HC-81
Moderátor: Moderátoři
-
Stanislav Režňák
multimetr HC-81
S pozdravem Stanislav Režňák
Nevím co s tím, nejradši bych tam udělal nějaký zásah pro snížení napětí pod 9,5V což asi není problém, ale pokud tam dám nějaký jednoduchý stabilizátor (odpor+zenerka?) tak na něm bude úbytek, kvůli kterýmu bude baterie "dřív vybitá".
sr71 píše:Měřák HC-81 požívám také již mnoho let, ale mám s ním jeden, podle mě neobvyklý problém a to že pokud do něj dám novou baterii 9V, nejde měřák většinou zapnout (záleží jak s kterou baterií), zjistil jsem, že pokud je napájecí napětí do cca 9,5V je vše OK, ale při překročení 9,5V se nezapne, na nové baterii jsem naměřil i přes 10V naprázdno.
Nevím co s tím, nejradši bych tam udělal nějaký zásah pro snížení napětí pod 9,5V což asi není problém, ale pokud tam dám nějaký jednoduchý stabilizátor (odpor+zenerka?) tak na něm bude úbytek, kvůli kterýmu bude baterie "dřív vybitá".
(zajímavý taky je že pokud dojde k automatickému vypnutí tohoto přístroje, po určitých minutách provozu stejně je nějaký malý proud odebírán, protože, baterie se v tomto stavu po několika dnech vybije)
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem si řekl, že ji donesu domů a otestuju, kdysi jsem ji odložil kvůli té vadě s měřením malých AC napětí. Doma jsem ji docela důkladně zkontroloval a zdá se úplně v pořádku, žádná vada se neprojevila. Jen byla trochu rozhozená. Možná to bylo tím, že jsem ji kdysi měl v docela vlhké a chladné dílně, asi navlhla a pak nefungovala správně.
Doma jsem se rozhodl trochu to doštelovat. Protože schéma stále nemám, tak jsem risknul pokus omyl. Podařilo se mi na desce identifikovat většinu trimrů a dostavit tak, aby ukazovala v rámci možností správně, viz obrázek. Ty dva trimry vlevo ale nemůžu k ničemu přiřadit, na nic nemají zdánlivě vliv, jen lehce na měření úbytku napětí na diodách. Proud ale nemění, ten je stále konstantní (1 mA). Nechám to asi tak, všechny rozsahy jsou prověřený a kupodivu celkem sedí. Ale kdyby někdo tušil, k čemu jsou ty neidentifikovaný trimry, budu rád za info.
- Přílohy
-
HC-81.jpg- HC-81 štelovací trimry
- (95.8 KiB) Staženo 259 x
sr71 píše:pokud dojde k automatickému vypnutí tohoto přístroje, po určitých minutách provozu stejně je nějaký malý proud odebírán, protože, baterie se v tomto stavu po několika dnech vybije)
Tak až teď jsem se dokopal ke změření odběru HC-81 po AUTO OFF, je to cca 0,805mA !!!, zapnutý má okolo 1,5mA (dle polohy otočného přepínače) tak to je teda docela masakr takovýhle odběr ve vypnutém stavu, nechápu jak to takhle mohl někdo vymyslet (je tam zapínací tlačítkový vypínač, který má dvě polohy takže po auto off zůstane sepnutý)
Pro zajímavost, mám taky multimetr s označením LDM-7S (výrobce neznámý, nějaká china), je z počátku 90.let a ten má na všech rozsazích odběr z 9V baterie jen okolo 175µA !!!
- Přílohy
-
LLLLLL.jpg- (8.36 KiB) Staženo 219 x
HC-81 stále mám a s obliboupoužívám, bohužel mi přestalo fungovat přepínání na střídavé rozsahy. Neměl by někdo schéma? Je to sice málo pravděpodobné, ale třeba po těch letech někdo už něco mít bude
Jinak závada nestala nevím proč, podařilo se mi tepelně přetížit bočníky (delší měření proudu cca 3 A) a tak se poškodil kontakt na přepínači. Po jeho opravě fungují stejnosměrné rozsahy správně. Vlastně všechny rozsahy fungují správně, jen je nejde přepnout na střídavé. Měřák vůbec nebere v potaz přepnutí přepínače AC/DC (přepínač se ale zdá býti v pořádku). Bude to nějaká ptákovina, ale přijít na to.