Odpojení zařízení při poruše ochranného vodiče

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kevin_mitnick

#16 Příspěvek od kevin_mitnick »

Delal jsem leta zvukarinu a v kazdem mym rozvadeci melo svy pevny misto hlidaci rele (HRN-42 o Elka nebo neco obdobnyho od ABB) v obvodu spinaciho tlacitka hlavniho stykace. Pokud HRN nereklo ANO, stkac se nesepnul a zarizeni za nim byly bez napeti..
weed_smoker

#17 Příspěvek od weed_smoker »

A co nějaký relé zapojený mezi kostru a "stavební zemnič" (16ka měď s okem a zatloukací tyč) nebo pospojení k něčemu jinýmu uzemněnýmu?
Pokud by na kostře bylo napětí vyšší než přítažný(třeba 24 nebo 110V),vyhodilo by to ovládací stykač s dvouma tlačítkama(rozp.kontakt toho relátka v sérii s tl."STOP").S "modrou zemí" to je složitější,to by shazovalo chránič (jedině přes optočlen s malym proudem do 5,max.10mA).To by umrtvilo všecky fáze najednou a za tu chvilku by toho moc vyhulit nemuselo.
doktor365

#18 Příspěvek od doktor365 »

Zatlouci tyč do země by bylo nejlepší,ale tady to nejde.
mi-ro

#19 Příspěvek od mi-ro »

Říká vám něco napěťový chránič? Proudový je dnes běžný ale napěťový pracoval
na principu který zmiňujete. Stačilo blbý uzemění na jeden vývod vypínací cívky, druhý na kostru. Když se objevilo nebezpečné napětí, rozepnulo to obvod. Napěťový chránič se po poruše musel nahodit ručně, na rozdíl od vámi uvažovaného stykače. Ani nevím, jestli se ještě dnes můžou používat.
..to bude jen ňákej odpůrek
weed_smoker

#20 Příspěvek od weed_smoker »

Znám ho,dřív se dával do výtahů,asi už nejde sehnat.Dneska se místo něj dává "vyrážecí cívka",která svym "pádlem" shazuje spoušť motoru.Ta je ale zapojená v sekundáru trafa ovl.napětí.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“