Potřebuji opravit motor do Dyson DC05 -Matsushita SDS1203SD

Jestliže poptáváte nebo hledáte osobu(y) k vyřešení nějakého problému, popř. nabízíte SERIÓZNÍ zaměstnání související s elektronikou.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
michal12

Potřebuji opravit motor do Dyson DC05 -Matsushita SDS1203SD

#1 Příspěvek od michal12 »

Zdravím, sháním někoho kdo by mi převinul motor do tohoto vysavače. Odešel po více než 15 letech věrné služby, krátce po výměně uhlíků. Originál se už asi nedá sehnat, jenom jakási náhrada která ovšem vypadá dost pofidérně.
Není to žádní malý šmejd jako bývají v dnešních vysavačích, tenhle má skoro 1,5kg, výrobce Matsushita, takže myslím, že oprava by mohla být reálná.
Zkoušel jsem už několik firem v nejdližším okolí ale nikomu se do toho nechce. Všechni dělají jenom velké motory.
Byl bych moc rád kdyby se našel někdo ochotný, s patřičným vybavením, a mrknul se mi na něj, ideálně tak v okolí 50km. Samozřejmě to dobře zaplatím. Zatím díky
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Jaký je projev závady? Nejede nebo hoří komutátor?
michal12

#3 Příspěvek od michal12 »

Hoří komutátor. Akorát je zajímavé, že to nastalo krátce po výměně uhlíků. Předtím byl motor v pořádku, komutátor jako nový, akorát se jeden uhlík probrousil až na kuličku. Vyměnit jsem uhlíky, všechno se zdálo ok, ale po pár minutách vysávání začal mít divný zvuk a klesl výkon. Zjistil jsem že hoří oblouk na komutátoru, ten je teď samozřejmě trochu opálený, což nebyl. Tak nevím co mohlo nastat.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Mohlo nastat to, že jsou uhlíky nevhodné a motoru nic není (jsou to originály, nebo jen nějaké rozměrově pasující?), pokud tedy nedošlo k přehřátí komutátoru, nebo neseděly celou plochou a zvýšeným namáháním již někde načnuté izolace došlo k průrazu. Zkusil bych motor protočit na regulovatelném zdroji jen na pár voltů, aby se sotva točil, pokud bude v průběhu otáčky pravidelně škubat, je mezizávitový zkrat v kotvě, pokud poběží plynule, je to buď jen kvůli uhlíkům, nebo nastává průraz až při vyšším napětí. Jsou nápadně opálené jen některé lamely, zejména na hranách? Nejsou zanesené drážky mezi lamelami uhlíkem? Jak celkově vypadá komutátor, nepotřeboval by přesoustružit? Převíjení kotvy vysokootáčkového motoru obecně není dobrý nápad, kotva se musí po ne zrovna jednoduchém převinutí ještě dynamicky vyvážit, což málokdo udělá.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Spousta věcí se zabíhá , ucpávka v čerpadle , uhlíky .... Také už mne výměna uhlíků vyškolila , nedělám už pro cizí . Jestli někoho seženeš na převinutí , dej všem vědět . Sám tomu nevěřím .
michal12

#6 Příspěvek od michal12 »

Zkoušel jsem ho na regul. autotrafu. Točí se plynule, bez škubaní, ale už od 40-50V se začínají dělat drobné jiskřičky pod uhlíky. Dal jsem tam jeden z původních uhlíků (druhý je ko), výsledek stejný. Ty nové jsou náhrady z rever.cz, originály se už asi sehnat nedají. Zdá se ale, že sedí perfektně, pěkně zabroušené, neopálené. I komutátor vypadá dobře, žádná lamela není vystouplá nebo opálená.
Měřel jsem proud jednotlivými lamelamy, ale celkem nic jsem nezjistil. Rozdíly byly minimální, stejně tak když jsem měřil na můstku R a L. Tak nevím. Jestli nakonec není záviťák na statoru.
Milan_F

#7 Příspěvek od Milan_F »

michal12 píše:rever.cz

Vsadim boty, že to bude uhlíkama.
Ruce pryč od téhle firmy. Prodávají zmetky za cenu originálních uhlíků!

Zkus tady. Slušné jednání, dobrá cena, podle rozměrů a fotky najdou náhradu.
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Půjdeš bos . :D
Milan_F

#9 Příspěvek od Milan_F »

Nene! :D Náhrady od téhle firmy jsou pěkný sráče.
michal12

#10 Příspěvek od michal12 »

Žeby to bylo fakt těma uhlíkama? No, hned se mi zdálo, že se zabrousili až moc rychle. Ale když jeden z nich vyměním za originál tak jiskří úplně stejně jak ten druhý. Takže motor už je asi ko :x Co přesně se mu ale mohlo stát? Mám s motory minimální zkušenosti. Jak jednoznačně zjistím ve kterém vinutí je záviťák?
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Normální stav , vše funguje až do konce . Je to věta téměř všech prosebníků o opravy .
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Jenys »

Jak je na tom kolektor? Možná by potřeboval přesoustružit a proškrabat mezi lamelami. Jestli je nerovný, uhlíky při rotaci dobře nedosedají a pak to může jiskřit.
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Co jsem zažil , tak 9 z 10 ti bylo osoustruženo blbě . U pomaluběžného motoru na to prdí pejsek , ale u těchto fofrmotorů je desetina nepřípustná .
Milan_F

#14 Příspěvek od Milan_F »

A nemůžou bejt zanešený mezery mezi lamelama bordelem z těch sračkovejch uhlíků? Proškrábni mezery, jak píše Jenys.
michal12

#15 Příspěvek od michal12 »

Ne, komutátor jsem celý pěkně vyčistil. Mám na takové věci tužku se skelnými vlákny. Zítra ho ještě vezmu do práce a pořádně vyfoukám vzduchem, za to nic nedám. Ale pochybuju, že to bude mít nějaký efekt.
Odpovědět

Zpět na „Poptávka služeb, nabídky zaměstnání“