Zálohování registrů při vypnutí napájení
Moderátor: Moderátoři
Zálohování registrů při vypnutí napájení
potřeboval bych při vypnutí napájení ATmega8U zálohovat cca 8 registrů do EEPROM a po obnovení napájení zase tyto registry obnovit. To, co nevím je od jaké události spustit zálohovací funkci. Možná si to vyžádá i nějakou HW úpravu na desce. Napájení CPU je 3.3V. Neřešil už někdo tento problém?
Díky
schéma pro inspiraci
Jirka
Já ukládám důležité registry při změně, ale to nesmí být časté změny. Například zvolený typ činnosti uživatelem apod., kvůli omezenému počtu zápisů a spotřebovanému času.
Jirka
V každém případě je nutné vyhodnotit přítomnost střídaviny na trafu a identifikovat její absenci co nejrychleji, aby procesor co nejdříve začal ukládat zálohu a zbyl mu čas na to, uložit všechny registry, než mu dojde šťáva.
Pro zálohování kontrolérů na bázi Z80CPU se používaly NiCd akumulátory, některé dokonce měly časovač s 555, který "podržel" otevřený tranzistor nebo sepnuté relé a dal procesoru asi 10 vteřin na uložení, a pak baterii odpojil.
Díky.
Určitá neznámá může být v čekání na dokončení předchozího zápisu v registru EECR, protože zápis trvá delší dobu, V datasheetech jsou uváděny časy zápisů v jednotkách ms (podle typu MCU, způsobu zápisu a hodinovém kmitočtu).
Také bude důležitá rychlost detekce chybějícího napájení a její spolehlivost.
Jirka
Edit: lesana87 byl rychlejší a stručnější
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Celeron píše:ZdenekHQ píše:FRAM může být taky cesta (FM24C64). V nouzi jsem ji použil i jako RAM.
Nacpat v poklesu při výpadku něco do sériový paměti? Já s bídou stíhal 4 byty u paralelní a to mi Max hodil přerušení už při cca 8V, na vstupu napájecí 7805.
Jirka
Ale FRAM nepotřebuje žádný čas na zápis, nasypeš to tam tak rychle, jak Ti dovolí I2C, t.j. 16byte řádově ve stovkách us.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]