VU meter s LM3915 - úroveň signálu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
antonym

VU meter s LM3915 - úroveň signálu

#1 Příspěvek od antonym »

Dobrý den, mám koupenou stavebnici VU metru s LM3915, je od EZK a je to dělané pro indikaci vybuzení koncového stupně. Já bych to ale chtěl použít pro "indikaci" jen ze signálového vstupu (výstup z počítače,...). Jde mi jen o barevný efekt, ne o měření. Potřeboval bych pomoct s úpravou, v příloze je schéma. Asi bude potřeba vyměnit všechny spodní rezistory, + přidat potenciometr na doladění. Bohužel když jsem to zkoušel, nepodařilo se mi dosáhnout uspokojivých výsledků, pořád to bylo příliš málo citlivé. Mohli by ste mi prosím poradit jak na to? Díky

Schéma: http://www.imghosting.cz/view-46IMAG0858.jpg
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Na signálovém vstupu potřebuješ nejméně 1,2V! Vzorec pro napěťový dělič pro vyšší vstupní napětí je v datasheetu. Vyzkoušej si citlivost stejnosměrným napětím.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

On tam právě má MÁLO - protože signál na LM3915 chce brít ze signálu PŘED výkonovým zasem.

Antonym - potřebuješ ten signál zesílit, nejjednodušší by to bylo jedním tranzistorem s příslušnou hrstí odporů pro nastavení pracovního bodu a zesílení. Dražší řešení, ale na nastavování jednodušší je použít operační zesilovač, například ten nejobyčejnější typu LM741 (MAA741), pokud to chceš pro 2 kanály, tak dvojitej, nejlíp asi LM358. Jak takovej "simply clever" zesilovač zapojit najdeš všude možně po netu...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
antonym

#4 Příspěvek od antonym »

Aha, nevím přesně kolik leze z jacku, ale tuším něco kolem 0.5V ? Takže to bude chtít nějaké primitivní zesilovač, bude stačit něco s operačním zesilovačem? (ideálně kdyby ste někdo měl schéma něčeho podobného :) )
antonym

#5 Příspěvek od antonym »

Šlo by použít ne5532 ? Chtěl bych to napájet jen 5 volty (USB). Zapojení stačí obyč takové? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... er.svg.png
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Jo, stačí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

Musíš myslet na to, že máš jednoduché napájení +5V. Operák by měl mít uměle vytvořený střed napájení, na který se připojí jeden vstup, aby si myslel, že je napájený symetricky. A vstupní a výstupní signál musíš oddělit kondenzátorem.

A taky vzhledem k malému rozkmitu napětí na výstupu by to chtělo spíš rail to rail operák než 5532.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“