Ovládání kolejových řádků sečky

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ladislavmuzik

Ovládání kolejových řádků sečky

#1 Příspěvek od ladislavmuzik »

Zdravím vás, po úspěšném opravení řídící jednotky lisu jsem dostal domu ovládání kolejových řádků sečky. Po otevření jsem zjistil, že ho nemá cenu opravovat, protože je tišťák celý zoxidovaný a při odpájení součástek se rozpadá pod rukama. Schéma k tomu samozřejmě taky nemám a tak mi zbyla jen krabička :D . Rozhodl jsem se to celé udělat pomocí arduina NANO, protože s ním mám už nějaké zkušenosti.
Princip je uplně jednoduchý. Je tam 8 LED diod, které se přepínají jedním tlačítkem, nebo externím senzorem a to tak, že z LED 1 na LED 2 .... LED 8 a otočným přepínačm se volí na jaké led se má cyklus vrátit na LED 1. To vše bych měl mít OK. Jen bych vás poprosil o kontrolu zapojení optočlenů a napěťového děliče pro kontrolu provozního napětí. Používám to poprvé, tak jestli jsem tam neudělal nějakou botu. Levá svorkovnice ja napájení a pravá je zleva kostra + výstup na cívku kolejáku, kostra + tlačítko přepínání LED, kostra + čidlo(stejné jako tlačítko), čidlo osiva připojené taky proti kostře.

Děkuji

Láďa
Přílohy
schema.png
Schéma
(34.64 KiB) Staženo 225 x
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

Jenom se zeptám,proč by setí kolejáků měl řídit procesor?Nejni jednodušší normálně to spínat ručně?Nebo to řídí GPSka?
ladislavmuzik

#3 Příspěvek od ladislavmuzik »

Odpověď jednoduchá, protože člověk zapomíná a když jede se sečkou tak zachvilku neví jestli jede už potřetí nebo popátý a pak neví kde má poslední koleják, nebo třeba mezi tim nasejpá osivo a takhle, když se mu zvedne sečka, tak započítá jízdu a je to jasný. Samozřejmě by šlo použít něco jdnodušího než MCU, ale jak jsem psal mám s arduinem nějaký zkušenosti a nechá se to použít potom i na něco jinýho tak proč ne.
ladislavmuzik

#4 Příspěvek od ladislavmuzik »

Třeba na sečce z 90tých let je udělaný takový mechanický systém, který je ovládaný hydraulikou a měněj se tam takový kolečka zubatý, tak tohle mi přijde jednoduší :lol:
Sandal

#5 Příspěvek od Sandal »

Tojo,člověk zapomíná.Já jezdil ještě na starý polský diskovce a tahal šoupata na kolejáky.To bylo žůžo!Sorry za off topic.
ladislavmuzik

#6 Příspěvek od ladislavmuzik »

Tak jsem to dobastlil, dokonce to i funguje :D akorád sem teď zjistil že na arduinu mi dává pin 5V jen 3,4V a regulátor na 5V se hřeje a to není arduino připojeno. V zátěži potom ještě klesne na cca 3,2V. Měřil jsem v obvodu (bez arduina) odpor mezi 5V a kostrou je tam odpor 200k. Nesetkali jste se s tím někdy. Jde mi o to, jestli to nemůže být třeba výrobní vada.
frantajetel11

#7 Příspěvek od frantajetel11 »

Nemáš ty piny A0-A7 nějak blbě?
Přílohy
nano.gif
(148.8 KiB) Staženo 152 x
ladislavmuzik

#8 Příspěvek od ladislavmuzik »

Mam :D všimnul jsem si toho až po vyleptání dps, naštěstí to nevadilo jen jsem změnil program. Jinak jsem to stahoval někde z netu, protože sem byl línej to kreslit a jak je vidět tak se to nevyplácí. Ale to arduino se mi nelíbí, sice funguje, ale jak dlouho, kdo ví.
ladislavmuzik

#9 Příspěvek od ladislavmuzik »

Tak už se to začalo projevovat i v obvodu. Rosvícením všech LED se arduino restartuje.
Atlan

#10 Příspěvek od Atlan »

arduino ma napajanie 3,3V :D
ladislavmuzik

#11 Příspěvek od ladislavmuzik »

Atlan píše:arduino ma napajanie 3,3V :D

Na 5V pinu jo.
Atlan

#12 Příspěvek od Atlan »

Mas pravdu, niekto prerabal na 3,3V a som bol fixovany na to napetie, tak zmeraj odber z tej 5V vetvy
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

A nebylo by to celý MNOHEM jednodušší učunit s Johnsonovým čítačem 4017 (čítá do 10 a pak se sám resetuje, pokud není resetovanej DŘÍV přepojením R vstupu na libovolnej výstup) a X-polohovým přepínačem - podle potřeby?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ladislavmuzik

#14 Příspěvek od ladislavmuzik »

Odběr jsem chtěl změřit, jenže nevim kam připojim ampérmetr. Zítra mi přijde laboratorní zdroj, tak tu větev na něj píchnu a uvidim.
ladislavmuzik

#15 Příspěvek od ladislavmuzik »

EKKAR píše:A nebylo by to celý MNOHEM jednodušší učunit s Johnsonovým čítačem 4017 (čítá do 10 a pak se sám resetuje, pokud není resetovanej DŘÍV přepojením R vstupu na libovolnej výstup) a X-polohovým přepínačem - podle potřeby?

To asi bylo. Tohle řešení nebylo drahý a nechá se z něho udělat jednoduše něco jinýho.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“