výběr kamery
Moderátor: Moderátoři
výběr kamery
Chci požádat o pomoc při výběru digitální kamery.
Jde o náhradu HD kamery Panasonic HC-V10, která cca 3 měsíce po záruce přestala fungovat a cena její opravy by dle odhadu přesáhla asi 60% ceny nové. Stávající kamera svými parametry zcela vyhovovala. Vzhledem k ceně a parametrům mám zatím vybrané tyto kamery: Panasonic HC-V130EP-K a SONY HDR-CX240EB. Obě se dají koupit za necelých 5000Kč.
Zde bych potřeboval poradit od někoho znalého těchto kamer, která z nich je lepší volba, zejména mechanicky odolnější, případně zda u některé z nich je nějaká funkce výrazně horší (stabilizace obrazu apod.)
Použití se předpokládá asi 5x do týdne pro záznam 5-15 minut/den v základním automatickém nastavení, 14-cti letým synem.
Pro Panasonic je plusem, že ovládání a sw pro zpracování bude podobný jako u předešlé kamery.
Děkuji
- Přílohy
-
kamery.JPG- (73.77 KiB) Staženo 371 x
Ty zlomky, to už potřebuju kalkulačku abych si to spočítal.
Mimochodem- to ty kamery mají fakt tak malé snímače? Je pravda, že čím menší snímač, tím vyjde menší i optika, a digitální šum (který rostě s klesající úhlopříčkou) není u videa tak problematický jak u foto. Ale i tak mě překvapuje, že můj ultrazoom, který mám už 8 let, má úhlopříčku 10mm a tyhle nové namakané kamery jen asi 4,4mm...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Je fakt, že se v dnešní době nějak daří vyrobit senzor, který jakž takž zvládne takové rozlišení v téhle velikosti (i když to hlava nebere u fyzické velikosti kolem 2mm). Jsem ze staré školy, kdy jsem skřípal zubama už nad senzory 1/2.3", což dnes bude high-end.

..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Já měl kdysi oblíbenou tuhle stránku, dnes už to tam mají jinak seřazené a už to odpovídá momentální konzumnosti. Kamery kolem 1000$ mají šváby 1/4" a poloviční zoom proti těm bibzům 1/5.8".
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Ono se to nezdá, člověk by řekl- VHS, starý krám. Ale pokud chce člověk trochu rozumně natáčet mimo stativ, tak potřebuje něco, co se dá stabilně podržet. A to tenhle Panasonic na 100% splňoval.
Dneska pokukuji po tomto:
JVC GC-PX100
Ale ta cena je přece jen už trochu vyšší, nemám už žádný kšeft, kde by si kamera na sebe vydělala. Natáčení hasičů je zadarmo
Takže asi nic
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
ok1hga: Kamera, která dosloužila byla také Panasonic, "pouze" HD, a byla vybírána v době pořízení z důvodu dobré stabilizace při záznamu na větší zdálenosti.
p32: SD kartu mám z té původní, u uváděných parametrů máš pravdu, ale vzhledem k využití jsou pro účely použití dostačující i u toho Panasonicu
Standa99: Pro dané účely byl vyzkoušen ultrazoom NIKON P100 (fulHD) a L330 (HD), ale z hlediska stabilizace obrazu a rozostření a rušivých zvuků při zoomování při záznamu kamera byla lepší.
Michal22: Natáčení z ruky je cca v 95% použití a původní Pnasonic tomuto vyhověl. Cena u mě hraje velkou roli.
V žádném případě nebude kamera používána pro vytváření uměleckých děl, nebo na kšeft. Jde o záznam vlaků,autobusů, trolejbusů, metra apod. Vzhledem k omezení které má syn je to jediný možný koníček, který je schopen provozovat i když z pohledu odborníka na velmi nízké hobby úrovni.
Z tohoto důvodu by mě především zajímalo, jak jsem psal v dotazu, porovnání zejména mechanické odolnosti a stabilizace obrazu, ostatní parametry jak Panasonicu, tak SONY jsou lepší, než jměla ta původní.
Možná by nebylo od věci zkusit vyrobit něco takového- http://www.fotopomucky.cz/bushhawk-foto ... dukt-2054/
Tak trochu synův koníček znám, taky jsem mírně praštěný kolejnicí