Termistor zapojení

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
marekhurto

Termistor zapojení

#1 Příspěvek od marekhurto »

Zdravím,

Jak ohřívat termostor na charakteristiku, viděl jsem, že to nějak ohřívají rezistorem...ale nevím jak..
Přílohy
resistor.JPG
foto
(36.08 KiB) Staženo 171 x
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Jestli jde o měření charakteristiky závislosti odporu na teplotě (něco, jako jsem nakreslil zde), tak je už potřeba topné těleso - já jsme použil k tomu hliníkový cca 1kW boiler - na něho jsem na jednou očištěné místo upnul jak termistor, tak i teplotní K čidlo a celé to zapatlal teplovodivou pastou.

Boiler jsem položil na dřevěnou fošnu (která byla ke konci měření už trochu opálená) a podle nutnosti zapojoval na 230V - bylo potřeba trochu zkušenosti, protože teplota na boileru začíná růst až s nějakou prodlevou a při tom je potřeba kontrolovat oba měřící přístroje a zapisovat hodnoty. Nejlíp se to dělalo tak, že se vypnulo napájení a chvíli (pár vteřin) jsem počkal, až přestane růst teplota na teploměru a začala pomalu klesat - v tu dobu jsem zapisoval měřené hodnoty. Hodnoty na obou přístrojích byly docela ustálené (takže se zapisovaly dobře) a i výsledný graf nedopadl moc divoce. Jeden termistor (i s přípravou) byl takto změřený tak za 20 minut.
marekhurto

#3 Příspěvek od marekhurto »

Já viděl přípravek kde byla destička na té destičce 2 rezostiry a při zvyšování napětí se ty rezistory hřály a takhle se ohřejval termistor,ale nevím jestli to byl rezistor nebo něco jinýho,ale vypadalo to jako dva zezistory na hliníkový destiče (asi chladič)...
Milan

#4 Příspěvek od Milan »

Na měření takových záležitostí je nejvhodnější termostat - nastavíš si teplotu,počkáš,až se ustálí a měříš,a tak dále. Pokud jde jen o orientační měření ,je jasné,že je pro tebe obtížné aspoň přibližně určit výkon,který se na odporu má zmařit,abys dosáhl potřebné hodnoty. Ani já ho nevím,neb nikdo netuší,kolik tepla se z tvého přípravku odvede mimo něj vedením,sáláním atd. Slušní výrobci výkonových odporů udávají pro určitý typ a způsob montáže závislost buď povrchové teploty odporu nebo oteplení odporu oproti teplotě okolí na výkonu v odporu zmařeném ,viz třeba obrázek v příloze - najdeš třeba na stránkách GM v sekci výkonové drátové odpory Tyco s chladičem.Bude-li měřený objekt fyzicky malý ve srovnání s tím odporem a chladičem,pak,když jej k tomu chladiči upevníš,třeba páskem plechu,,bude jeho teplota blízká teplotě toho odporu.
Chceš-li teplotu 100 st.C ,teplota okolí je třeba 20 st.C třeba typ HSA25 potřebuje tedy pro oteplení o 80 ℃ výkon cca 22W - a to je to,co do něj z toho zdroje musíš dodat. Tak třeba při napětí na zdroji 20V R = U²/P = 400/22 =
cca 18Ω ,přidáváním či ubíráním napětí pak reguluješ na žádanou teplotu.
Musíš ale vždy čekat na ustálený stav,až se to prohřeje,odhadem to budou desítky s minimálně.
Přílohy
teplota odporů.JPG
(51.74 KiB) Staženo 163 x
Jirka525

#5 Příspěvek od Jirka525 »

Tohle je opravdu spíš mechanický problém. Při měření potřebuješ zajistit aby to bylo opakovatelné. Jestli ti bude stačit charakteristika do 100°C můžeš termostat ponořit do hrnce s vodou a ohřívat na kamnech. Jinak platí, to, co psal ohryzek36. Ať už bude ohřev dělán vodní lázní nebo odporem, výkonovým tranzistorem a podobně, vždy je potřeba zajistit výborný tepelný kontakt mezi termistorem a referenčním teploměrem, počkat na ustálení teplot a odečíst. Když teď o tom přemýšlím, tak by nemuselo být vůbec špatné přidělat na chladič výkonový tranzistor, jako topný element, (který můžeš zároveň ovládat výstupem reulátoru teploty). Do chladiče vyvrtat 2 otvory blízko sebe, jeden pro termistor, druhý třeba pro odporový teploměr, pomocí pasty zajistit dobrý teplotní kontakt obou čidel s chladičem a ještě to celé dát do poystyrénové krabice aby se omezil vliv okolí. To už by mohl být slušný přípravek pro měření termistorů.
Naposledy upravil(a) Jirka525 dne 13 úno 2015, 11:11, celkem upraveno 1 x.
Jirka
Jimmi2

#6 Příspěvek od Jimmi2 »

My jsme to při laborkách kdysi vařili myslím v oleji. V lázni byl normálně šouplý teploměr a hřálo se to na laboratorní plotně.
Ovšem nějak jsme neohlídali měřící proud a začalo se z toho posléze docela kouřit.... 8-)
marekhurto

#7 Příspěvek od marekhurto »

Mám to jen na ukázku a viděl jsem to, že se termistor ohříval rezistorem , který byl na destočce..Koupím ten drátovník a zkusím to ohřívat tím...díky za info...

taky mě napadlo ohřívat to tranzistorem...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“