Bedne pre repro ARO689 + úprava RK09
Moderátor: Moderátoři
Trochu složitější je situace, kdy má člověk k dispozici reproduktory bez známých TS parametrů nebo ty parametry nejsou důvěryhodné, nebo víme že má výrobce velké tolerance, ale i tak poučeným laikem snadno zvládnutelné.
Co se elektroniky týče dají se koupit i velmi kvalitní hotové moduly pro subwoofer, takže pokud člověk nemá obě ruce olšové tak sestavení zvládne. Lepšín kousky elektroniky zvládají i plynulé nafázování, takže fázi lze doladit přesně. Ty slabší kousky mají jen přepínaání 0-180°, což je ekvivalentní prohození kabelu reproduktoru ve svorkách.
Jestli si ale představuješ subwoofer za 2 litry tak to nemohu sloužit, to si kup raději nějakou maketu v bazaru.
Pozerám, že som načal tému, ktorá do tohto vlákna nepatrí. Už prdieť na to.
O tie ARO 835 nemáš záujem?
Mám podezření že zase bez rozmyslu něco koupíš a pak tu budeme řešit na x stránkách co s tím. Nejprve přemýšlet a pak kupovat!
Proč nutně uzavřenku? Repráků co jedou v uzavřence bez ekvalizace rovně a dostatečně hluboko zas tak moc není.
Na ARO835 si nějak nepamatuju. O co jde?
Duvsan píše:Jenom o to, že je v nabídce, kdybys chtěl.
Kde, jaké, stav, cena?
Duvsan píše:Já myslel, že uzavřenka, třeba s podporou ekvalizace, zahraje líp a bude menší. Dobrá, tak bassreflex.
Může to vyjít všelijak - záleží jen na parametrech reproduktoru. Obecně se to konstatovat nedá. Počítej ale s tím že ekvalizace směrem nahoru je velmi hladová na výkon zesilovače a to pak lítají stovky wattů že se nestačíš divit. Takže pozor na to.
Totéž se týká objemu. Fyzika je neúprosná a citlivoast na nízkých frekvencích chce prostě objem. Když nemáš objem tak musíš dohánět opět výkonem jelikož akustický tlak je citlivost x výkon.
Duvsan píše:Nemáš záujem?
Ja viem. Basy = motnosť membrány (a presná kontrola zosilňovačom) x poddajnosť závesov a citlivosť = sila magnetu x plocha membrány / štrbina. Samozrejme toto nie je vzorec, len pomery. Potrebujem to len na podopretie KEF IQ10 do miestnosti, takže bežný 300W reprák tlačený 50W keď vyžiari 10W, stačí asi s rezervou, ktorú hádam ani nevyužijem. Samozrejme keď sa dá inak, tak jasneže nie takto. Ale keby to malo byť cítiť, tak nech. Síce v úrovniach pod 50Hz už v tom asi ani rozdiel nebude.
Je fakt, že odrazných plôch tu mám dosť. Ale nemôžem predsa otapetovať steny molitanom. Som v pracovni, nie v štúdiu. Hifi hold príde skrátka. Nech len bedne vedia a miestnosť jakš-takš dotiahne EQ. A časom bude i tak inak.
Co bys ale mohl určitě a co tě nebude stát nic je laborovat s umístěním subwooferu v místnosti. Existuje program, který na základě rozměrů v místnosti a charakteristik subwooferu dokáže odsimulovat, co se v té místnosti bude na basech dít. Přeci jen na umístění subwooferu v místnosti záleží - není jedno kam ho dáš.
Duvsan píše:že ARV161 spokojnosť, hlavne ženské sóla hrá brilantne, ale len v osi
díval jsi se, jakou má ARV161 směrovou charakteristiku ?
Duvsan píše:ARN5604 sa snaží o nejaké basy, nie je to hrôza ako jeden ARN567, čo mi dal kamarát, ale rozhodne neoslnil.
a co jsi čekal od starých bedýnek ?
Duvsan píše:Buď hold nutne potrebujú kozmetiku, alebo mi niečo uniklo. Rokovejšie pasáže sú zliate, zahuhlané, proste "namydlené".
. . . uniká ti toho hodně . . .
Duvsan píše:Áno, viem, vystužiť, vypchať, tá kozmetika. V priebehu leta - jesene. Alebo ARN-ká vymontujem a niekomu zverím na renováciu
tvoje názory jsou velmi zvláštní,
pořídíš si něco za lacino a doufáš , že to bude hrát super hifi, srovnatelné se soustavami za 50000,- ???
mám něco podobného (RK09), do původních skeletů jsem dal jiný výškáč, přetěsnil basáky(ARN567) a používám to na hraní v pracovně,
se zesilovačem 2x2 A2030 do můstku . . .
Ti, co to slyšeli, mi je závidějí jak to hraje,
ale srovnávat je se soustavami v jiných cenových kategoriích nebudu . . .
na takové to "domácí žvýkání" to prostě stačí a zvukem ani fajnšmekra neurazí . . .