Ovládání kolejových řádků sečky

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ladislavmuzik

#16 Příspěvek od ladislavmuzik »

Jinak ten přepínač by tam samozřejmě nemusel bejt, nechalo byse to nastavovat tím tlačítkem. Ale když tam ten přepínač byl, tak sem ho tam dal zpátky.
ladislavmuzik

#17 Příspěvek od ladislavmuzik »

Tak sem změřil ten proud a jde tam 0,01 mA při rozepnutých tranzistorech v optočlenu a 0,8 mA při jednom tranzistoru a 1,6 mA při obou sepnutých tranzistorech. Stabilizátor v arduinu je dělanej na 800 mA. Tam bych potřeboval změřit proud. Hned u stabilizátoru.
ladislavmuzik

#18 Příspěvek od ladislavmuzik »

Tak jsem odpájel stabilizátor z arduina propojil přez ampérmetr do arduina a arduino bere naprázdno 40 mA a stabilizátor se zahřívá. Vypadá to na ten stabilizátor.
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

ladislavmuzik píše:
EKKAR píše:A nebylo by to celý MNOHEM jednodušší učunit s Johnsonovým čítačem 4017 (čítá do 10 a pak se sám resetuje, pokud není resetovanej DŘÍV přepojením R vstupu na libovolnej výstup) a X-polohovým přepínačem - podle potřeby?

To asi bylo. Tohle řešení nebylo drahý a nechá se z něho udělat jednoduše něco jinýho.
Já že zas pro tyhle účely nejsem vyznavačem složitejch univerzálních řešení, když můžu použít jednoduchý a blbuvzdorný zapojení - ten šváb 4017 například při palubní síti 12V nepotřebuje stabilizátor, stačí mu jen paralelně ochranná zenerka na 15V atd.

Mimochodem, stabec u Arduína, když o něm píšeš že se žhaví jak zanikající satelit - máš u něj příslušný blokovací kondíky, aby ten chudák nekmital jak blázen?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ladislavmuzik

#20 Příspěvek od ladislavmuzik »

Asi by to bylo lepší. U stabilizátoru jsou kondy. Je to soucast arduina.
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

"U stabilizátoru jsou kondy" - ale JAKÝ KONDY? jsou BLOKOVACÍ = keramika s co nejmenší vlastní indukčností, aby byly schopný na kostru svést případný vf zákmity? Anebo to jsou jen tak nějaký 10µF - 100µF obyčejný elyty? Jak tam nedáš keramiku, bude to v nadpoloviční většině případů kmitat jak blázen!!!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ladislavmuzik

#22 Příspěvek od ladislavmuzik »

Já tomu rozumim, ale tohle už není vpodstatě můj problém ale problém výrobce arduina.
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Jenže když tomu kmitání nezamezíš, budeš zbytečně protápět elektriku na neužitečný kolísání napětí na stabci. Ani tak nejde o tu samotnou energii, jako o ohřev a tím i o zhoršenou výslednou spolehlivost. Plus samozřejmě kolísající napětí může rušit, ovlivňovat převodníky atd. A na výrobci si nevemeš ani co by sa za nehet vešlo.
lesana87

#24 Příspěvek od lesana87 »

ladislavmuzik píše:Tak už se to začalo projevovat i v obvodu. Rosvícením všech LED se arduino restartuje.

Jestli to není tím, že to Nano má 100mA stabilizátor v SMD. Už při těch 300mW, co jsou na něm v klidu, bude znatelně topit. Natož když mu přidáš x desítek mA LEDkama.
ladislavmuzik

#25 Příspěvek od ladislavmuzik »

:D prodejce mi prej pošle nový
ladislavmuzik

#26 Příspěvek od ladislavmuzik »

lesana87 píše:
ladislavmuzik píše:Tak už se to začalo projevovat i v obvodu. Rosvícením všech LED se arduino restartuje.

Jestli to není tím, že to Nano má 100mA stabilizátor v SMD. Už při těch 300mW, co jsou na něm v klidu, bude znatelně topit. Natož když mu přidáš x desítek mA LEDkama.

Je tam asm1117 5V 1A(max). Jinak ledky mam přez tranzistory.
lesana87

#27 Příspěvek od lesana87 »

Teď koukám, že ty LEDky napájíš z těch 12V, tak jestli ti jejich rozsvícení shodí procesor, bude nejspíš problém v tom 12V zdroji.

Že je stabilizátor na 1A neznamená, že bude míň topit.
ladislavmuzik

#28 Příspěvek od ladislavmuzik »

Odběr ze stabilizátoru je 70 mA, při zapnutých všech ledkách a relé. Takže nevím proč odešel. Jedině těma kondenzátorama.
ladislavmuzik

#29 Příspěvek od ladislavmuzik »

lesana87 píše:Teď koukám, že ty LEDky napájíš z těch 12V, tak jestli ti jejich rozsvícení shodí procesor, bude nejspíš problém v tom 12V zdroji.

Že je stabilizátor na 1A neznamená, že bude míň topit.

Zdroj je ok, možná to ani nesouviselo s ledkama. Možná byl na pinu vin u arduina malý pokles a potom to vyvolalo restart, protože místo 5V tam byly 3V + nějaký malý úbytek. Tak se to neudrželo.
ladislavmuzik

#30 Příspěvek od ladislavmuzik »

Tak jsem tam dnes dal nový arduino, změřil jsem proudy a napětí. Vše je OK. Nechal jsem to zapnutý, za 2 hodiny jsem to šel zkontrolovat, nesvítilo nic a bylo to mrtvý. Vyndal sem arduino změřil napětí 5V a bylo OK. Připojil jsem arduino k PC a nešel do něho nahrát program. Zjistil jsem že nekomunikuje procesor. Pomocí druhýho arduina jsem nahrál bootloader, arduino obživlo. Nahrál jsem program, vložil jsem ho do obvodu a zase vše funguje. Jen by mě zajímalo co se vlastně stalo? Ještě nutno dodat, že je to arduino klon od haoyu. Já už se to pomalu bojim zapnout :D
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“