Prezenc filtr pro basovku

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
BOBOBO

Prezenc filtr pro basovku

#1 Příspěvek od BOBOBO »

Zdravím přispívající . Ten můj známý , důchodce kytarista ze mne mouzuje provedení prezenc-filtru na basovku . O těhle hudebních krabičkách mám jen mlhavé tušení . Měl jsem zato , že je jen pro solovku a mikro .... Jestli máte někdo vyzkoušené i čtyřicetileté zapojení , prosím sem s ním . Nezajímají mne odkazy na net , kde někde v diskuzi se vyskytne slovo prezenc . Zajímám se o zkušenosti ze stavby , tedy tohoto prznitele signálu ...
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Prezenc obecně "vytahuje" řečový pásmo, tzn. zhruba od 300Hz do 3kHz, takže moc nerozumím tomu, k čemu mu to bude u basy, která dělá stejně akorát BRNK-BRNK-BRNK -- BRNKBRNKBRNK -- BRNK-BRNK-BRNK ... Jedině jestli u ní má i oktaver (násobič kmitočtu tónu) a brnká na ni i nějaký sóla...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
masar

#3 Příspěvek od masar »

Myslím, že určitý smysl má, jinak by ho basista nechtěl. Poslechněte si a porovnejte mezi sebou třeba midi-vzorky Acoustic Bass a Slap Bass.
:wink:
ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

EKKAR píše:Prezenc obecně "vytahuje" řečový pásmo, tzn. zhruba od 300Hz do 3kHz, takže moc nerozumím tomu, k čemu mu to bude u basy

evidentně není nikdo z vás muzikant . . .
já se tedy za muzikanta taky nepovažuji, ale vím že prezenc filtr má dva "čudlíky" . . .
jeden je gain a druhý je nastavení kmitočtu . . .
prezenc by měl jít nastavit asi od 150Hz do 1500Hz se šířkou cca 250Hz - 350Hz . . .

asi by to chtělo něco jako na obrázcích . . .
Přílohy
parametric_equalizer.gif
(36.48 KiB) Staženo 119 x
equalparametr.gif
(106.51 KiB) Staženo 116 x
masar

#5 Příspěvek od masar »

BOBOBO píše:... Jestli máte někdo vyzkoušené i čtyřicetileté zapojení , prosím sem s ním ...
Tohle jsem si v 96-tém roce dělal do svého zesilovače pro klávesy. Má to relativně "široké" možnosti nastavení. Jsem s tím spokojen dodnes. Je to z ARB 1991/01 str.13 :wink:
Přílohy
State variable.png
(37.81 KiB) Staženo 140 x
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Masar- můžu mít nesmělý dotaz? Nejsem muzikant, ale kdysi dávno jsem opravoval nějaké efekty, co používali Titanici. Známý je od nich převzal. Ale potenciometr s nápisem Cutoff jsem nepotkal. Rozumím tomu dobře, že tento Cutoff odstavuje (vyřazuje) efekt? Jak tomu v zapojení rozumnět?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Po kom to bylo, po Zdeňkovi, Horňákovi nebo Žorovi ?

Cutoff je výraz spíše od filtrů syntezátorů, kritický nebo zlomový kmitočet.
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Mě to kdysi donesl Mirek Novák, co s nimi před lety chodil zkoušet. Možná to ještě někde doma leží. Kdybych to našel, dám foto.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Pánové děkuji . Ten rozsah 50-500 se mi líbí , zkusím . Asi hned s přepínačem na 500-5000 .
masar

#10 Příspěvek od masar »

>Michal22 - Je to tak, jak píše Sendyx. Dvojitým potenciometrem se mění kmitočet filtru. Potenciometr "resonance" jsem na svém výtvoru označil "Q" (jakost), což (subjektivně) lépe vystihuje jeho funkci. Tři výstupní potenciometry (hloubky, středy, výšky) nastavují svůj podíl ve výsledném signálu. Oproti jiným "prezence" filtrům je tento filtr více univerzální. :wink:
Michal22

#11 Příspěvek od Michal22 »

Aha, už nějak chápu. Asi mě hodně spletl špatně umístěný popisek mid, který by měl být u toho jednoduchého potenciometru, ne u toho dvojtého.
jinovak55

#12 Příspěvek od jinovak55 »

Můj kamarád hraje na baskytaru a používá nožní equalizer 7 pásmový.
0.1,0.2,0.3,0.4,0.8,1.6,3.2KHz koupený.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“