Že by "věčná baterie"? - Oxfordský zvonek.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Že by "věčná baterie"? - Oxfordský zvonek.

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Narazil jsem na tento článek čirou náhodou.
http://www.vedelisteze.sk/galerie/zvon-ktory-zvoni-nepretrzite-viac-ako-170-rokov
na některých cizích stránkách píšou, že baterie, která jej pohání je "Zamboniův sloup".
Hydrawerk

#2 Příspěvek od Hydrawerk »

Honza_dy

#3 Příspěvek od Honza_dy »

milous2

#4 Příspěvek od milous2 »

Po zhlédnutí vašich příspěvků se mi vybavuje článek i s návodem v nějakém starém časopisu z oboru. Nevím zda to byl Radiový konstruktér,nebo AR čí ST ? Nebo něco jiného? No,ale prostě tam psali jak si zhotovit něco jako "rezonátor" ? s kmitočtem 2 Hz. Matně co si vzpomenu, tak se to skládalo z nějaké planžety,prkýnka,struny ,nevím co všechno a při nějakých rozměrech toho udělátka to neustále "tikalo" v tom rytmu 2.Hz. Nikdo neuměl popsat,proč se tak děje,ale fugovalo to a nepřetržitě.Mrzí mě,že sem si to nezaložil. Psali,že je to k ničemu,ale i něco v tom smyslu jak zahnat nudu, při výrobě onoho udělátka, prokázat zručnost,nebo tak nějak. Z prstu sem si to nevycucal a opravdu sem to někde četl. Najde se zde někdo,kdo by věděl co a kde to bylo? Vzpomene si někdo?
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

a vzpomeneš si přibližně na dobu?
milous2

#6 Příspěvek od milous2 »

Dobrou sobotu,zdravím.
Vzpomenout si dovedu jen,že sem to četl. Je tomu dobrých 20.let. Hromada časopisů z pozůstalosti po strýci,který je od svého mládí odebíral.Když řeknu,že to bylo v některém čísle časopisu z roků 1950 - 70 ?, tak je to stále široký pojem. Za zimních večerů sem se tím probíral stránka po stránce v teple kotelny, na židli vedle kotle s žhnoucím koksem. :lol:
pepik9

#7 Příspěvek od pepik9 »

Mě čas od času rezonují plechové dveře od garáže na cca 4Hz, když se křídla jen lehce dotýkají. Možná by chtěla namazat zemská osa, asi to už trochu drhne.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“