájení a chvíli (pár vteřin) jsem počkal, až přestane růst teplota na teploměru a začala pomalu klesat - v tu dobu jsem zapisoval měřené hodnoty. Hodnoty na obou přístrojích byly docela ustálené (takže se zapisovaly dobře) a i výsledný graf nedopadl moc divoce. Jeden termistor (i s přípravou) byl takto změřený tak za 20 minut.
- marekhurto
Chceš-li teplotu 100 st.C ,teplota okolí je třeba 20 st.C třeba typ HSA25 potřebuje tedy pro oteplení o 80 ℃ výkon cca 22W - a to je to,co do něj z toho zdroje musíš dodat. Tak třeba při napětí na zdroji 20V R = U²/P = 400/22 =
cca 18Ω ,přidáváním či ubíráním napětí pak reguluješ na žádanou teplotu.
Musíš ale vždy čekat na ustálený stav,až se to prohřeje,odhadem to budou desítky s minimálně.
- Přílohy
-
teplota odporů.JPG- (51.74 KiB) Staženo 163 x
- marekhurto