Zálohování registrů při vypnutí napájení

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jiriS »

lesana87: Omlouvám se za šovinistický machistický neandrtálský přístup z minulého století... :oops: :)

Zápis do EE: co velký C za stabík, oddělený diodami tak, aby napájel jen mcu v případě, že ostatní napájení spadne?

Jirka
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

ZdenekHQ píše:Ale FRAM nepotřebuje žádný čas na zápis, nasypeš to tam tak rychle, jak Ti dovolí I2C, t.j. 16byte řádově ve stovkách us.

No když myslíš.... Nedávno jsem si s I2C hrál, tak to mám ještě v hlavě. Sice řekneš procíku, že má někam vyprdnout 4 byte (4 registry) ale on ve skutečnosti bude muset vyprdnout při Multiply Byte Write 7 byte nebo při Byte Write 16 byte. A za každým byte se I2C zastaví a čeká na ACK. Že by se mě zrovna chtělo počítat, koli bude trvat ta hromada SCL pulzů celýho přenosu, to se mi zrovna nechce.
Já to jen porovnávám s úklidem registrů do paralelní paměti, kde byly 3 krátký instrukce (řádově mikrosekundy) na odeslání 1 byte a byl s tím spolehlivostní problém aby se to při výpadku uložilo.
Jirka
Jirka525

#18 Příspěvek od Jirka525 »

jiriS píše:Zápis do EE: co velký C za stabík, oddělený diodami tak, aby napájel jen mcu v případě, že ostatní napájení spadne?

Obávám se, že to nebude to pravé. Za stabilíkem je 3.3 V, když mě diody v lepším případě sežerou 300 mV, tak nemám prakticky žádný prostor pro zálohování. Musel bych to předělat na 5 V, to by se mě to zase zkomlikovalo v jiném místě. Na začátku jsem si myslel, že je to triviální záležitost a skoro jsem se styděl dotaz vypustit. Teď koukám, že je to vývojový úkol hodný skoro Akademie Věd. Děkuji všem za náměty, zkusím se s tím poprat a budu informovat, jak to dopadlo.
Jirka
Chenzee

#19 Příspěvek od Chenzee »

Pokud napájíš 3V3 tak si myslím, že nejlepší budeš mít zálohovací baterii, která bude buď dobíjená ze zapojení nebo bude mít udělanou samopřídrž (nedávno se to tu řešilo kvůli zvonku či čemusi) a na jednom vstupu detekci přítomnosti napájení. Pokud napájení zmizí, z baterie provedeš uložení registrů do určeného místa a chcípneš. Dle mého asi dost jednoduché a zároveň bezpečné řešení. Nevýhoda bude v nutnosti místa pro tu baterii (to může být limit).
Žádnej učenej z nebe nespadl ...
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Může dát supercap, viděl jsem už i dost pidi velikosti elytu do plošáku. U tyhle aplikace by stačila celkem malá kapacita.
Jirka
hakamusai

#21 Příspěvek od hakamusai »

Na 5V se čtyřma 7seg. zapojení dávám 1000uF elyt. MCU má dost času na uložení.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od ZdenekHQ »

Do FRAM můžeš zapisovat pořád, ne jen při výpadku. Počet povolených přepisů určitě nepřekročíš.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“